Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα
The Three Burials of Melquiades Estrada
ΣκηνοθεσίαΤόμι Λι Τζόουνς[1][2][3]
ΠαραγωγήΛυκ Μπεσόν και Τόμι Λι Τζόουνς
ΣενάριοΓκιγιέρμο Αριάγα
ΠρωταγωνιστέςΜπάρι Πέπερ[1][4][5], Julio Cedillo[4][5][6], Dwight Yoakam[4][5][6], Τζένουαρι Τζόουνς[4][6][7], Τόμι Λι Τζόουνς[1][4][3], Μελίσα Λίο[6][7][8], Levon Helm[7][8], Γκιγιέρμο Αριάγα[6][7] και Μελ Ροντρίγκεζ
ΜουσικήΜάρκο Μπελτράμι
ΦωτογραφίαΚρις Μένγκες
Εταιρεία παραγωγήςEuropaCorp
ΔιανομήSony Pictures Classics και Netflix
Πρώτη προβολή2005 και 8  Νοεμβρίου 2007 (Γερμανία)[9]
Διάρκεια117 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Μεξικό
ΓλώσσαΙσπανικά και Αγγλικά

Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα (αγγλ.: The Three Burials of Melquiades Estrada)[10] είναι νεο-γουέστερν ταινία του 2005 σε σκηνοθεσία Τόμι Λι Τζόουνς, ο οποίος έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο και σενάριο του Γκιγιέρμο Αριάγα. [11] Συμπρωταγωνιστούν επίσης οι Μπάρι Πέπερ, Γιούλιο Κέσαρ Σεντίλο, Ντουάιτ Γιοακάμ και Τζένουαρι Τζόουνς.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την πραγματική δολοφονία στο Τέξας ενός εφήβου, του Esequiel Hernandez Jr, από πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης κοντά στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού [12] καθώς και από το μυθιστόρημα Καθώς ψυχορραγώ του Γουίλιαμ Φώκνερ, το οποίο περιέχει την ίδια υπόθεση της πλοκής και τις προκλήσεις που συναντώνται στην ταινία. [13]

Η ταινία έχει πολλές αναδρομές και μερικές φορές το ίδιο γεγονός προβάλλεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μελκιάδες Εστράδα, ένας Μεξικανός εργάτης χωρίς χαρτιά που εργάζεται στο Τέξας ως καουμπόι, πυροβολεί ένα κογιότ που απειλεί το μικρό του κοπάδι από κατσίκες. Ένας κοντινός αξιωματικός της συνοριακής περιπολίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Νόρτον, νομίζει ότι δέχεται επίθεση και πυροβολεί, σκοτώνοντας τον Εστράδα. Ο Νόρτον θάβει γρήγορα τον Εστράδα και δεν αναφέρει τίποτα. Το σώμα του Εστράδα βρίσκεται και θάβεται εκ νέου σε ένα τοπικό νεκροταφείο από το γραφείο του σερίφη. Οι αποδείξεις ότι μπορεί να σκοτώθηκε από την Συνοριακή Περίπολο αγνοούνται από τον τοπικό σερίφη, Μπέλμοντ, ο οποίος θα προτιμούσε να αποφύγει προβλήματα με τη Συνοριακή Περίπολο.

Ο Πιτ Πέρκινς, κτηνοτρόφος και καλύτερος φίλος του Εστράδα, ανακαλύπτει από μια σερβιτόρα, τη Ρέιτσελ, ότι ο δολοφόνος ήταν ο Νόρτον. Ο Πέρκινς απαγάγει τον Νόρτον αφού έδεσε τη γυναίκα του, Λου Αν, και τον αναγκάζει να ξεθάψει το σώμα του Εστράδα. Ο Πέρκινς είχε υποσχεθεί στον Εστράδα ότι θα τον έθαβε στη γενέτειρά του πόλη Τζιμένεθ, αν πέθαινε στο Τέξας. Ο Πέρκινς αναλαμβάνει ένα ταξίδι έφιππος στο Μεξικό με το σώμα δεμένο σε ένα μουλάρι και τον αιχμάλωτό του Νόρτον. Είναι σαφές στον σερίφη Μπέλμοντ ότι ο Πέρκινς έχει απαγάγει τον Νόρτον και έτσι αστυνομικοί και η συνοριακή περιπολία αρχίζουν να τους αναζητούν. Ο Μπέλμοντ τους βλέπει να κατευθύνονται προς τα σύνορα με το Μεξικό, αλλά καθώς στοχοποιεί τον Πέρκινς, δεν μπορεί να πυροβολήσει και επιστρέφει στην πόλη, αφήνοντας την καταδίωξη στην Περιπολία των Συνόρων.

