Ναβού απλά ιντινά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναβού απλά ιντινά
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒαβυλώνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΜαρδούκ ζακίρ σουμί Α΄
ΓονείςΝαβού σουμά ουκίν Α΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Βαβυλώνας (888 π.Χ.–855 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ναβού-απλά-ιντινά υπήρξε βασιλιάς της Βαβυλώνας (888 - 855 π.Χ.), γιος και διάδοχος του βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβού-σουμά-ουκίν Α' και έκτος βασιλιάς της όγδοης δυναστείας της Βαβυλώνας που βασίλευσε 32 χρόνια. Αντιμετώπισε μεγάλη εχθρότητα από την Ασσυρία την εποχή του βασιλιά Ασουρνασιρπάλ Β΄, αλλά αργότερα με τον διάδοχο του Σαλμανασέρ Γ' κατάφερε να κλείσει ειρήνη αποφεύγοντας τον πόλεμο.

Τον 9ο αιώνα π.Χ. υπήρχε σταθερότητα στην Βαβυλώνα, αφού προηγήθηκαν για δύο αιώνες ταραχές με τις επιδρομές Αραμαίων και Χαλδαίων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή την εποχή του σημειώθηκαν πολλές μεταρρυθμίσεις, όπως η αντικατάσταση της φτερωτής κορώνας στο κεφάλι του βασιλιά με το θολωτό στέμμα, η αναμόρφωση της λατρείας του Μαρδούκ με αρωματικά και η ανάπτυξη της λογοτεχνίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J. A. Brinkman. "Babylonia: c. 1000–748 BC". In John Boardman, I. E. S. Edwards, N. G. L. Hammond and E. Sollberger. The Cambridge ancient history, Volume 3, Part 1. Cambridge University Press. pp. 292–293, 302–305.
  • J. A. Brinkman (2001). "Nabu-apla-iddina". In Erich Ebeling, Bruno Meissner, Dietz Otto Edzard. Reallexikon der Assyriologie und vorderasiatischen Archaologie: Nab-Nuzi. Walter de Gruyter. pp. 29 –30.
Προκάτοχος:
Ναβού-σουμά-ουκίν Α'
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
888855
Διάδοχος:
Μαρδούκ-ζακίρ-σουμί Α'