Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°26′38″N 28°13′32″E / 36.44389°N 28.22556°E / 36.44389; 28.22556

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλοςΕλλάδα Ελλάδα
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαii, iv, v
Ταυτότητα493
ΠεριοχήΕυρώπη
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1988 (12η συνεδρίαση)


Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988,[1] αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο-ακρόπολη της πόλης της Ρόδου, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515.[2] Το φρούριο διαιρείτο σε δύο διακριτά πολεοδομικά σχήματα, το Κολλακιό βόρεια και τη Χώρα νότια. Στο Κολλακιό περιλαμβάνεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια. Στη Χώρα βρίσκεται το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλαιά αγορά και άλλα κτήρια περιηγητικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της UNESCO, οι Οσπιταλιέροι του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ κατείχαν τη Ρόδο δι' αγοράς[3] δύο και έτι αιώνες, από το 1309 έως το 1523, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ισχυρό οχυρό, εξαιτίας της ιδιαίτερης ρευστότητας και των εκτεταμένων συγκρούσεων της εποχής. Αργότερα η πόλη διατέλεσε αλληλοδιάδοχα υπό Τουρκική[4] και ιταλική κατοχή.[5][6] Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.

Σημειώσεις-Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. World Heritage site από το britannica.com
  2. Ιστορία Ρόδου στο International Writers and Translators' Center of Rhodes.
  3. «Ιστορία της Ρόδου: Ιπποτική Περίοδος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2009. 
  4. Περίοδο κατά την οποία έχασε η μεσαιωνική πόλη τον διεθνή χαρακτήρα της.
  5. Τα ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν το νησί και την υπόλοιπη Δωδεκάνησο το 1912. Οι παρεμβάσεις τους στη μεσαιωνική πόλη είχαν ως αποτέλεσμα να κηρυχθεί ζώνη πρασίνου το οθωμανικό και το εβραϊκό νεκροταφείο και να αφαιρεθούν, αν όχι όλες, οι πλείστες οθωμανικές προσθήκες στα μεσαιωνικά κτήρια. Στην ίδια περίοδο διαμορφώθηκε συγκεκριμένος πολεοδομικός κανονισμός για την εντός των τειχών πόλη, αλλά και για τον περιβάλλοντα εκτός των τειχών χώρο.
  6. Medieval City of Rhodes

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]