Στο δρόμο τους στη σκληρή ύπαιθρο, το ζευγάρι βιώνει μια σειρά από σουρεαλιστικές συναντήσεις. Περνούν ένα απόγευμα με έναν ηλικιωμένο τυφλό Αμερικανό, ο οποίος ακούει μεξικάνικο ραδιόφωνο για παρέα. Ο άνδρας ζητά να τουφεκιστεί αφού δεν έχει μείνει κανείς να τον φροντίσει. Δεν θέλει να αυτοκτονήσει γιατί, υποστηρίζει, κάτι τέτοιο θα προσέβαλλε τον Θεό. Ο Πέρκινς αρνείται καθώς θα προσέβαλλε τον Θεό. Ο Νόρτον προσπαθεί να δραπετεύσει και τον δαγκώνει ένας κροταλίας και τελικά τον ανακαλύπτει μια ομάδα παράνομων μεταναστών που περνούν στο Τέξας. Ο Πέρκινς δίνει σε έναν από αυτούς ένα άλογο ως αντάλλαγμα για να τους ξεναγήσει στον ποταμό σε έναν θεραπευτή βοτάνων. Αποδεικνύεται ότι είναι μια γυναίκα της οποίας η μύτη είχε σπάσει ο Νόρτον όταν τη γρονθοκόπησε πρόσφατα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης. Κατόπιν αιτήματος του Πέρκινς, σώζει τη ζωή του Νόρτον προτού πάρει την εκδίκησή της σπάζοντας τη μύτη του Νόρτον με ένα μπρίκι.

Η αιχμαλωσία, το κουραστικό ταξίδι και το πτώμα που σαπίζει επιβαρύνουν σιγά-σιγά ένα βαθύ ψυχολογικό αντίκτυπο στον Νόρτον. Κάποια στιγμή το δίδυμο συναντά μια ομάδα Μεξικανών καουμπόηδων που παρακολουθούν αμερικανικές σαπουνόπερες σε μια τηλεόραση συνδεδεμένο με το φορτηγό τους. Το πρόγραμμα είναι το ίδιο επεισόδιο που προβάλλονταν όταν ο Νόρτον έκανε σεξ με τη γυναίκα του στο τρέιλερ τους νωρίτερα. Ο Νόρτον τινάζεται εμφανώς και του δίνει μισό μπουκάλι ποτό από έναν από τους καουμπόηδες. Η γυναίκα του Νόρτον παρουσιάζεται καθώς αποφασίζει να φύγει από τη συνοριακή πόλη για να επιστρέψει στην πατρίδα της, το Σινσινάτι. Έχει απομακρυνθεί από τον σύζυγό της και δείχνει να μην ανησυχεί για την απαγωγή του, δηλώνοντας ότι είναι «πέρα από τη λύτρωση».

Ο Πέρκινς και ο Νόρτον φτάνουν σε μια πόλη που υποτίθεται ότι είναι κοντά στον Χιμένεζ, αλλά κανείς στην πόλη δεν έχει ακούσει για τον Χιμένεζ. Ο Πέρκινς έχει κάποια τύχη να εντοπίσει μια γυναίκα που ο Εστράδα υπέδειξε ότι ήταν η σύζυγός του, αλλά, όταν ο Πέρκινς την αντιμετωπίζει, η ίδια δηλώνει ότι δεν έχει ακούσει ποτέ για τον Εστράδα και ζει στην πόλη με τον άντρα και τα παιδιά της. Αντιδρά εμφανώς σε μια φωτογραφία που ο Πέρκινς της δείχνει τον Εστράδα να στέκεται πίσω από αυτήν και τα παιδιά της, δηλώνοντας ότι «...δεν θέλει να μπλέξει με τον άντρα της». Ο Πέρκινς συνεχίζει να ψάχνει για τις περιγραφές του Εστράδα για ένα μέρος «γεμάτο ομορφιά». Τελικά συναντούν ένα ερειπωμένο σπίτι που ο Πέρκινς πιστεύει ότι ήταν αυτό που είχε αναφέρει ο Εστράδα. Ο PΠέρκινς και ο Νόρτον επισκευάζουν τους τοίχους, κατασκευάζουν μια νέα στέγη και θάβουν τον Εστράδα για τρίτη και τελευταία φορά.

