Νιγκάρ Βαλίεβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νιγκάρ Βαλίεβα
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nigar Vəliyeva (Ελληνικά)
Γέννηση14 Φεβρουαρίου 1971
Μπακού
ΥπηκοότηταΑζερμπαϊτζάν
Σπουδέςd:Q110720978 και Πανεπιστήμιο Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΑγγλικά-Γερμανικά γλώσσες
Ιδιότηταακαδημαϊκός και διδάσκων πανεπιστημίου
Ακαδημαϊκός τίτλοςDoctor of Sciences in Philology

H Νιγκάρ Βαλίεβα (αζερικά: Nigar Çingiz qızı Vəliyeva‎‎, 14 Φεβρουαρίου 1971, Μπακού) — διδάκτορας φιλολογίας, Καθηγήτρια Τμήματος Αγγλικής Λεξικολογίας και Μεθοδολογίας στο Πανεπιστήμιο Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν, Πρόεδρος του Επιστημονικού Μεθοδολογικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Μέλος του Συμβουλίου Συντονισμού Επιστημονικής Έρευνας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νιγκάρ Βαλίεβα γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1971 στο Μπακού, τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν στην πνευματική οικογένεια. Ο πατέρας της είναι κρατικός σύμβουλος της δεύτερης κατηγορίας δημόσιας υπηρεσίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Τζίνγκις Μπυλμπυλ ογλού Mαμμεδου, δεύτερος γιος του διάσημου Αζερμπαϊτζάν και Σοβιετικής όπερας, καλλιτέχνης λαϊκής μουσικής, ιδρυτής φωνητικών τεχνών και εθνικού μουσικού θεάτρου στο Αζερμπαϊτζάν Μπυλμπυλ και Αδελαίδα Mαμμεδουα, διευθυντής μουσείων Μπυλμπυλ, δημόσιος αριθμός και βιολόγος του Ινστιτούτου Βοτανικής NANA Σλμίρα Mίκαϊίλ γίζί Zεϊήαλουα.

Ο θείος της (ο μεγαλύτερος αδελφός της μητέρας), Ιμπραχίμ Ζεϊνανόφ, ήταν Σοβιετικός και Αζερμπαϊτζάν γλύπτης, δάσκαλος, καθηγητής, τιμημένος καλλιτέχνης του Αζερμπαϊτζάν, βραβείο Κρατικού Βραβείου ΕΣΣΔ και Αζερμπαϊτζάν ΣΣΔ , διευθυντής του Μουσείου Τέχνης.

Ο θείος της (αδελφός του πατέρα) Пολαδ Μπυλμπυλ ογλού είναι ένας Σοβιετικός και Αζέρος τραγουδιστής, συνθέτης, καθηγητής, πολιτικός και διπλωμάτης.

Πήγε στο Γυμνάσιο № 189 στο Μπακού μεταξύ 1977 και 1987. Το 1987 η Νιγκάρ Βαλίεβα εισήλθε στο τμήμα «Αγγλικών και Γερμανικών» του κρατικού παιδαγωγικού ινστιτούτου ξένων γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν και αποφοίτησε από το προαναφερθέν ινστιτούτο με δίπλωμα τιμής το 1992 . Το 1992-1995 ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Γενικής Γλωσσολογίας» του κρατικού παιδαγωγικού ινστιτούτου ξένων γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν. Στις 11 Απριλίου 1996, έγινε δεκτή ως νέος ειδικός στην αγγλική γραμματική του κρατικού ινστιτούτου γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν. Το 1996 υπερασπίστηκε τη διατριβή της με θέμα «Οι φρασεολογικές μονάδες που σχηματίστηκαν με τα ρήματα της ομιλίας και της σκέψης» (με τα υλικά της γλώσσας του Αζερμπαϊτζάν, της Αγγλικής και της Ρωσικής) και του απονεμήθηκε η επιστημονική βαθμολογία Υποψήφιος Φιλολογίας (Ph. Δ. Γλωσσολογίας). Το 2000 εκλέχτηκε ως κύριος δάσκαλος του Τμήματος Αγγλικής Γραμματικής του Πανεπιστημίου Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν. Το 2001 εξελέγη ως βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Αγγλικής Γραμματικής του Πανεπιστημίου των Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν και έχει την ακαδημαϊκή θέση του βοηθού καθηγητή. Το 2004 υπερασπίστηκε τη διατριβή της για το διδακτορικό της με θέμα «Η συγκριτική και γλωσσική ανάλυση των φρασεολογικών συνδυασμών λέξεων» (στα υλικά αγγλικής, αζερικής και ρωσικής γλώσσας) σε ειδικευμένα πεδία «Θεωρία της γλώσσας» - 10.02. 19. και "Γερμανικές γλώσσες" - 10.02.04. και του απονεμήθηκε η επιστημονική πτυχιακή Διδακτορική της Φιλολογίας. Το 2007 πήρε τον τίτλο Καθηγητής, Διδάκτορας Φιλολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γραμματικής του Αζερμπαϊτζάν Πανεπιστήμιο Γλωσσών και έχει την ακαδημαϊκή κατάταξη του καθηγητή.

Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το 2001 είναι μέλος του YAP (Νέο Αζερμπαϊτζάν Κόμμα) (κάρτα μέλους αριθ. 174728).
  • Από το 2005 είναι υπεύθυνος συντάκτης του Τμήματος Δυτικής Φιλολογίας του Διεθνούς Επιστημονικού Θεωρητικού Περιοδικού "Γλώσσα και Λογοτεχνία" του Πανεπιστημίου του Baku.
  • Το 2006-2009, ήταν μέλος του Επιστημονικού Εργαστηρίου του Αζερμπαϊτζάν Πανεπιστήμιο Γλωσσών.
  • Από το 2007 είναι Αναπληρωτής Εκδότης του Διεθνούς Επιστημονικού-Θεωρητικού Περιοδικού "Γλώσσα και Λογοτεχνία" του Κρατικού Πανεπιστημίου του Baku.
  • Το 2009-2019, ήταν μέλος του Συμβουλίου Άμυνας της Αζερμπαϊτζάν Πανεπιστήμιο Γλωσσών.
  • Από το 2011 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Γλωσσικής Εταιρείας.
  • Από το 2013 είναι μέλος του Διεθνούς Ταμείου Συνεργασίας και Εταιρικής Σχέσης της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας - (αγγλικά: Black Sea and the Caspian Sea‎‎).
  • Το 2013 διορίστηκε αρχηγός της αγγλικής ιστορίας και λεξικολογίας του Τμήματος Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν.
  • Το 2017 διορίστηκε ως αρχηγός του αγγλικού τμήματος της κρατικής θαλάσσιας ακαδημίας του Αζερμπαϊτζάν.
  • Από τις 16 Φεβρουαρίου 2018, είναι μέλος του Συνδέσμου Συγγραφέων του Αζερμπαϊτζάν.
  • Από το 2018 είναι Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Λεξικολογίας και Στυλιστικής Νο 1 του Αζερμπαϊτζάν Πανεπιστήμιο Γλωσσών.
  • Από το 2019 είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ανώτατης Επιτροπής Πιστοποίησης της Φιλολογίας.
  • Από το 2019 είναι Πρόεδρος του Διδακτικού και Μεθοδολογικού Συμβουλίου της Παιδαγωγικής Σχολής του Αζερμπαϊτζάν Πανεπιστήμιο Γλωσσών.

Σφαίρα της έρευνας (Ερευνητικό πεδίο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι έρευνες στη Γενική Γλωσσολογία, η θεωρία της γλώσσας, η θεωρητική γραμματική, η επικοινωνιακή γραμματική, οι γερμανικές γλώσσες, η συγκριτική τυπολογία, η θεωρία του κειμένου, η θεωρία της μετάφρασης, η λεξικογραφία και η φρασεολογία, Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Λεξικολογία, Κοινωνιογλωσσολογία, Στυλιστική, Πρακτική, Λογική, Linguadidactics και Λογοτεχνία της Περιφέρειας, Ψυχογλωσσολογία, Πολυπολιτισμικότητα.

