Ολέγκ Α΄ του Τσέρνιγοβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ολέγκ Α΄ του Τσέρνιγοβ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1052
Θάνατος1  Αυγούστου 1115
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςπαλαιά ανατολικοσλαβική γλώσσα
Ρωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςTheophania Muzalon
ΤέκναΒσέβολοντ Β΄ του Κιέβου
Ιγκόρ Β΄ του Κιέβου[1]
Σβιατοσλάβ Ολεγκόβιτς
Gleb Olgovich
Mariya Olegovna
ΓονείςΣβιατοσλάβ Β΄ του Κιέβου και Kikilia
ΑδέλφιαΒυσεσλάβα του Κιέβου
Γιαροσλάβ του Μουρόμ
Νταβίντ Σβιατοσλάβιτς
Γκλεμπ Σβιατοσλάβιτς
ΟικογένειαΡουρικίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρίγκιπας του Τσέρνιγοβ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ολέγκ Α΄ Σβιατοσλάβιτς, ρωσ. Олег Святославич; (π. 1052 - Αύγουστος 1115) από τον Οίκο των Ρουρικιδών-Τσέρνιγοβ ήταν πρίγκιπας τού Νόβγκοροντ-Σεβέρσκι (1097-1115). Οι αμφιλεγόμενες περιπέτειές του πυροδότησαν πολιτικές αναταραχές στους Ρώσους τού Κιέβου στην αλλαγή του 11ου προς τον 12ο αι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Σβιατοσλάβ Β΄ πρίγκιπα τού Τσέρνιγοβ, Βλάντιμιρ & Κιέβου και της Κιλικίγιας (Καικιλίας). Έλαβε το όνομα τού μεγάλου θείου του και βαπτίσθηκε Μιχαήλ.

Ο ιστορικός Μαρτίν Ντίμνικ γράφει, ότι μάλλον διαδέχθηκε τον αδελφό του Γκλεμπ στο Τμουταρακάν, αφότου ο πατέρας τους όρισε τον Γκλεμπ πρίγκιπα τού Νόβγοροντ π. το 1068. Ο πατέρας του και ο θείος του Βσέβολοντ Α΄ έκαναν συμμαχία εναντίον τού μεγαλύτερου αδελφού τους Ιζιασλάβ Α΄ μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου και τον εκθρόνισαν στις 22 Μαρτίου τού 1073. Κατά τον Μ. Ντίμνικ, ο Ολέγκ έλαβε το Βλαντίμιρ, όταν ο πατέρας του διαδέχθηκε τον αδελφό αυτού Ιζιασλάβ Α΄. Σύντομα ο Ολέγκ έγινε στενός φίλος με τον Βλαντίμιρ Β΄ Μονομάχο, γιο τού Βσέβολοντ Α΄. Ο Μονομάχος γράφει στις Οδηγίες του, ότι ο Ολέγκ ήταν ο ανάδοχος τού γιου του Μστισλάβ Α΄. Τα δύο εξαδέλφια διοίκησαν το στρατό, που έστειλε ο Σβιατοσλάβ Β΄ για να συνδράμει τον Μπολεσλάβ Β΄ της Πολωνίας στη Βοημία το 1076, όπως αναφέρει το Πρώτο Ρωσικό Χρονικό.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Θεοφανία Μουζαλώνων και έπειτα τη Μαρία των Ρουρικιδών, κόρη τού Γιούρι τού μακρόχειρος (dolgoruki) πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ & Κιέβου. Είχε τέκνα:

  • Βσέβολοντ Β΄ απεβ. 1146, πρίγκιπας τού Τσέρνιγοβ & Κιέβου.
  • Ιγκόρ Β΄ 1απεβ. 1147, μεγάλος πρίγκιπας τού Κιέβου.
  • Μαρία.
  • Γκλεμπ.
  • Σβιατοσλάβ απεβ. 1164, πρίγκιπας τού Νόβγκοροντ, Τσέρνιγοβ, κά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Oleg I of Chernigov της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).