Ο Πέρκινς τότε απαιτεί από τον Νόρτον να ζητήσει συγχώρεση για τη δολοφονία, αλλά ο Νόρτον απαντά με πείσμα. Ο Πέρκινς πυροβολεί αρκετές φορές με το πιστόλι του γύρω από το Νόρτον μέχρι να συμμορφωθεί, ζητώντας συγχώρεση από τον Εστράδα. Ο Πέρκινς δέχεται την υστερική του θλίψη και εν συντομία τον αποκαλεί «γιο». Αφήνοντας τον Νόρτον το δεύτερο άλογο, ο Πέρκινς απομακρύνεται καθώς ο Νόρτον φωνάζει και τον ρωτά αν θα είναι καλά.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν μια διεθνής ταινία συμπαραγωγής μεταξύ Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού. [14] Οι τοποθεσίες γυρισμάτων στο Τέξας περιλάμβαναν το Εθνικό Πάρκο Big Bend, το κρατικό πάρκο Big Bend Ranch, το Lajitas, το Midland, το Monahans, την Οδησσό, το Van Horn και το Redford . [15] [14]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε γενικά θετικές κριτικές. Αυτή τη στιγμή κατέχει βαθμολογία 85% στο Rotten Tomatoes. Κ κριτική συναίνεση του ιστοτόπου αναφέρει: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τόμι Λι Τζόουνς είναι ταυτόχρονα ένα δυνατό γουέστερν και μια ισχυρή ιστορία ηθικής. [16]

Βραβεία και υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φεστιβάλ των Καννών [17]
    • Νίκη: Καλύτερος Ηθοποιός – Τόμι Λι Τζόουνς
    • Νίκη: Καλύτερου Σεναρίου – Γκιγιέρμο Αρριάγκα
    • Υποψηφιότητα: Χρυσός Φοίνικας – Τόμι Λι Τζόουνς
  • Βελγικό Συνδικάτο Κριτικών Κινηματογράφου
    • Υποψηφιότητα: Grand Prix
    • Υποψηφιότητα: Καλύτερης Ταινίας
    • Υποψηφιότητα: Καλύτερος δεύτερος άνδρας - Barry Pepper
    • Υποψηφιότητα: Καλύτερου Σεναρίου - Γκιγιέρμο Αρριάγκα
    • Υποψηφιότητα: Καλύτερης Φωτογραφίας - Κρις Μένγκες

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 stopklatka.pl/film/trzy-pogrzeby-melquiadesa-estrady. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  2. www.imdb.com/title/tt0419294/. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 www.filmaffinity.com/en/film751165.html. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 www.metacritic.com/movie/the-three-burials-of-melquiades-estrada. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 5,2 www.adorocinema.com/filmes/filme-57695/. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 decine21.com/peliculas/los-tres-entierros-de-melquiades-estrada-4873. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 www.imdb.com/title/tt0419294/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  8. 8,0 8,1 www.bbfc.co.uk/releases/three-burials-melquiades-estrada-los-tres-entierros-de-melquiades-estrada. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  9. www.kinokalender.com/film6457_three-burials-die-drei-begraebnisse-des-melquiades-estrada.html. Ανακτήθηκε στις 5  Μαρτίου 2018.
  10. «Three Burials - the Three Burials of Melquiades Estrada». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2017. 
  11. Barra, Allen (Οκτωβρίου 2006). «Screenings: Now on DVD: A Brand-New Classic Western». American Heritage. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2007. 
  12. Dargis, Manohla (2005-12-14). «Dead Man Rising: An Odyssey in Texas». The New York Times. https://movies.nytimes.com/2005/12/14/movies/14buri.html. Ανακτήθηκε στις 2008-07-11. 
  13. Sills, C. Warner (15 Ιουνίου 2006). «As Melquiades Lays Dying». Indiana Daily Student. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019. 
  14. 14,0 14,1 «The Three Burials of Melquiades Estrada (press kit)» (PDF). Mongrel Media. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2023. 
  15. «From the Archives - Location as a character: 'The Three Burials of Melquiades Estrada'». gov.texas.gov (στα Αγγλικά). 23 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2023. 
  16. The Three Burials of Melquiades Estrada στο Rotten Tomatoes
  17. «Festival de Cannes: The Three Burials of Melquiades Estrada». festival-cannes.com. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2009. 
  18. «21st Independent Spirit Awards Coverage». DigitalHit.com. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]