Δημοσιευμένα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι περισσότερα από 25 χρόνια που η καθηγήτρια Νιγκάρ Βαλίεβα διδάσκει αγγλικά και μελετά τη γραμματική δομή και το λεκτικό σύστημα των Αγγλικών, του Αζερμπαϊτζάν και του Ρώσου αντίθετα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών έχει εκδώσει πέντε βιβλία για ανώτερα σχολεία και περισσότερα από 200 άρθρα στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 20 μονογραφίες. Συμμετέχει σε διεθνή σεμινάρια, συμπόσια και συνέδρια 30 φορές.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Λεξικό του Καθηγητή Nigar Valiyeva του Αζερμπαϊτζάν-Αγγλο-Ρωσικό Επεξηγηματικό Λεξικό (Αζερικά)
  • Παρουσίαση του Αζερμπαϊτζάν-Αγγλικο-Ρωσικού Λεξικού Φρασεολογικού Λεξικού "Καθηγητής Αζερμπαϊτζάν" - Νιγιάζη Ραχίμοφ, σελ. 3, 3 Δεκεμβρίου 2010.
  • "Λαϊκό", "Αζερμπαϊτζάν-Αγγλο-Ρωσικό Φρασεολογικό Λεξικό" - Υπόμνημα του Μπαϊράμ, σελ. 8, 19 Δεκεμβρίου 2010.
  • "Η δύναμη 4", "Τα δύο πρώτα - Bul-Bul και ο εγγονός της Nigar" - Rachel Metiyeva, σελ. 3, 15-22 Δεκεμβρίου 2010?
  • Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν. Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν. Εθνική Ακαδημία Επιστημών Nauk Αζερμπαϊτζάν. Σειρά Ανθρωπιστικών Σπουδών. Serial Ανθρωπιστικές Επιστήμες Nauk. Η σειρά ανθρωπιστικών επιστημών. Νέα Συναλλαγές. Izvestia. Αριθ. 3-4. Επανεξέταση των απόψεων των ξένων εμπειρογνωμόνων στο λεξικό Αζερμπαϊτζάν-Αγγλικά-Ρωσικά. Διδάκτορας των Φιλολογικών Επιστημών, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Αγγλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Γλωσσών του Αζερμπαϊτζάν
  • Φιλελεύθερος Τύπος # 5, Νέα Βιβλία - Sara Huseynova, 20 Δεκεμβρίου 2010?
  • "Αζερμπαϊτζάν", "Ένα μνημείο της ιστορίας" - Δρ. Kazanfar Pashayev, σ. 5 Ιανουαρίου 2011
  • Ενώ η επιτυχία μας στον επιστημονικό κόσμο είναι προφανής» - Δρ. Kazanfar Pashayev, 12 Ιανουαρίου 2011
  • "Λαϊκή", "Κυρίες της γλωσσολογίας του Αζερμπαϊτζάν και καθηγητής Nigar Valiyeva" - Νιζάμι Τζαφάρωφ, ανταποκριτής του ANAS, βουλευτής, σ. 8-12 Ιουνίου 2011
  • Μια νέα ματιά στη δημιουργία ενός τριγλωσσικού φρασεολογικού λεξικού. www.zim.az Καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Γεωργίας, γιατρός της γλωσσολογίας, μέλος της Λαϊκής Ακαδημίας Επιστημών του Καυκάσου Badri Skadadze. 2012
  • "Δημοκρατία", "Πολύτιμοι πόροι" - Sahila Mustafayeva, AUCA Ανώτερος Λέκτορας, 21 Φεβρουαρίου 2013
  • Το νέο βιβλίο του Αζερμπαϊτζάν "Η συνεργατικότητα της γλώσσας, της εθνικής συνείδησης και του πολιτισμού μέσω της παγκοσμιοποίησης" δημοσιεύθηκε στα αγγλικά. 5.10.2016. Αρχική σελίδα. www.yeniazerbaycan.com/AtaranN31264_en.html
  • Λαϊκή εφημερίδα. Στον τομέα του πολιτισμού: Η συνέργεια της γλώσσας, της εθνικής συνείδησης και του πολιτισμού μέσω της παγκοσμιοποίησης έχει δημοσιευθεί στα αγγλικά. 5.10. 2016 έτος. www.azkazi.com/en/news/culture/76421
  • Ρεπουμπλικανική εφημερίδα Το βιβλίο "Η συνεργατικότητα της γλώσσας, της εθνικής συνείδησης και του πολιτισμού μέσω της παγκοσμιοποίησης" δημοσιεύθηκε στα αγγλικά. 5.10. 2016 έτος. S.12
  • AzerTac Science and Technology: Η συνεργατική της γλώσσας, της εθνικής συνείδησης και του πολιτισμού μέσω της παγκοσμιοποίησης έχει δημοσιευθεί στα αγγλικά. 7.10.2016.
  • Εφημερίδα Polyglot. Νέες εκδόσεις. www.adu.edu.az N 5 (233) 15 Οκτωβρίου 2016
  • "Συνεργατικότητα της γλώσσας, της εθνικής συνείδησης και του πολιτισμού με την παγκοσμιοποίηση". (Οι συνέργειες της γλώσσας, της εθνικής συνείδησης και του πολιτισμού επηρεάζονται από την παγκοσμιοποίηση.) 22.10.2016 Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης "Πολυπολιτισμικές Αξίες στο Αζερμπαϊτζάν" που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.