Ναόμι Γου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναόμι Γου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Αυγούστου 1994
ΚατοικίαΣεντσέν[1]
ΨευδώνυμοSexyCyborg και 机械妖姬
Χώρα πολιτογράφησηςΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕπίσημα Μανδαρινικά[2]
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1][3]
Επίσημα Μανδαρινικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΠρογραμματιστής δικτύου[1]
προγραμματίστρια
hacker
YouTuber
επιστήμονας υπολογιστών[4]
τηλεοπτικός παραγωγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςShuttleworth Foundation Flash Grant (Μαΐου 2018)[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ναόμι Γου, γνωστή και ως SexyCyborg, είναι μια κινέζα δημιουργός υλισμικού ανοικτής πηγής (open source hardware, ΥΑΠ) και προσωπικότητα του Διαδικτύου, που ζει και εργάζεται στο Σεντσέν. Υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών στον χώρο των θετικών επιστημών και τεχνολογιών και του ΥΑΠ. Έχει μια από τις πιο έντονες παρουσίες ατόμου καταγώμενου από τον νότο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο αγγλικό YouTube και στο Twitter.[6][7]

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ναόμι Γου είναι οπαδός του υλισμικού ανοιχτής πηγής και είναι υποστηρικτής της αυτοδιάθετης τροποποίησης του σώματος (body modification). Ως ακτιβίστρια χρησιμοποιεί το ίδιο της το σώμα ως πρόκληση ενάντια στα στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο και την τεχνολογία.

Μέρος των έργων της Γου αφορά σε φορούμενες τεχνολογίες (wearable technology), όπως ρούχα και αξεσουάρ cyberpunk. Ένα από τα πρώτα της δημιουργήματα το 2015 ήταν τα παπούτσια-πλατφόρμα με υποδοχές που στεγάζουν εργαλεία που χρησιμοποιούνται από χάκερς. Για το έργο της αυτό ανέφερε πως τα γυναικεία ρούχα συχνά δεν έχουν τσέπες, αλλά "τα ψηλοτάκουνα με πλατφόρμα έχουν πολύ αχρησιμοποίητο χώρο".[8] Εκτός από τη δουλειά της ως κατασκευάστρια, η Γου εργάζεται επίσης ως επεξεργάστρια κώδικα, χρησιμοποιώντας ένα ανδρικό ψευδώνυμο για να προστατεύσει την ταυτότητά της και να αποτρέψει τις διακρίσεις λόγω φύλου στον επαγγελματικό αυτόν χώρο. Η πρόσφατη δημιουργία της Γου, το Sino: Bit, είναι ένας μικροεπεξεργαστής για την εκπαίδευση στην επιστήμη των υπολογιστών στην Κίνα και το πρώτο κινεζικό υλικό που έχει πιστοποίηση ΥΑΠ.[9]

Τον Νοέμβριο του 2019 η Γου τέθηκε υπό κράτηση από τις κινέζικες αρχές υπό την κατηγορία διάδοσης ψευδών ειδήσεων σχετικά με την λογοκρισία στην χώρα.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 pastebin.com/V3474kYs. Ανακτήθηκε στις 14  Δεκεμβρίου 2017.
  2. www.youtube.com/watch?v=mt1OLgGIqhc. Ανακτήθηκε στις 19  Ιανουαρίου 2019.
  3. medium.com/@therealsexycyborg/shenzhen-tech-girl-naomi-wu-part-2-over-the-wall-and-into-the-fire-5e8efc5c1509. Ανακτήθηκε στις 19  Ιανουαρίου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  5. shuttleworthfoundation.org/fellows/flash-grants/. Ανακτήθηκε στις 19  Νοεμβρίου 2021.
  6. «Sexy Cyborg: «La communauté maker est réservée aux privilégiés blancs»». Makery (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2018. 
  7. «Naomi Wu, trop sexy pour la science ! - Le Salon Des Dames». www.lesalondesdames.paris (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2018. 
  8. «A Q&A with the Woman Who Designed Her Own 'Hacker Heels'» (στα Αγγλικά). 9 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2019. 
  9. «Cyborg and the Sino-bit:Shenzhen's prolific maker details her journey, her inspirations, and putting together China's first certified Open Source Hardware project» (PDF). 
  10. Wu, Naomi 'SexyCyborg' (17 Νοεμβρίου 2019). «Shenzhen Tech Girl Naomi Wu, Part 3: Defunding, Deplatforming, and Detention». Medium (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2020.