Ματωμένες αλυσίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματωμένες Αλυσίδες
(I Walk Alone)
ΣκηνοθεσίαΜπάιρον Χάσκιν[1]
ΠαραγωγήΧαλ Ουόλις και Paramount Pictures
ΣενάριοΤσάρλς Σνι και Τζον Μπράιτ
ΠρωταγωνιστέςΜπαρτ Λάνκαστερ[1], Λίζαμπεθ Σκοτ[1], Κερκ Ντάγκλας[1], Γουέντελ Κόρεϊ[1], Ζορζ Ριγκώ[1], Μαρκ Λόρενς[1], Μάικ Μαζούρκι[1], Ζαν ντελ Βαλ, Κριστίν Μίλερ[1], Ολίν Χάουλαντ και Τσάρλς Ντ. Μπράουν
ΜουσικήΒίκτορ Γιάνγκ
ΦωτογραφίαΛίο Τόβερ
ΜοντάζΆρθουρ Π. Σμιντ
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1948
Διάρκεια93 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Οι Ματωμένες αλυσίδες (Πρωτότυπος τίτλος: I Walk Alone) είναι Αμερικανικό αστυνομικό φιλμ νουάρ του 1947 σε σκηνοθεσία Μπάιρον Χάσκιν και σενάριο του Τσαρλς Σνέι, βασισμένο στο βιβλίο Beggars Coming to Town του Τεοντόρ Ριβς. Πρωταγωνιστούν οι Μπαρτ Λάνκαστερ, Λίζαμπεθ Σκοτ και Κερκ Ντάγκλας.

Αυτή ήταν η πρώτη από τις επτά ταινίες που έκαναν μαζί οι Λάνκαστερ και Ντάγκλας, συμπεριλαμβανομένων των Μονομαχία στον πράσινο βάλτο (Gunfight στο OK Corral, 1957), Επτά μέρες του Μαΐου (Seven Days of May, 1964) και Τα σκληρά καρύδια (Tough Guys, 1986), δημιουργώντας ένα ζευγάρι που δημοσίως εμφανιζόταν ως ομάδα. Ο Ντάγκλας αναφερόταν πάντα κάτω από τον Λάνκαστερ αλλά, με εξαίρεση αυτήν την ταινία, οι ρόλοι τους ήταν σχεδόν εξίσου σημαντικοί.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κριστίν Μίλερ σε διαφημιστική φωτογραφία της ταινίας

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης, ο Ντέιβ Μάντισον συναντά τον αδερφό του Φράνκι, ο οποίος μόλις απελευθερώθηκε από ποινή φυλάκισης 14 ετών. Παίρνουν ταξί και και περνούν από το Μπρόντγουεϊ, κατόπιν αιτήματος του Φράνκι.

Ο Φράνκι στην συνέχεια θα πάει να συναντήσει τον παλιό του φίλο και συνεργάτη Νολ Ντινκ Τέρνερ προκειμένου, σύμφωνα με μια προηγούμενη συμφωνία που είχαν κάνει οι δυο τους, να λάβει το ήμισυ της επιχείρησης του.Ωστόσο, ο Νολ, ο οποίος κατά τη διάρκεια των ετών που ο Φράνκι βρίσκοταν στην φυλακή κατάφερε να δημιουργήσει νόμιμα το πολυτελές Ρίτζεντ Κλαμπ, και δεν θέλει να μοιραστεί την νέα επιχείρησή του με τον παλιό συνεργάτη του.

Όταν ο Φράνκι εμφανίζεται στο Ρίτζεντ Κλαμπ, ο Νολ τον σταματάει, στέλνοντάς τον να δειπνήσει με την τραγουδίστρια του, την Κέι Λόρενς. Ο Νολ δίνει εντολή στην Κέι να ανακαλύψει τι επιδιώκει ο Φράνκι. Η Κέι μαθαίνει από τον Φράνκι ότι βρίσκεται εκεί για να τιμήσει την παλιά του συμφωνία που έκανε με τον Νολ. Ο Νολ αργότερα λέει στον παλιό του σύντροφο ότι η συμφωνία που είχαν ισχύει μόνο για το παλιό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, το οποίο έκλεισε πριν από χρόνια.

