Ουδέτερος Δήμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ουδέτερος Δήμος (πορτογαλικά: Município Neutro)[1] ήταν η ονομασία που χρησιμοποιήθηκε για το ειδικό διοικητικό καθεστώς της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο μεταξύ του 1834, όταν ανακηρύχθηκε στο Πρόσθετο Νόμο στο Βραζιλιάνικο Σύνταγμα του 1824, και του 1889, όταν η δημοκρατία ανακηρύχθηκε στη Βραζιλία. Ωστόσο, αυτό το όνομα μόνο έπαψε να υπάρχει επίσημα με την ψήφιση του Συντάγματος του 1891.

Στο ρεπουμπλικανικό σύνταγμα, η διοικητική μονάδα μετατράπηκε στην Ομοσπονδιακή Περιοχή, του οποίου η πολιτική κατάσταση άλλαξε και πάλι, με τη δημιουργία της πολιτείας Γκουαναμπάρα το 1960. Τέλος συγχωνεύθηκε εκ νέου με την πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο το 1975.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ρίο ντε Τζανέιρο στα τέλη του 19ου αιώνα.

Μετά τη μεταφορά της πορτογαλικής αυλής στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο, η αυτονομία ότι η επαρχία του Ρίο ντε Τζανέιρο που φιλοδοξούταν δεν επετεύχθη με τον ίδιο τρόπο που έγινε στις άλλες επαρχίες της Βραζιλίας, καθώς ο υπουργός του Βασιλείου, μια θέση που ουσιαστικά ήταν ένα υποκατάστατο για το αντιβασιλιά σχετικά με το Ρίο ντε Τζανέιρο, στον οποίο είχε ανατεθεί η διοίκησή του.

Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι η πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν η αυτοκρατορική πρωτεύουσα, το οποίο σήμαινε ότι ο υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί όλη την επαρχία, μέσω των "ανακοινώσεων", οι οποίες οδήγησαν τα δημοτικά συμβούλια των πόλεων που εκείνη την εποχή να αυξάνονται αλματωδώς, λόγω της επέκτασης και ενίσχυσης των φυτείες καφέ στην Κοιλάδα Παραΐμπα, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τη δύναμη των φυτειών ζαχαροκάλαμου στη βόρεια περιοχή της επαρχίας.

Αυτές οι διαφορές σε σχέση με άλλες διοικητικές μονάδες της Αυτοκρατορίας της Βραζιλίας που δημιουργήθηκαν κατά το έτος 1834 είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του δήμου του Ρίο ντε Τζανέιρο σε Ουδέτερο Δήμο, παραμένοντας ως πρωτεύουσα, ενώ η επαρχία τώρα έχει την ίδια πολιτική και διοικητική οργάνωση με τις άλλες, με τη πρωτεύουσά της στη Βίλα Ρεάλ ντα Πράια Γκράντε, η οποία τον επόμενο χρόνο μετονομάστηκε σε Νικθερόι (σημερινό Νιτερόι).

Ήδη η πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο είχε δημαρχείο, το οποίο θα αναλάμβανε τη φροντίδα της ζωής της πόλης, χωρίς παρέμβαση από την επαρχία και το πρόεδρο το 1889, μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στη Βραζιλία. Η πόλη συνέχισε να είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλίας και στη συνέχεια ο Ουδέτερος Δήμος έγινε η Ομοσπονδιακή Επαρχία. Με τη μετακίνηση της πρωτεύουσας στη Μπραζίλια, η πρώην Ομοσπονδιακή Επαρχία μετετράπη στην πολιτεία της Γκουαναμπάρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος δήμων στο Ρίο ντε Τζανέιρο