Νίκος Γαβαλάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Γαβαλάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1972-09-22
Αθηνά
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠάντειο Πανεπιστήμιο
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔημοσιογράφος
ΕργοδότηςOlympiacos FC
Οικογένεια
ΓονείςΝικήτας Γαβαλάς, Μαίρη Γαβαλά

Ο Νίκος Γαβαλάς είναι δημοσιογράφος που γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1972 στην Αθήνα, γιος του σπουδαίου αθλητικογράφου, Νικήτα Γαβαλά.

Πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, της Σχολής Διεθνών Σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, ξεκίνησε την καριέρα του το 1991 στην ημερήσια εφημερίδα «Η Καθημερινή», καλύπτοντας το ρεπορτάζ της ομάδας ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, αλλά και του υφυπουργείου Αθλητισμού.

Παράλληλα, συνεντεύξεις του δημοσιεύτηκαν στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής, η συνεργασία του με την οποία ολοκληρώθηκε το 2019.

Στον χώρο της τηλεόρασης, εργάστηκε με μεγάλη επιτυχία στα αθλητικά κανάλια της ψηφιακής πλατφόρμας NOVA, καλύπτοντας πάντα με ευσυνειδησία το ρεπορτάζ της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού, κάνοντας παράλληλα περιγραφές σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και σε τουρνουά τένις.

Τη δεκαετία του 2000 παρουσίασε το καθημερινό κεντρικό δελτίο αθλητικών ειδήσεων του καναλιού, καθώς και ειδική εκπομπή αφιερωμένη στο τένις και σειρά συνεντεύξεων.

Τον Οκτώβριο του 2007 βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ για την δίωρη τηλεοπτική συνέντευξη του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ήταν αυτή η μοναδική φορά που ο Σερβοέλληνας προπονητής παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Διετέλεσε το ίδιο χρονικό διάστημα και αρθρογράφος στο site www.novasports.gr.

Από το 1999 έως το 2002 διετέλεσε συνεργάτης του περιοδικού Active, από το 2006 έως το 2009 συνεργάτης του περιοδικού Status ενώ από το 2004 έως το 2007, εργάστηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, μεταδίδοντας αγώνες του Ολυμπιακού και παρουσιάζοντας καθημερινή πρωινή εκπομπή.

Είναι υπεύθυνος Τύπου στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τένις Ανδρών (Davis Cup) και Γυναικών (Fed Cup) στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 2016 παρουσίασε μαζί με τον θείο του, επίσης γνωστό δημοσιογράφο, Γιώργο Γαβαλά την τρίτη έκδοση του βιβλίου «Χρυσός Θρύλος» την οποία και επιμελήθηκε, της μοναδικής αναλυτικής καταγραφής της 90χρονης μέχρι εκείνη την στιγμή ιστορίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού. Για την προώθηση του βιβλίου ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Πάτρα, Κρήτη, Ιθάκη, Αλεξανδρούπολη, Κως μεταξύ άλλων), αλλά και στην Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Μάιος 2017, Νέα Υόρκη).

Από τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε την πορεία του ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αρχικά ως Διευθυντής Επικοινωνίας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις πρωτοποριακές για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρόσκληση στην φίλη της ΑΕΚ, Μυρτώ Παπαδομιχελάκη που είχε πέσει θύμα βιασμού στην Πάρο, για να μπει στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης» μαζί με τις ομάδες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ πριν από την έναρξη του μεταξύ τους ντέρμπι τον Οκτώβριο του 2019, ήταν μία ενέργεια που συγκίνησε το Πανελλήνιο.

Μάλιστα για την ενέργειά του αυτή, τον Δεκέμβριο του 2019 παρέλαβε ειδικό βραβείο, τόσο από τον ΠΣΑΤ σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) το 2020.

Τον Ιούνιο του 2021 βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ για την επιμέλεια και την παραγωγή της ταινίας που προβλήθηκε από το κανάλι της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού στο YouTube για το πρωτάθλημα της περιόδου 2020-21.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο ΠΣΑΠ τον βράβευσε μαζί με τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, αλλά και τους Κριστιάν Καρεμπέ και Φρανσουά Μοδέστο «για την επίδειξη ποδοσφαιρικού πολιτισμού μετά τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ».

