Ντιναμό (Ουκρανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντιναμό Ουκρανίας
ΌνομαФСТ «Динамо» України
Ίδρυση1924
Χρώματα          Μπλέ, Λευκό
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Τμήματα της Ντιναμό Ουκρανίας
Στίβος Τοξοβολία Σκι

Η αθλητική κοινωνία Ντιναμό Ουκρανίας (ουκρανικά: Фізкультурно-спортивному товариству «Динамо» України) είναι αθλητική κοινωνία που ιδρύθηκε στη Σοβιετική Ένωση ως μέρος της σοβιετικής αθλητικής κοινωνίας Ντιναμό. Δημιουργήθηκε στις 31 του Οκτωβρίου του 1924 στο Χάρκοβο. Από εκείνη τη στιγμή το αθλητικό σωματείο παραμένει ως ένα από τα καλύτερα σωματεία στην Ουκρανία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μεταξύ των έξι υφιστάμενων αθλητικών ενώσεων στην Ουκρανία, η Ντιναμό μπορεί να θεωρηθεί η κορυφαία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 από 245 αθλητές της Ουκρανίας, 125 εκπροσωπούσαν την Ντιναμό. Ογδόντα δύο αθλητές έχουν εκπροσοπήσει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Σαράντα ένας στους 125 αθλητές ήταν από την πόλη του Κιέβου και της Περιφέρειας Ντονέτσκ. Μέλη της Ντιναμό αποτέλεσαν επίτιμοι σημαιοφόροι σε τελετές έναρξης και λήξης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος συστάθηκε κατά την εναρκτήρια διάσκεψη των εκπροσώπων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, της κρατικής ασφάλειας, της προστασίας των συνόρων και των εσωτερικών στρατευμάτων που έλαβε χώρα στο Χάρκοβο στις 31 Οκτωβρίου του 1924.[1] Αρχικά η Ντιναμό Χάρκοβο χρηματοδοτήθηκε από το εργοστάσιο του Χαρκόβου «Серп і Маллет» που πρόσφατα είχε κρατικοποιηθεί και μετονοματεί από «Гельферих-Саде».

Το παράρτημα της Ντιναμό στο Κίεβο αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το εργοστάσιο των Μπολσεβίκων (πρώην «Γκρέτερ και Κριβάνεκ»). Στις 11 Δεκεμβρίου του 1926 ιδρύθηκε η Ντιναμό Βίννιτσα. Στα χρόνια της ανεξαρτησίας, μεταξύ 1994 και 2010, 455 αθλητές εκπροσώπησαν την Ντιναμό σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισαν 63 διαφορετικά μετάλλια (18 χρυσά, 18 ασημένια, 27 χάλκινα). Γενικά από το 1952 το σωματείο εκπροσωπήθηκε από 608 αθλητές, εκ των οποίων 142 κέρδισαν 164 μετάλλια (49 χρυσά, 49 ασημένια 66 χάλκινα).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]