Θα υπάρξει μια έντονη σύγκρουση μεταξύ των δυο πρώην φίλων, στην οποία ο Φράνκι προσπαθεί να ενεργήσει με τους παλιούς τρόπους με τη βοήθεια της επιθετικότητας και των απειλών για χρήση βίας, ενώ ο Νολ ανταποκρίνεται με πιο συγχρόνες μεθόδους, οπως νομικές διαδικασίες και λογιστικά σχεδία. Ο Ντέιβ, το μόνο μέλος της παλιάς συμμορίας που είχε εμπιστευτεί ο Φράνκι, του είχε υπογράψει νομικά έγγραφα για το σκοπό αυτό πριν από λίγο καιρό. Το μερίδιο του Φράνκι κατά τον υπολογισμό του Νολ κυμαίνεται γύρω στα 3.000 δολάρια. Εξαγριωμένος, ο Φράνκι φεύγει από το κλαμπ για να στρατολογήσει κάποιους άντρες για να πάρει αυτό που θεωρεί ότι του οφείλει ο Νολ.

Το βράδυ, ο Φράνκι και ολόκληρη η συμμορία του μαζεύονται στο κλαμπ και πηγαίνουν στο γραφείο του Νολ, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί νωρίτερα και θέλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ο Φράνκι ισχυρίζεται ότι θέλει να πάρει ό,τι του ανήκει, και αν είναι απαραίτητο, είναι ακόμη έτοιμος να σκοτώσει τον Νολ για αυτό. Στη συνέχεια καλεί τον Ντέιβ να ταξινομήσει τα λογιστικά έγγραφα και να ανακαλύψει τι ανήκει σε ποιον. Ο Ντέιβ εξηγεί στον Φράνκι ότι το Ρίτζεντ κλαμπ δεν είναι όπως το παλιό, αλλά είναι μεγάλη επιχείρηση που ασχολείται με τράπεζες, δικηγόρους και λογιστές." Ο Νολ επεμβαίνει και λέει: Ο κόσμος σε έχει περάσει. Στη δεκαετία του 1920 ήσουν μεγάλος, τη δεκαετία του 1930 θα μπορούσες ακόμα να ξαναχτίσεις, αλλά σήμερα είσαι τελειώμενος.

Απειλώντας με τους μπράβους του, ο Φράνκι απαιτεί από τον Νόλλ να του δώσει αμέσως το μισό του κλαμπ. Υπό πίεση και απειλές, ο Νολ συμφωνεί, αλλά λέει ότι δεν είναι τεχνικά εύκολο να γίνει. Κατόπιν αιτήματος του Νολ, ο Ντέιβ εξηγεί ότι οι ιδιοκτήτες του Regent Club είναι τρεις εταιρείες των οποίων τα κεφάλαια είναι αλληλένδετα. Ο Φράνκι ρωτά αν ο Νολ είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του κλαμπ. Ο Ντειβ απαντά ότι ναι, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίζει ορισμένα ζητήματα χωρίς τη συγκατάθεση των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών μετόχων. Η οργανωτική δομή του κλαμπ είναι τέτοια που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ακόμη και το μέγεθος των μετοχών που ανήκει στον Νολ και στις μητρικές εταιρείες χωρίς την ομόφωνη συγκατάθεση των αντίστοιχων διοικητικών συμβουλίων.

