Μαχμούτ Μπέη Τζαμί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαχμούτ Μπέη Τζαμί
Χάρτης
Είδοςτζαμί
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°28′50″N 33°41′17″E
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Κασταμονής και Κασταμονή
ΧώραΤουρκία
Προστασίαενδεικτικός κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς[1]
Commons page Πολυμέσα
Άποψη της οροφής.
Άποψη του μιχράμπ.

Το Μαχμούτμπε Τζαμί είναι ιστορικό τζαμί στο χωριό Κασαμπά της Επαρχίας Κασταμονής, στην Τουρκία.

Το Κασαμπά ήταν, παλαιότερα, σημαντικός οικισμός εντός της Επαρχίας Κασταμονής. Σήμερα, αποτελεί μικρό χωριό ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 18 χμ. από την Κασταμονή. Ωστόσο, το ιστορικό τζαμί του χωριού αποτελεί σημαντικό πολιτισμικό μνημείο για το σύνολο της επαρχίας.

Το τζαμί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εντολή για την ανέγερση του δόθηκε από τον Μαχμούτ Μπέη, μέλος του οίκου των Τσανταριδών το 1366. Το τζαμί είναι μοναδικό ως προς την αρχιτεκτονική, καθώς δεν χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο για την ανέγερσή του (με εξαίρεση το μιχράμπ του). Η οροφή του, επίσης, κατασκευάστηκε χωρίς την χρήση κάποιου μεταλλικού δομικού υλικού.[2] Το σχέδιο του τζαμιού είναι ορθογώνιο. Αποτελεί ένα από τα πρώτα τζαμιά με ξύλινους κίονες, καθώς και ξύλινη οροφή στην Ανατολία. Το εξωτερικό του τζαμιού κατασκευάστηκε από πελεκητή πέτρα. Η οροφή του κτιρίου υποστηρίζεται από τέσσερις κίονες. Εντός του τζαμιού, το σύνολο των ξύλινων επιφανειών είναι διακοσμημένο με σχέδια φιλοτεχνημένα με φυτικές βαφές γνωστά ως kalem işi. [3] Η πύλη του τζαμιού, ωστόσο, η οποία αποτελούσε έργο τέχνης, σήμερα, φυλάσσεται στο Μουσείο της Κασταμονής.[2] Ένα αντίγραφο της αρχικής πύλης έχει τοποθετηθεί στην θέση της.

Κατάσταση ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τζαμί προστέθηκε εντός του ενδεικτικού καταλόγου στην πολιτισμική κατηγορία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στις 15 Απριλίου 2014[3] και αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 2023, από κοινού με τέσσερα άλλα τζαμιά, με τον τίτλο Τζαμιά με ξύλινο υποστυλίο της Μεσαιωνικής Ανατολίας.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 41°28′48″N 33°41′17″E / 41.48000°N 33.68806°E / 41.48000; 33.68806

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mahmut Bey Mosque της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).