Μπαντι-άλ Ζαμάν Μιρζά Σαφαβί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπαντι-άλ Ζαμάν Μιρζά Σαφαβί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16ος αιώνας
Θάνατος26  Μαρτίου 1577
Κανταχάρ
ΘρησκείαΣιιτισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠάριχαν Χάνομ (από 1558)
ΓονείςΜπαχράμ Μιρζά Σαφαβί

Ο Μπαντι-άλ Ζαμάν Μιρζά ήταν πρίγκιπας των Σαφαβιδών, γιος τού εξέχοντος στρατιωτικού ηγέτη Μπαχράμ Μιρζά, ο οποίος ήταν ο νεότερος γιος τού Ισμαήλ Α΄, τού ιδρυτή της αυτοκρατορίας των Σαφαβιδών.

Ο Μπαντι-άλ Ζαμάν είχε δύο αδέλφια, που ονομάζονταν Iμπραχίμ Μιρζά και Σουλτάν Χουσαΐν Μιρζά. [1] Όταν ο πατέρας τού Μπαντι-άλ Ζαμάν απεβίωσε το 1549, αυτόν, μαζί με τα άλλα αδέλφια του φρόντισε ο θείος τους Tαχμάσπ Α΄ Σαφαβί, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε τον Μπαντι-άλ Ζαμάν ως δικό του γιο. Ο Μπαντι-άλ Ζαμάν διορίστηκε κυβερνήτης τού Σιστάν το 1557 και νυμφεύτηκε την Παρί Χαν Χανούμ (η οποία ήταν τότε 10 ετών). Ωστόσο, επειδή ήταν η αγαπημένη κόρη τού Tαχμάσπ Α΄, δεν της επετράπη να πάει μαζί με τον σύζυγό της στο Σιστάν. [2] Σύμφωνα με τους άλλους ιστορικούς, ωστόσο, η Παρί Χαν Χανούμ αρραβωνιάστηκε μόνο με τον Μπαντι-άλ Ζαμάν, κάτι που σύμφωνα με τον Γκολσορκλί φαίνεται πιο πιστευτό. Φέρεται ότι ο γάμος δεν προχώρησε περισσότερο, αφού η Παρί Χαν Χανούμ επέλεξε μία γραφειοκρατική ζωή στην πρωτεύουσα, δίπλα στον πατέρα της, αντί για τον έγγαμο βίο στο Σιστάν. [3]

Στις 26 Μαρτίου 1577, ο Μπαντι-άλ Ζαμάν Μιρζά δολοφονήθηκε στην Κανταχάρ με εντολή του σάχη Ισμαήλ Β΄ (βασ. 1576–77), γιού τού Ταχμάσπ Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]