Μουσείο Μαρίας Σκουοντόφσκα-Κιουρί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μουσείο Μαρίας Σκλοντόβσκα - Κιουρί
Χάρτης
Είδοςβιογραφικό μουσείο
Διεύθυνσηul. Freta 16, 00-227 Warszawa[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°15′6″N 21°0′31″E
Διοικητική υπαγωγήΣρουντμιέστσιε (Βαρσοβία)
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής1967[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Η Οικία - Μουσείο της Μαρίας Κιουρί στη Βαρσοβία, 2010
2011

To Μουσείο Μαρίας Σκλοντόβσκα – Κιουρί (πολωνικά: Muzeum Marii Skłodowskiej-Curie) βρίσκεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της βραβευμένης δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1903) και Χημείας (1911) Πολωνέζας φυσικοχημικού Μαρίας Σκλοντόβσκα – Κιουρί (1867 – 1934), κόρης ενός καθηγητή μαθηματικών και μιας δασκάλας από τη Βαρσοβία.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1967 από την Πολωνική Χημική Εταιρεία (Polskie Towarzystwo Chemiczne) με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου από τη γέννηση της Μαρίας Κιουρί. Κατά την τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν εννέα βραβευμένες με Νόμπελ προσωπικότητες.

Το Μουσείο βρίσκεται επί της Οδού Φρέτα (ulica Fretta) αριθ. 16 στην περιοχή της Νέας Πόλης (Nowe Miasto) της Βαρσοβίας και στεγάζεται σ’ ένα κτήριο του 18ου αιώνα, όπου η Μαρία Κιουρί είχε γεννηθεί. Μετά το θάνατό της το 1934, μια αναμνηστική πλάκα τοποθετήθηκε στην πρόσοψη του οικήματος, που μνημονεύει τη γέννησή της στο σπίτι αυτό και τις επιστημονικές της ανακαλύψεις των χημικών στοιχείων πολωνίου και ραδίου.

Κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας (1944), το κτήριο κατεδαφίστηκε από τις κατοχικές γερμανικές δυνάμεις, πλην όμως η αναμνηστική πλάκα διασώθηκε και επανατοποθετήθηκε στην αρχική θέση της μετά την εκ νέου οικοδόμηση του κτηρίου μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Μουσείο επικεντρώνεται βασικά, με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, στη βιογραφία και τις ανακαλύψεις της Μαρίας Κιουρί, με φωτογραφίες, επιστολές, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας και του συζύγου της Πιερ Κιουρί (1859 – 1906), καθώς και φιλμ στα πολωνικά, αγγλικά και γαλλικά γύρω από τη ζωή και τις επιστημονικές έρευνές τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Maria Sklodowska – Curie Museum – Polish Chemical Society: Official brochure (in English), Warsaw, 2010.


  1. 1,0 1,1 (Πολωνικά) www.mmsc.waw.pl. Ανακτήθηκε στις 17  Μαΐου 2022.