Μεσημβρινή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεσημβρινή
Τύποςεφημερίδα
ΙδιοκτήτηςΕλένη Βλάχου, Βαρδής Βαρδινογιάννης
ΙδρυτήςΕλένη Βλάχου
Ίδρυση1961
ΓλώσσαΕλληνική
Διακοπή έκδοσης1994
ΈδραΑθήνα
ΙστοσελίδαΜεσημβρινή

Η Μεσημβρινή ήταν ελληνική καθημερινή πολιτική εφημερίδα της κεντροδεξιάς. Κυκλοφόρησε τα διαστήματα 1961 – 1967 και 1980 – 1994.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου 1961. Η ιδέα για την έκδοσή της ανήκε στην Ελένη Βλάχου, εκδότρια της Καθημερινής. Ο άνθρωπος που ανέλαβε να την πραγματοποιήσει ήταν ο Τάκης Λαμπρίας, πολιτικός συντάκτης της Καθημερινής και στενός φίλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η εφημερίδα έφερε πολλές καινοτομίες στον χώρο του τύπου, όπως:[1]

  • η υιοθέτηση ξεχωριστών σελίδων αφιερωμένων στα αθλητικά, κοινωνικά και κοσμικά γεγονότα (ένα είδος πρώιμου lifestyle).
  • η υιοθέτηση του λόγου – αντίλογου στο πολιτικό ρεπορτάζ.
  • η αυτοτέλεια κάθε ρεπορτάζ σε ενιαίο χώρο (σελίδα ή συνεχόμενο δισέλιδο), χωρίς γυρίσματα από τη μία σελίδα στην άλλη (το γύρισμα σελίδων στην ανάγνωση ενός ρεπορτάζ εκνεύριζε αφάνταστα τους νέους σε ηλικία αναγνώστες των εφημερίδων).

Την 21η Απριλίου 1967 ανεστάλη η έκδοση της Μεσημβρινής (όπως και της Καθημερινής), λόγω της κάθετης αντίθεσης της Ελένης Βλάχου στη δικτατορία[1]. Το 1974, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η Βλάχου επανεξέδωσε την Καθημερινή, όχι όμως και τη Μεσημβρινή. Τελικά, το 1980, η Μεσημβρινή επανεξεδόθη από τον Χρήστο Σιαμαντά, και τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ξανά ο Τάκης Λαμπρίας, που εν τω μεταξύ είχε διατελέσει και κυβερνητικός εκπρόσωπος του Καραμανλή από το 1974 έως το 1977.[1] Η εφημερίδα κινούνταν και πάλι στην κεντροδεξιά, αλλά στο δυναμικό της είχε και πολλούς δημοσιογράφους με αριστερές και κεντροαριστερές πεποιθήσεις, όπως η νεαρή τότε Έλλη Στάη.

Το 1982, η εφημερίδα αγοράστηκε από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω της «Γενικής Εκδοτικής Τύπου ΑΕ». Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη εκείνη την εποχή είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το στενό περιβάλλον του, η Μεσημβρινή παρέμεινε εφημερίδα της κεντροδεξιάς. Μάλιστα, για κάποια χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχε πετύχει πολύ υψηλές κυκλοφοριακές επιδόσεις, με διευθυντή τον Χρήστο Πασαλάρη.

Η εφημερίδα τελικά έκλεισε τον Δεκέμβριο του 1994.[1]

Γνωστοί δημοσιογράφοι της Μεσημβρινής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στους γνωστούς δημοσιογράφους που πέρασαν από την εφημερίδα συμπεριλαμβάνονται και οι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «ΙΣΤΟΡΙΑ | Mesimvrini S.A.». www.mesimvrini.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024.