Ντόναλντ Καλπόκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ντόναλντ Καλπόκας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Donald Masike'Vanua Kalpokas (Αγγλικά)
Γέννηση23  Αυγούστου 1943
Efate
Θάνατος20  Μαρτίου 2019
Lelepa
Χώρα πολιτογράφησηςΒανουάτου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
διπλωμάτης
ΕργοδότηςΟργανισμός Ηνωμένων Εθνών
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαVanua'aku Pati
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρωθυπουργός του Βανουάτου (Σεπτέμβριος 1991 – Δεκέμβριος 1991)
Πρωθυπουργός του Βανουάτου (1998–1999)
Speaker of the Parliament of Vanuatu (2001–2002)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντόναλντ Καλπόκας (Donald Masike'Vanua Kalpokas, 1943-2019) ήταν πολιτικός από το Βανουάτου. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1943 στο νησί Εφάτε. Ίδρυσε , μαζί με τον Ουόλτερ Λίνι το κόμμα Vanua'aku Pati, το οποίο υποστήριζε την ανεξαρτησία του Βανουάτου και είχε σοσιαλιστική ιδεολογία. Το εν λόγω κόμμα έτυχε μεγάλης υποστήριξης κυρίως από τον αγγλόφωνο πληθυσμό του νησιού.Ο ίδιος ο Καλπόκας, μαζί με το Λίνι και τον Τζον Μπανί ήταν εκδότες εφημερίδας, που προπαγάνδιζε την ιδέα για ανεξαρτησία. Το Βανουάτου έγινε ανεξάρτητο το 1980 με το Λίνι να ορκίζεται πρώτος πρωθυπουργός. Ο Καλπόκας έγινε υπουργός Εξωτερικών το 1983, ωστόσο, λίγους μήνες μετά αποχώρησε από το αξίωμα. Το 1987 επέστρεψε στο Υπουργείο Εξωτερικών και διατηρήθηκε εκεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αυτομόληση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1991 ο Καλπόκας μαζί με άλλα μέλη του Vanua'aku Pati απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση Λίνι και υποστήριξε πρόταση μομφής εναντίον της τελευταίας. Ο Καλπόκας ανέλαβε στη συνέχεια πρωθυπουργός και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Στις εκλογές εκείνες κέρδισε η Αντιπολίτευση και τον έλεγχο του Κοινοβουλίου απέκτησε η Ένωση Μετριοπαθών Κομμάτων. Ο Καλπόκας αποχώρησε από την πρωθυπουργία στις 16 Δεκεμβρίου του 1991. Το ρήγμα στους κόλπους του κόμματος Vanua'aku Pati παρέμεινε. Ο Λίνι έφυγε και ίδρυσε ένα άλλο κόμμα.

Τον Μάρτιο του 1998, έπειτα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, το κόμμα Vanua'aku Pati και το Ενωμένο Εθνικό Κόμμα του Λίνι συγκέντρωσαν μεγάλα ποσοστά. Ο Καλπόκας και ο Λίνι σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού. Έτσι, ο Καλπόκας επέστρεψε στην πρωθυπουργία στις 30 Μαρτίου του 1998. Έγινε επίσης για τρίτη θητεία υπουργός Εξωτερικών, όμως σύντομα αποχώρησε από το αξίωμα. Ο Λίνι απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 1999 αλλά η κυβέρνηση συνέχισε να υφίσταται, Κατέρρευσε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, με την παραίτηση του Καλπόκας, με σκοπό να μη διεξαχθεί ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Το 2001 αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος Vanua'aku Pati. Το 2004 ήταν υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου. Έλαβε 26 ψήφους στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και σύντομα αποσύρθηκε, καθώς ήταν σαφές ότι δε θα μπορούσε να κερδίσει την απαιτούμενη υποστήριξη.

Ο Καλπόκας απεβίωσε στις 20 Μαρτίου 2019.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • KALPOKAS, Donald International Who's Who. Προσπελάστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2006.
  • Index Ka Rulers.org.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Donald Kalpokas στο Wikimedia Commons