Νεάλκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεάλκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος2ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
Περίοδος ακμήςΔεκαετία του 250 π.Χ.
Οικογένεια
ΤέκναΑναξάνδρα

Ο Νεάλκης ήταν αρχαίος Έλληνας ζωγράφος από τη Σικυώνα, που άκμασε τον 3ο αιώνα π.Χ..

Ο Νεάλκης ήταν προσωπικός φίλος του στρατηγού της Αχαϊκής Συμπολιτείας Αράτου, που ηταν συμπολίτης του. Αναφέρεται ότι μετά την απελευθέρωση της Σικυώνας το 251 π.Χ. ο Νεάλκης παρενέβη για να διασώσει ένα υψηλής τέχνης ζωγραφικό έργο του ζωγράφου Μελανθίου, που παρίστανε τον πρώην τύραννο Αρίστρατο μαζί με τη θεά Νίκη πάνω σε ένα άρμα. Επειδή ο Άρατος επέμενε να καταστραφεί το έργο, ο Νεάλκης κραύγασε με δάκρυα στα μάτια και τελικώς προσφέρθηκε να σβήσει το πρόσωπο του Αριστράτου με το δικό του χέρι προκειμένου να σωθεί το υπόλοιπο έργο. Κατόπιν ο Νεάλκης ζωγράφισε έναν φοίνικα στη θέση όπου στεκόταν ο τύραννος, αλλά ξέχασε τα πόδια του, τα οποία παρέμειναν ορατά κάτω από το άρμα.

Τα γνωστότερα από τα έργα του ίδιου του Νεάλκη, κατά τον Πλίνιο, ήταν μια προσωπογραφία της θεάς Αφροδίτης και μια «Ναυμαχία στον Νείλο» μεταξύ Περσών και Αιγυπτίων, με μια περίφημη λεπτομέρεια που έδειχνε ένα γαϊδουράκι στην όχθη του ποταμού να δέχεται επίθεση από έναν κροκόδειλο.

Θυγατέρα του Νεάλκη ήταν η επίσης ζωγράφος Αναξάνδρα, ενώ βοηθός του (τού έτριβε τα χρώματα) ήταν ο Ηριγόνος, που με τη σειρά του υπήρξε δάσκαλος του ζωγράφου Παυσία.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]