Μικρά Σκυθία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η επαρχία Μικρής Σκυθίας
Η Διοίκηση της Θρακικής το έτος 400

Η Μικρά Σκυθία[1][2] ή Ελάσσων Σκυθία[2] (λατινικά: Scythia Minor) ήταν διοικητική διαίρεση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η επαρχία δημιουργήθηκε τον 3ο αιώνα από τον Διοκλητιανό και παρέμεινε στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο με την διοικητική μεταρρύθμιση του 4ου αιώνα μ.Χ.. Η επαρχία βρισκόταν στο άκρο της αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια και βρεχόταν από τον Εύξεινο πόντο και στην σημερινή γεωγραφική περιοχή της Δοβρουτσάς. Τον 6ο αιώνα για την καλύτερη άμυνα των συνόρων δημιουργήθηκε η νέα στρατιωτική διοίκηση "Σκυθίας, Καρίας, Κύπρου και Νήσων" γνωστή σαν Quaestura exercitus[εκκρεμεί παραπομπή].

Διοικητικά ήταν μέρος της Διοίκησις Θρακικής, μία από τις έξι επαρχίες της, και της υπαρχίας της Ανατολής, ο διοικητής της είχε τον ρωμαϊκό τίτλο του ηγεμόνα.

Διοικητικό κέντρο της ήταν οι Τόμοι (δηλαδή η ρωμαϊκή Τόμις και σημερινή Κωνστάντζα), άλλες πόλεις ήταν η Διονυσόπολη, η Άκρα, η Καλλατίς, ο Ίστρος, η Ζελδέπα, η Κωνσταντιανή, η Αξιούπολη, η Τρόπαιος, η Καπίδαβα, η Κάρσος, η Τρόσμις, η Νοβιοδούνος, η Αίγισος και η Αλμυρίς. Το 681 μ.Χ. έπαψε να υπάρχει και στα εδάφη της συστάθηκε το Βουλγαρικό βασίλειο[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]