Μιντόρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιντόρι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
五嶋 みどり (Ιαπωνικά)
Γέννηση25  Οκτωβρίου 1971[1][2][3]
Οσάκα[4]
ΚατοικίαΛος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΣχολή Τζούλιαρντ
Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιολίστρια
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας
Σχολή Μουσικής του Μανχάταν[5]
Περίοδος ακμής1982
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςμέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών
Ιστότοπος
www.gotomidori.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μιντόρι Γκοτο (五嶋 みどり, προφ. Gotō Midori, γενν. 25 Οκτωβρίου 1971), με καλλιτεχνικό όνομα απλώς Μιντόρι (Midori) είναι Ιαπωνίδα και Αμερικανίδα βιολονίστρια. Ερμήνευσε για πρώτη φορά με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης σε ηλικία μόλις 11 ετών, ως προσκεκλημένη σολίστ-έκπληξη στο «γκαλά» της παραμονής της Πρωτοχρονιάς του 1982. Το 1986 η ερμηνεία της στο Μουσικό Φεστιβάλ του Τάνγκλγουντ, με τον Λέοναρντ Μπερνστάιν να διευθύνει δική του σύνθεση, εμφανίσθηκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times.[6][7] Εκτός από διάσημο παιδί-θαύμα ωστόσο, η Μιντόρι εξελίχθηκε και ως ενήλικη σε μία από τις πλέον εξέχουσες βιολονίστριες του κόσμου.

Η Μιντόρι τιμήθηκε ως εκπαιδευτική και για τις προσπάθειές της στην κοινότητ. Σε ηλικία 21 ετών, ίδρυσε το δικό της ίδρυμα (Midori and Friends) για να φέρει τη μουσική εκπαίδευση σε νέους σε μειονεκτικές κοινότητες στη Νέα Υόρκη και στην Ιαπωνία, η οποία εξελίχθηκε σε 4 ξεχωριστούς οργανισμούς με παγκόσμιο αντίκτυπο. Το 2007 διορίστηκε ως «Αγγελιοφόρος της Ειρήνης» του ΟΗΕ. Το 2018 έγινε καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολιού στο Ινστιτούτο Μουσικής Κέρτις, ενώ παρέμεινε και στη Σχολή Μουσικής Thornton. Εκλέχθηκε μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών το 2012.

Οικογένεια και πορεία ως την ενηλικίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιντόρι γεννήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Αφαίρεσε το επώνυμο του πατέρα της από το καλλιτεχνικό όνομά της μετά το διαζύγιο των γονέων της το 1983. Τότε αρχικά εμφανίστηκε με το όνομα Mi Dori, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε το μονολεκτικό Midori. Ο πατέρας της ήταν επιτυχημένος μηχανικός, ενώ η μητέρα της, η Σέτσου Γκότο, ήταν επαγγελματίας βιολονίστρια. Η Σέτσου έπαιρνε τακτικά τη νεαρή Μιντόρι στις πρόβες της ορχήστρας της, όπου το μικρό παιδί κοιμόταν στην πρώτη σειρά της αίθουσας ενώ η μητέρα της έπαιζε. Μια μέρα η Σέτσου άκουσε τη δίχρονη Μιντόρι να μουρμουρίζει ένα κοντσέρτο του Μπαχ το οποίο είχε προβάρει δύο ημέρες νωρίτερα. Στη συνέχεια η Μιντόρι προσπαθούσε συχνά να αγγίξει το βιολί της μητέρας της, ανεβαίνοντας ακόμη και στον πάγκο του οικογενειακού πιάνου για να προσπαθήσει να φτάσει το βιολί πάνω από το πιάνο. Στα τρίτα γενέθλιά της, η μητέρα της της έδωσε ένα βιολί μεγέθους 1/16 και άρχισε να της δίνει μαθήματα.

Η Μιντόρι έδωσε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στην ηλικία των 6 ετών, παίζοντας ένα από τα 24 Καπρίτσια για σόλο βιολί του Παγκανίνι στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Οζάκα. Το 1982 αυτή και η μητέρα της μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη, όπου η Μιντόρι ξεκίνησε τις σπουδές με βιολί με την Ντόροθυ ΝτεΛέυ στο Τμήμα ανηλίκων της περίφημης Σχολής Τζούλιαρντ και στο Φεστιβάλ και Σχολή Μουσικής του Άσπεν. Ως οντισιόν της, η Midori ερμήνευσε το «Chaconne» διάρκειας δεκατριών λεπτών του Μπαχ, που θεωρείται γενικά ένα από τα πιο δύσκολα σόλο κομμάτια βιολιού. Την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο της στη συναυλία με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό τον Ζούμπιν Μέτα, έναν μαέστρο με τον οποίο θα ηχογραφούσε αργότερα στη Sony Classical. Το 1986 ήρθε και η θρυλική παράσταση της «Serenade» του Λέοναρντ Μπερνστάιν στο Tanglewood, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Κατά τη διάρκεια της ερμηνείας, η μικρή έσπασε τη χορδή του «μι» στο βιολί της, και πάλι την ίδια χορδή στο Στραντιβάριους του α΄ βιολιού της συναυλίας, αφού το δανείστηκε. Τελείωσε την παράσταση με το βιολί «Γκουαντανίνι» του συνεργάτη του συναυλιακού συναδέλφου και στο τέλος οι ακροατές τη χειροκρότησαν όρθιοι. Η πρώτη σελίδα της επόμενης ημέρας των New York Times έφερε τον τίτλο «14χρονο κορίτσι κατακτά το Tanglewood με τρία βιολιά».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6pp3gj1. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. midori. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2014.
  5. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουλίου 2019.
  6. Schwarz, K. Robert (24 Μαρτίου 1991). «Glissando». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. 
  7. Rockwell, John (July 28, 1986). «Girl, 14, Conquers Tanglewood with 3 Violins». The New York Times. https://www.nytimes.com/1986/07/28/arts/girl-14-conquers-tanglewood-with-3-violins.html. Ανακτήθηκε στις April 3, 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]