Ολέγκ της Ντρέλινια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ολέγκ της Ντρέλινια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση955
Θάνατος977
Όβρουτς
Τόπος ταφήςΕκκλησία της Δεκάτης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΣβιάτοσλαβ A΄ του Κιέβου
ΑδέλφιαΒλαδίμηρος Α΄ του Κιέβου
Γιάροπολκ A΄ του Κιέβου
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ολέγκ Σβιατοσλάβιτς (πριν το 957 - 977) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας των Ντρεβλιανών (969-977).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Σβιατοσλάβ Α΄ πρίγκιπα του Κιέβου.

Ο πατέρας του διαίρεσε τις περιοχές του στους τρεις γιους του: στον Γιαροπόλκ Α΄ έδωσε το Κίεβο, στον Ολέγκ τα εδάφη των Ντρεβλιανών Ρώσων και στον Βλαδίμηρο Α΄ το Νόβγκοροντ. Όταν απεβίωσε ο πατέρας τους, ο Ολέγκ ήλθε σε πόλεμο με τον Γιαροπόλκ Α΄: σύμφωνα με το Πρώτο Χρονικό, όταν ο Λιουτ, γιος τού Σβένελντ (κύριου συμβούλου και στρατιωτικού διοικητή του Γιαροπόλκ Α΄), κυνήγησε στα εδάφη των Ντρεβλιανών, ο Ολέγκ τον σκότωσε. Για εκδίκηση και με την επιμονή του Σβένελντ, ο Γιαροπόλκ Α΄ ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του Ολέγκ. Ο τελευταίος, τρέχοντας σε μία τάφρο, σκοτώθηκε σε ατύχημα· ο Γιαροπόλκ Α΄ λυπήθηκε γι' αυτό. Έστειλε τους άνδρες του στο Νόβγκοροντ, αλλά ο Βλαδίμηρος Α΄, που είχε μάθει για τον θάνατο του Ολέγκ, διέφυγε. Έτσι ο Γιαροπόλκ Α΄ έμεινε μόνος κύριος των Ρώσων.

Το 1044 ο γιος του Βλαδίμηρου Α΄, ο Γιαροσλάβ Α΄ έκανε εκταφή των οστών του Ολέγκ και αφού τα βάπτισε και ξαναέθαψε στο ναό της Δεκάτης (της Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ένας Τσεχικός θρύλος, που αναφέρεται από λογίους του 16ου-17ου αι. όπως ο Κομένιος, ότι ο ευγενής Οίκος των Ζεροτίν κατάγεται από τον Ολέγκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Notion of "Uncorrupted Relics" in Early Russian Culture, Gail Lenhoff, Christianity and the Eastern Slavs: Slavic cultures in the Middle Ages, Vol. I, ed. B. Gasparov, Olga Raevsky-Hughes, (University of California Press, 1993), 264.