Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου ,είναι ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία των παιδικών παιχνιδιών και των παιδικών βιβλίων.

Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από ιδιαίτερα παιχνίδια, βιβλία, παραμύθια, σχολικά είδη και διάφορα αντικείμενα τα οποία σχετίζονται με την παιδική ηλικία. Τα εκθέματα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του αρχαιολόγου,συγγραφέα και συλλέκτη Χρήστου Μπουλώτη.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης

Τα τρία κτήρια που απαρτίζουν το Μουσείο, βρίσκονται σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση μεταξύ τους στην παραλία της Νέας Μαδύτου[1], στην Μύρινα , πρωτεύουσα της νήσου Λήμνου.





Ιστορία Συλλογής και Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προθήκη
Στην συγκεκριμένη προθήκη, που βρίσκεται στην είσοδο του κτηρίου στο οποίο εκτίθεται η μόνιμη έκθεση της συλλογής, έχουν τοποθετηθεί τρία παιχνίδια με ιδιαίτερη αξία. Το πρώτο παιχνίδι της Συλλογής, το παιχνίδι που ενέπνευσε το λογότυπο της έκθεσης και ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια του συλλέκτη. Επίσης εκτίθενται και τρία χαρακτηριστικά βιβλία του με θέμα το παιχνίδι

Η έναρξη της συλλεκτικής δραστηριότητας, από τον συλλέκτη και ιδρυτή του Μουσείου Παιδικού Παιδικού και Βιβλίου, Χρήστο Μπουλώτη τοποθετείται χρονολογικά στο 1978. Το πρώτο παιχνίδι, το όποιο βρέθηκε στην κατοχή του είναι μια "ατμομηχανή" του 1930. Έπειτα η συλλογή εμπλουτίστηκε, με αποτέλεσμα πλέον, να απαριθμείται από χιλιάδες αντικείμενα της παιδικής και βρεφικής ηλικίας, παιδικά βιβλία και περιοδικά.[1]

Τα αντικείμενα της συλλογή της μόνιμης έκθεσης, έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα την ηλικιακή ομάδα που απευθύνονταν και την θεματική που συνδέει τα εκθέματα μεταξύ τους .Μερικές από αυτές τις κατηγορίες είναι, Παιχνίδια από την Ελληνική αρχαιότητα, Οπτικά Παιχνίδια, Αγαπημένα παιχνίδια των αγοριών, Αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών, , Θέατρο Σκιών - Καραγκιόζης, αντικείμενα από την βρεφική ηλικία, Διαστημικά Και Ρομπότ , Επιτραπέζια παιχνίδια κ.α.

Συνολικά η η ιστορική διαδρομή των παιχνιδιών και αντικειμένων που εκτίθενται στην μόνιμη έκθεση, ξεκινάει από την αρχαιότητα και ολοκληρώνεται περίπου στην δεκαετία του 1960.

Ένα μικρό μέρος της συλλογής, εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1992. Το μουσείο όμως δημιουργήθηκε και εγκαινιάστηκε επισήμως στις 24 Ιουλίου του 2021



Κτηριακά Συγκροτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτηριακό συγκρότημα που φιλοξενείται το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης

Το μουσείο αποτελείται από τρία κτήρια, τα οποία αν και αυτόνομα βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Το κτήριο το οποίο προορίζεται να αποτελέσει χώρο πραγματοποίησης εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το πρώτο κτηριακό συγκρότημα φιλοξενεί μέρος της μόνιμης έκθεσης, με εκθέματα τα οποία συνδέονται , με την σχολική ζωή. Ακριβώς δίπλα σε αυτό βρίσκεται το δεύτερο κτήριο το οποίο έχει δημιουργηθεί με στόχο την πραγματοποίηση θεματικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης φιλοξενείται στο τρίτο και βασικό κτήριο, το οποίο συνδέεται εννοιολογικά με την ταυτότητα του Μουσείου καθώς το 1906,όπου και κτίστηκε, κατά την τελευταία δηλαδή Οθωμανική περίοδο της Λήμνου, λειτούργησε ως εκπαιδευτήριο. Με το πέρασμα των χρόνων, η λειτουργία του διαφοροποιήθηκε, φτάνοντας εν τέλει η τελευταία του χρήση να είναι αυτή του νηπιαγωγείου.[2].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ & ΒΙΒΛΙΟΥ · Ποσειδώνος 17, Μύρινα 814 00, Ελλάδα». ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ & ΒΙΒΛΙΟΥ · Ποσειδώνος 17, Μύρινα 814 00, Ελλάδα. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2023. 

[3]