Μοντιίν-Μακκαμπίμ-Ρεούτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοντιίν-Μακκαμπίμ-Ρεούτ

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μοντιίν-Μακκαμπίμ-Ρεούτ
31°56′2″N 34°59′8″E
ΧώραΙσραήλ
Διοικητική υπαγωγήΥποδιαμέρισμα Ράμλα
Ίδρυση1986
Έκταση50,176 km²
Υψόμετρο262 μέτρα
Πληθυσμός97.097 (2021)[1]
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μοντιίν-Μακκαμπίμ-Ρεούτ (εβραϊκά: מוֹדִיעִין-מַכַּבִּים-רֵעוּת) είναι ισραηλινή πόλη στο κεντρικό Ισραήλ, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ και 30 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ, και συνδέεται με αυτές τις δύο πόλεις μέσω της εθνικής οδού 443. Το 2021 ο πληθυσμός του ήταν 97.097 κάτοικοι. Η πληθυσμιακή πυκνότητα εκείνην τη χρονιά ήταν 1.794 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η σύγχρονη πόλη πήρε το όνομά της από την αρχαία εβραϊκή πόλη Μωδεείμ,[2] που υπήρχε στην ίδια περιοχή. Η Μωδεείμ ήταν ο τόπος καταγωγής των Μακκαβαίων, των Εβραίων επαναστατών που απελευθέρωσαν την Ιουδαία από την κυριαρχία της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και ίδρυσαν την Ασμοναϊκή δυναστεία, γεγονότα που εορτάζονται στο Χανουκά. Η σύγχρονη πόλη χτίστηκε τον 20ο αιώνα. Ένα μικρό τμήμα της πόλης (η γειτονιά Μακκαμπίμ) δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ισραηλινό, καθώς έγκειται σε αυτό που η Συμφωνία Εκεχειρίας του 1949 με την Ιορδανία άφησε ως ουδέτερη ζώνη, και κυριεύτηκε το 1967 από το Ισραήλ αφού κατελήφθη από την Ιορδανία μαζί με την ίδια την Δυτική Όχθη.[3][4]

Η σύγχρονη εβραϊκή ορθογραφία για το Μοντιίν ακολουθεί μια ανακατασκευή που βασίζεται στην ελληνική ονομασία Μωδαῒν / Μωδαί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]