Νόμος του Λίτλγουντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νόμος του Λίτλγουντ (αγγλ. Littlewood's Law) αναφέρει πως τα άτομα μπορούν να περιμένουν ένα "θαύμα" να τους συμβεί, με συχνότητα περίπου ενός κάθε μήνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νόμος διατυπώθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Τζ. Ε. Λίτλγουντ, και δημοσιοποιήθηκε σε μία συλλογή εργασιών του με τίτλο, A Mathematician's Miscellany, στην οποία προσπαθεί (μεταξύ άλλων) να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη υπερφυσική φαινομενολογία στηριζόμενος κυρίως στον Νόμο των Πραγματικά Μεγάλων Αριθμών, σύμφωνα με τον οποίο όταν το μέγεθος του δείγματος είναι αρκετά μεγάλο, κάποιο εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο είναι πιθανόν να συμβεί.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λίτλγουντ ορίζει το θαύμα ως ένα εξαιρετικό "γεγονός" ξεχωριστής σημασίας που μπορεί να συμβεί με συχνότητα μία στο εκατομμύριο. Υποθέτει πως κάθε δευτερόλεπτο, ένας ξύπνιος άνθρωπος βιώνει ένα "γεγονός", το οποίο μπορεί να είναι είτε σημαντικό είτε όχι (για παράδειγμα, να δει την οθόνη του υπολογιστή, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, αυτό το άρθρο, κτλ.). Επίσης, ο Λίτλγουντ υποθέτει πως ο άνθρωπος είναι ξύπνιος για περίπου 8 ώρες κάθε μέρα.

Ως αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψιν αυτές τις υποθέσεις και υστέρα από απλούς υπολογισμούς, ένας άνθρωπος μέσα σε 35 μέρες θα έχει βιώσει περίπου ένα εκατομμύριο γεγονότα. Σύμφωνα με αυτόν το ορισμό του θαύματος, κάθε άτομο αναμένεται να έχει παρατηρήσει τουλάχιστον ένα θαύμα με το πέρασμα 35 συνεχόμενων ημερών – και κατά συνέπεια, σύμφωνα με αυτή τη λογική, γεγονότα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως θαύματα εμφανίζονται εν τέλει αρκετά συχνά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Littlewood's Miscellany, edited by B. Bollobás, Cambridge University Press, 1986. ISBN 0-521-33702-X
  • Debunked! ESP, Telekinesis, Other Pseudoscience, Georges Charpak and Henri Broch, translated from the French by Bart K. Holland, Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-7867-5

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]