Μστισλάβ Ροστισλάβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μστισλάβ Ροστισλάβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1143
Θάνατος13  Ιουνίου 1180
Νόβγκοροντ
Τόπος ταφήςναός της Αγίας Σοφίας στο Νόβγκοροντ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςπαλαιά ανατολικοσλαβική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςFeodosiya Ryazanskaya
ΤέκναΜστισλάβ Μστισλάβιτς
Βλαντιμίρ Μστισλάβιτς
David Mstislavich
ΓονείςΡοστισλάβ Α΄ του Κιέβου και NN[1]
ΑδέλφιαΡόμαν Α΄ του Κιέβου
Ρούρικ Ροστισλάβιτς
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Να μην συγχέεται με τον Μστισλάβ Ροστισλάβιτς τον τυφλό.

Ο Μστισλάβ Ροστισλάβιτς ο γενναίος, ρωσ. Мстислав Ростиславич Храбрый [προφ. Χράμπρι] (π. 1143 - 1180) από τον Οίκο των Ρουρικιδών-Σμολένσκ ήταν πρίγκιπας τού Σμολένσκ (1175-77), τού Μπέλγκοροντ (1161, 1171-73) και τού Νόβγκοροντ (1179-80).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Ροστισλάβ Α΄ πρίγκιπα τού Σμολένσκ και μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου.

Έγινε πρίγκιπας τού Μπέλγκοροντ (!161, 71-73), Τόροπετς (1167-), Σμολένσκ (1175-77). Το 1168 μαζί με άλλους δώδεκα πρίγκιπες σε μία μεγάλη μάχη στις στέππες, νίκησαν τους Πετσενέγκους (Πολόβτσιαν). Το επόμενο έτος μαζί με τον αδελφό του Ρόμαν Α΄ του Κιέβου και τον 2ο εξάδελφό τους Γιούρι Μπογκολιούμπσκι πολιόρκησαν το μεγάλο Νόβγκοροντ, αλλά ο στρατός τού Γιούρι ηττήθηκε σε μάχη. Το 1171 o Μστισλάβ και οι αδελφοί του βοήθησαν τον θείο τους Βλαντίμιρ Γ΄ να τεθεί στον θρόνο τού Κιέβου, αν και είχε εκτοπιστεί. Το 1172-73 συνέδραμε τους αδελφούς του Ρόμαν Α΄ και Ρούρικ να λάβουν τον θρόνο του Κιέβου· σύντομα όμως εκθρονίστηκαν. Το 1174 ο Αντρέι Μπογκολιούμπσκι (πατέρας τού Γιούρι) έστειλε πρέσβεις στο Κίεβο να ζητούσε οι Ροστισλάβιτς να αφήσουν τον θρόνο και να δοθεί στους απογόνους του. Σε απάντηση ο Μστισλάβ κούρεψε και ξύρισε ένα από τους απεσταλμένους και τον έστειλε πίσω. Ήταν μία πράξη υποτιμητική· το Ρωσικά Δίκαιο (Russkaya Pravda) όριζε ποινή 12 γκρίβνας για το ξύρισμα γενειάδας. Για την προσβολή αυτή ο Αντρέι τού επιτέθηκε και τον πολιόρκησε στο Βίσχγκοροντ για δύο μήνες, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει την πόλη.

Το βαπτιστικό του όνομα είνει Γκεόργκιι και αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Εορτάζεται στις 14 (Π. Ημ.) / 27 (Ν. Ημ.) Ιουνίου· το λείψανό του ανακαλύφθηκε το 1634 και βρέθηκε άσηπτο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα μία κόρη τού Γιαροσλάβ Ιζιασλάβιτς πρίγκιπα της Βολινίας και είχε τέκνα:

  • Μστισλάβ ο τολμηρός απεβ. 1228, πρίγκιπας του Νόβγκοροντ, Γαλικίας, Τορχέσκ.

Ο Μστισλάβ έκανε (πριν το 1176) δεύτερο γάμο με μία κόρη τού Γκλεμπ Ροστισλάβιτς πρίγκιπα τού Ριαζάν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ipatevskaia Letopis (PSRL 2), 609; Lavrentevskaia Letopis,387; The Chronicle of Novgorod, 30; Michael C. Paul, "Was the Prince of Novgorod a 'Third-Rate Bureaucrat' After 1136," Jahrbücher für Geschichte Osteuropas 56, No. 1 (2008): 90.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mstislav Rostislavich της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).