Μετά από αυτό, ο Φράνκι εξοργίζεται και διατάζει τα παιδιά του να πάρουν το κλαμπ με την βία, αλλά κανείς δεν υπακούει στις εντολές του. Ο Νολ επαναλαμβάνει στον Φράνκι ότι οι παλιές μέρες έχουν περάσει και αυτός έμεινε μαζί τους. Αποδεικνύεται ότι ο Νικ Παλέστρο και τα παιδιά του είναι στο πλευρό του Νολ. Ο Νικ εξηγεί στον Φράνκι ότι αυτός και η οικογένειά του ενδιαφέρονται για το κλαμπ, και ως εκ τούτου δεν θα συγκρουστούν με τον Νολ. Ο Φράνκι αρχίζει να σκίζει τα επίσημα έγγραφα, και στη συνέχεια κατηγορεί τον Ντέιβ ότι τον προδίδει και τον εξαπατά, και απειλεί να τον σκοτώσει και αποχωρείαπό το γραφείο του Νολ εξοργισμένος.

Ο Νολ δίνει εντολή στους δικούς του να πιάσουν τον Φράνκι και να του δώσουν ενα καλό μάθημα στην πίσω αυλή του κλαμπ, όπου στην συνέχεια τον χτυπούν βάναυσα. Τότε εμφανίζεται ο Ντέιβ και λέει στον Φράνκι ότι έχει αποδείξεις για να καταστρέψει τον Νολ και θα τον συναντήσει αργότερα, ζητώντας από την Κέι να πάει τον Φράνκι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Η Κέι αποφασίζει να μεταφέρει τον Φράνκι στο σπίτι της, όπου μπορεί να του δώσει τις πρώτες βοήθειες.

Ο Ντέιβ πηγαίνει στον Νολ απειλώντας τον ότι θα καταστρέψει ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης του κλαμπ και θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με την παράνομη οικονομική απάτη, για τις οποίες μόνο οι δύο τους γνωρίζουν. Παρά τις προσπάθειες του Νολ να εκβιάσει τον Ντέιβ με πλαστές επιταγές, ο Ντέιβ απαντά ότι παίρνει το πλευρό του αδερφού του και είναι έτοιμος να κάνει οτιδήποτε για να τον βοηθήσει. Φεύγοντας από τον Νολ, ο Ντέιβ προσπαθεί να επικοινώνησει με τον Φράνκι, αλλά το τηλέφωνο δεν απαντά. Όταν ο Ντέιβ βγαίνει έξω, ένας από τους άντρες του Νολ τον ακολουθεί και τον σκοτώνει. Το πρωί, οι αστυνομικοί αρχίζουν να ερευνούν τη δολοφονία του Ντέιβ. Στο κλαμπ, μαθαίνουν ότι ο Φράνκι απείλησε να τον σκοτώσει χθες το βράδυ. Ο Νταν λέει ότι ο Φράνκι ήταν τόσο θυμωμένος που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί βία εναντίον του και ο Νολ επιβεβαιώνει ότι ο Ντέιβ εξαπάτησε τον Φράνκι.

Η αστυνομία βάζει τον Φράνκι στη λίστα των καταζητούμενων. Φεύγοντας από το σπίτι στο δρόμο, ο Φράνκι και η Κέι βλέπουν ένα αστυνομικό αυτοκίνητο να πλησιάζει γρήγορα στο σπίτι τους με μια σειρήνα. Στο μεταξύ, κυκλοφορούν οι νέες εφημερίδες, όπου η πρώτη σελίδα δείχνει μια φωτογραφία του Φράνκι και αναφέρει ότι η αστυνομία τον αναζητά για τη δολοφονία του αδελφού του. Ο Φράνκι συνειδητοποιεί ότι ο Ντέιβ σκοτώθηκε με εντολή του Νολ, καθώς ο Ντέιβ υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει την παράνομη οικονομική απάτη. Ο Φράνκι αποφασίζει να εκθέσει τον Νόλ και να τον αναγκάσει να ομολογήσει τα πάντα. Για να το κάνουν αυτό, πηγαίνουν στο σπίτι του Νολ, παίρνοντας ένα αυτοκίνητο από το γκαράζ του Νικ.

