Ο Ανθρωποκυνηγός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ανθρωποκυνηγός
ΣκηνοθεσίαΜαίκλ Μαν
ΠαραγωγήUniversal Pictures
ΣενάριοΤόμας Χάρις
(μυθιστόρημα)΄
Μαίκλ Μαν
(σενάριο)
Βασισμένο σεΚόκκινος δράκος
ΠρωταγωνιστέςΓουίλιαμ Πίτερσεν
Κιμ Γκρείστ
Μπράιαν Κοξ
Τζόαν Άλεν
Ντένις Φαρίνα
Στίβεν Λανγκ
Τομ Νούναν
ΜουσικήΜαίκλ Ρουμπίνι
ΦωτογραφίαΝτάντε Σπινότι
ΜοντάζDov Hoenig
ΕνδυματολόγοςColleen Atwood[1]
Εταιρεία παραγωγήςDe Laurentiis Entertainment Group
ΔιανομήDe Laurentiis Entertainment Group και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 15 Αυγούστου 1986
Country flag 24 Φεβρουαρίου 1989
Διάρκεια120 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
Γλώσσααγγλικά
ΈπεταιΧάνιμπαλ: Η Αρχή

Ο Ανθρωποκυνηγός (αγγλικά: Manhunter) είναι μια αμερικανική νεο-νουάρ ταινία ψυχολογικού θρίλερ του 1986 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μάικλ Μαν και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του 1981 Κόκκινος δράκος του Τόμας Χάρις. Πρωταγωνιστεί ο Γουίλιαμ Πίτερσεν ως ο πράκτορας του FBI Will Graham. Επίσης, παίζουν ο Τομ Νούναν ως ο κατά συρροή δολοφόνος Φράνσις Ντολαρίιντ, ο Ντένις Φαρίνα ως ο ανώτερος του FBI του Γκράχαμ Τζακ Κρόφορντ και ο Μπράιαν Κοξ ως ο φυλακισμένος δολοφόνος Χάνιμπαλ Λέκτορ. Η ταινία επικεντρώνεται γύρω απο τον Γκράχαμ που βγαίνει από τη σύνταξη για να δώσει τα ταλέντα του σε μια έρευνα για τον Ντολαρίδη, έναν δολοφόνο γνωστό και ως Νεράιδα των δοντιών. Με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του παρελθόντος του και να συναντηθεί με τον Λέκτορ, ο οποίος σχεδόν καταλόγισε τον Γκράχαμ μεταξύ των θυμάτων του.

Η ταινία επικεντρώνεται στην ιατροδικαστική εργασία του FBI για τον εντοπισμό δολοφόνων και δείχνει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν τέτοιες περιπτώσεις σε προφίλ όπως ο Graham, τονίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ αυτού και του λατομείου του. Η ταινία διαθέτει έντονα την στυλιζαρισμένη χρήση χρώματος για να μεταφέρει αυτή την αίσθηση της δυαδικότητας και την φύση της ομοιότητας μεταξύ των χαρακτήρων κι έχει διερευνηθεί σε ακαδημαϊκές αναγνώσεις της ταινίας. Ήταν η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά των μυθιστορημάτων του Τόμας Χάρις με τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, καθώς και η πρώτη προσαρμογή του Κόκινου Δράκου, η οποία αργότερα έγινε η βάση για μια ομώνυμη ταινία το 2002.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα με μικτές κριτικές και δεν απέφερε πολλά χρήματα στα ταμεία κατά την τότε κυκλοφορία της, κερδίζοντας μόνο 8,6 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, έχει επανεκτιμηθεί σε πιο πρόσφατες κριτικές και τώρα απολαμβάνει μια πιο ευνοϊκή υποδοχή, καθώς τόσο οι ερμηνείες των ηθοποιών όσο και τα στυλιζαρισμένα γραφικά έχουν εκτιμηθεί καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Η αναζωπύρωση της δημοτικότητάς της, η οποία μπορεί να οφείλεται σε μεταγενέστερες προσαρμογές των βιβλίων του Χάρις και στην επιτυχία του Πέτερσεν στο CSI: Crime Scene Investigation, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως λατρευτική του ταινία .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. tt0091474. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2016.
  2. manhunter-0.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]