Μπουραζάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μπουραζάνι είναι ημιορεινή περιοχή που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Ιωαννίνων στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και δυτικά της Κόνιτσας[1].

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου, της Τύμφης και της Νεμέρτσικας (Δούσκο), που σχηματίζουν την κοιλάδα του Μπουραζανίου και διασχίζεται από τους ποταμούς Αώο και Σαραντάπορο[1]. Η γεωμορφολογία της συμπληρώνεται από εύφορα χωράφια και πολλούς λόφους που καλύπτονται από πυκνά δάση δρυός[2]. Ως κυριότεροι οικισμοί της καταγράφονται τα χωριά Αετόπετρα, Αηδονοχώρι, Ηλιορράχη, Μελισσόπετρα και στη περιοχή υπάρχουν σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την προέλευση του ονόματος της περιοχής υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Σύμφωνα με μία από αυτές το όνομα Μπουραζάνι προέρχεται από την τούρκικη λέξη “Bourazan”, που σημαίνει σάλπιγγα και ακουγόταν την περίοδο της τουρκοκρατίας από το τουρκικό φυλάκιο που υπήρχε[3]. Σύμφωνα με δεύτερη, από τη βενετσιάνικη λέξη “Boragan” = τόπος με άσχημες καιρικές συνθήκες. Τέλος αναφέρεται και η σύνθεση της ελληνικής λέξης “βοράς” + “ζάνι”, που στα σλάβικα σημαίνει πλούτος[4].

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι:

  • Οι γέφυρες του Μπουραζανίου (Μεσαιωνική, Μεσογέφυρα, Νέα γέφυρα)
  • το Περιβαλλοντικό Πάρκο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δίπλα στον ποταμό Αώο[5].
  • ο νερόμυλος Μπουραζανίου προς το Αηδονοχώρι (μνημείο)[4][6][7]
  • η πρώην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στη Μελισσόπετρα της οποίας το καθολικό έχει χαρακτηριστεί από το 1958 αρχαίο μνημείο[8].
  • Το εργαστήρι ιδιότυπης ξυλογλυπτικής τέχνης "Δημήτρη Χρηστίδη" στο Αηδονοχώρι[9].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή του Μπουραζανίου υπάρχουν αρκετά ίχνη κατοίκησης που ξεκινούν από την Ελληνιστική περίοδο και φθάνουν μέχρι την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Πύρρου[3]. Τέτοια ευρήματα υπάρχουν στις τοποθεσίες "Αγία Τριάδα" και "Μπίχλη" της Ηλιορράχης[10] όπως και "Παναγιά" της Αετόπετρας[11], οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί χώροι. Η διέλευση της αρχαίας Εγνατίας Οδού από αυτήν την καθιστούσε σημαντικό οδικό κόμβο καθώς και τα γεφύρια που υπήρχαν στην περιοχή.

Την περίοδο της τουρκοκρατίας θεωρείται ότι αποτελούσε ιστορικό και πολιτισμικό κομμάτι του Πωγωνίου[3] και γεωγραφικά εκτεινόταν μέχρι και τη σημερινή νότια Αλβανία[12].

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου αλλά και του Εμφυλίου έγιναν πολλές μάχες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 house, Wapp - development. «Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας». www.konitsa.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. 
  2. «Μπουραζάνι Ιωαννίνων | Views of Greece Travel». viewsofgreece.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Πλάγου, Αγγελική (17 Οκτωβρίου 2016). Περιφέρεια Ηπείρου: Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων: Όπου η Ομορφιά Περισσεύει. AKAKIA Publications. ISBN 9781911352358. 
  4. 4,0 4,1 «Περιβαλλοντικό πάρκο "Μπουραζάνι": ο κήπος της Εδέμ | Οινοχώρι». oinoxori.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. 
  5. house, Wapp - development. «Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας». www.konitsa.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018. 
  6. Stone.Trad. «STONE.TRAD». stone-trad.eu. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  7. «ΚΟΝΙΤΣΑ…ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ – Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ : (+ VIDEO) - distrato.com». distrato.com. https://www.distrato.com/portal/?p=16973. Ανακτήθηκε στις 2018-09-30. [νεκρός σύνδεσμος]
  8. Nikos, Kapetanakos E. «ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ». listedmonuments.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. 
  9. «Ξυλόγλυπτα». Εκθετήριο ιδιότυπης ξυλογλυπτικής τέχνης "Δημήτρη Χρηστίδη". Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018. 
  10. Nikos, Kapetanakos E. «ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ». listedmonuments.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018. 
  11. Nikos, Kapetanakos E. «ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ». listedmonuments.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018. 
  12. «Βλαχόφωνοι Έλληνες: Μπουραζάνι: Προικισμένη μεθόριος». Βλαχόφωνοι Έλληνες.