Σχεδίασε παράλληλα τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών Τύπου στα χρόνια της πανδημίας.

Τη σχετική πρόταση την παρουσίασε αρχικώς στην UEFA πριν από τον πρώτο αγώνα με τη Γουλβς για τη φάση των «16» του UEFA Europa League, που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2020 στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».

Η πρότασή του έγινε αποδεκτή στο σύνολό της και εφαρμόστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και στις ελληνικές κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η ομάδα του Ολυμπιακού έλαβε επιβράβευση από την UEFA για τις υπηρεσίες Τύπου που παρείχε η εταιρεία τις σεζόν 2019-20, 2020-21, 2021-22.

Από τον Ιούνιο του 2022 έως σήμερα βρίσκεται στη θέση του Διευθυντή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όντας παράλληλα υπεύθυνος σε θέματα Τύπου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της ομάδας, καθώς και στις εγχώριες διοργανώσεις.

Παράλληλα, είναι υπεύθυνος της λειτουργίας του Μουσείου του Ολυμπιακού στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά και της προσβασιμότητας σε αυτό των Ατόμων με Αναπηρία.

Υπό αυτό το πρίσμα, επεξεργάστηκε ένα νέο πλάνο για την προσβασιμότητά τους στο Στάδιο, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για όλα τα γήπεδα της χώρας. Τον Απρίλιο του 2023, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που προσφέρει μόνιμα, σε όλα τα εντός έδρας ματς, την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής σε ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Πλάνο που σχεδίασε και υλοποίησε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προβλήθηκε από το σύνολο του ελληνικού Τύπου με εγκωμιαστικά σχόλια, ενώ την κάλυψαν και μέσα του εξωτερικού, όπως το κινέζικο τηλεοπτικό δίκτυο CGTΝ.

Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, στις 27 Νοεμβρίου του 2023 βραβεύτηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) στη Γιορτή του Ποδοσφαιριστή που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Για την πρωτοβουλία του αυτή, βραβεύτηκε και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), στην τελετή απονομής των βραβείων στους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας για το 2023 που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σχεδίασε και υλοποίησε το Μάιο του 2023, ένα πρωτοποριακό για την Ευρώπη, τουρνουά ποδοσφαίρου στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη, όπου αγωνίστηκαν μικτές ομάδες από ασυνόδευτα ανήλικα και παίκτες της Ακαδημίας του Ολυμπιακού.

Ενώ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, κατατέθηκε με δική του πρωτοβουλία το Μάρτιο του 2023 πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση ενός πανευρωπαϊκού τουρνουά ποδοσφαίρου για άτομα με νοητική στέρηση.

Χρίστηκε υπεύθυνος μέσων ενημέρωσης για την άρτια διεξαγωγή του ευρωπαϊκού τελικού UEFA Super Cup μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Σεβίλλης στις 16 Αυγούστου 2023, στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».

Η ομάδα του Ολυμπιακού έλαβε επιβράβευση από την UEFA για τις υπηρεσίες Τύπου του Ολυμπιακού τη σεζόν 2022-23.

Ο Νίκος Γαβαλάς είναι γνωστός στις τάξεις όλων των φιλάθλων της Ελλάδας, ακόμα και εκείνων που πρόσκεινται σε ομάδες πλην του Ολυμπιακού, ως μια ψύχραιμη και αντικειμενική φωνή που μεταφέρει ειδήσεις χωρίς χρωματισμό. Ενώ αυτή του την προσέγγιση, την μεταφέρει πλέον στα αθλητικά δρώμενα της χώρας από τα διευθυντικά πόστα που του ανετέθηκαν από την ομάδα του Ολυμπιακού, εκπροσωπώντας επάξια τόσο την Ελλάδα όσο και το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Είναι παντρεμένος με την Αματίνα Ζαννιά και έχουν δυο παιδιά, ενώ έχει άλλα δυο παιδιά, το Νικήτα και τη Νέτα από τον προηγούμενο γάμο του.