Μιχαήλ Αντζέλοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ Άγγελος της Σερβίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας
Θάνατος1458[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΔεσποτάτο της Σερβίας
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικαστής
διπλωμάτης
Οικογένεια
ΑδέλφιαΜαχμούτ Πασάς Ανγγέλοβιτς
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας

Ο Μιχαήλο Αντζέλοβιτς (σερβικά: Михаило Анђеловић) ήταν εξέχων ευγενής και αντιβασιλέας του Δεσποτάτου της Σερβίας για λίγες εβδομάδες το 1458.

Μετά την οθωμανική κατάκτηση της Θεσσαλίας το 1394 η οικογένεια των Αγγέλων Φιλανθρωπηνών που την κυβερνούσε κατέφυγε στη Σερβία. Ο Μχαήλ ήταν εγγονός του Αλεξίου ή του Μανουήλ, άγνωστο που γεννήθηκε, και υπηρέτησε ως υπάλληλος των δεσποτών Τζούρατζ Μπράνκοβιτς και του Λάζαρ Μπράνκοβιτς.

Αδελφός του ήταν ο Μαχμούτ που με το παιδομάζωμα εντάχθηκε στους γενίτσαρους, έγινε μουσουλμάνος κι ανέβηκε στις υψηλότερες βαθμίδες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έγινε Μπεηλέρμπεης (γενικός κυβερνήτης) της Ρούμελης το 1451 και Μεγάλος Βεζύρης το 1455. Έτσι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Οθωμαναώντο 1457 οι δύο πλευρές εκπροσωπήθηκαν από τους αδελφούς Μιχαήλ και Μαχμούτ.

Επειδή ο Λάζαρ Μπράνκοβιτς δεν είχε γιους μετά τον θάνατο του δημιουργήθηκε μια τριμελής αντιβασιλεία και το ένα μέλος της ήταν ο Μιχαήλ. Ο Μιχαήλ περίμενε να πάρει το χρίσμα του Δεσπότη και να κυβερνήση μόνος τη Σερβία αλλά φυλακίστηκε τον Μάρτη του 1458 και έχασε το δικαίωμα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.