Το βράδυ, όταν ο Φράνκι και ο Κέι φτάνουν έξω από το σπίτι του Νολ, αυτός εμφανίζεται ξαφνικά με ένα πιστόλι στο χέρι, προσκαλώντας τους να μπουν μέσα. Η Κέι λέει στον Νολ ότι αν σκοτώσει τον Φράνκι, θα πρέπει να τη σκοτώσει επίσης και αυτήν, καθώς είναι το άλλοθι του Φράνκι. Σπάζοντας ένα δευτερόλεπτο αμφιβολίας στον Νολ, ο Φράνκι χτυπά τη λάμπα από το τραπέζι, βυθίζοντας το δωμάτιο στο σκοτάδι και πέφτει στο πάτωμα με τον Κέι. Ο Νολ αρχίζει να πυροβολεί, αλλά πυροβολεί αστοχώς. Όταν η Κέι αποσπά την προσοχή του Νολ, ο Φράνκι τον χτυπά από πίσω και του αρπάζει το όπλο.

Απειλώντας με το όπλο, ο Φράνκι βάζει τον Νολ στο αυτοκίνητο και μαζί με την Κέι φτάνουν στο κλαμπ. Ο Φράνκι ζητά να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο και μετά ζητά να αφαιρέσει 2.912 δολάρια. Παίρνοντας τα χρήματα, αναγκάζει τον Νολ να ομολογήσει ότι ο Ντειβ σκοτώθηκε για λογαριασμό του. Στη συνέχεια, απειλώντας να τον κλειδώσει στο ψυγείο όλη τη νύχτα, ο Φράνκι απαιτεί από τον Νόλ να γράψει γραπτή ομολογία. Η Κέι, εν τω μεταξύ, καλεί την αστυνομία από ένα άλλο δωμάτιο.

Όταν ο ντετέκτιβ που φθάνει πάει να συλλάβει τον Φράνκι, αυτός του δίνει την γραπτή ομολογία του Νολ, ο οποίος όμως ισχυρίζεται ότι έγραψε την ομολογία ύπο την απειλή όπλου, αλλά αποδεικνύεται ότι ο Φράνκι δεν είχε πιστόλι στην τσέπη του, αλλά ένα στυλό. Ο Νολ συλλαμβάνεται από την αστυνομία και ζητώντας την άδεια να πιει ένα ποτό, πηγαίνει στο μπαρ, απ' όπου παίρνει ένα όπλο που ήταν κρυμμένο εκεί. Απειλώντας τους μπάτσους με το όπλο, φεύγει για να αντιμετωπίσει τον Φράνκι. Εν τω μεταξύ, ο Φράνκι λέει στην Κέι ότι πέταξε το όπλο στο σπίτι του Νολ, καθώς ορκίστηκε να μην το ξαναχρησιμοποιήσει. Όταν ο Νολ βλέπει τον Φράνκι, τον πυροβολεί αλλά οι δύο μπάτσοι που τρέχουν εκεί σκοτώνουν τον Νολ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποκατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια νέα αποκατάσταση της ταινίας προβλήθηκε στο φεστιβάλ Noir City στον κινηματογράφο Castro του Σαν Φρανσίσκο τον Φεβρουάριο του 2018.[2][3]

Η ταινία κυκλοφόρησε επίσημα σε ψηφιακή μορφή για home video για πρώτη φορά στις 24 Ιουλίου 2018. [4][5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 www.imdb.com/title/tt0039482/. Ανακτήθηκε στις 28  Απριλίου 2016.
  2. G. Allen Johnson (21 Ιανουαρίου 2018). «Castro Theatre's 16th SF Film Noir Festival a course in genre from A to B». San Francisco Chronicle. 
  3. «Program for 2018 Noir City Film Festival, January 26-February 4, Pg 2». Noir City. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018. 
  4. Josh Steinberg (30 Ιουλίου 2018). «I Walk Alone Blu-ray Review (Kino)». Home Theater Forum. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018. Long unavailable on any home video format, Kino’s new disc of I Walk Alone is a quality release. 
  5. «I Walk Alone Blu-ray». DVDBeaver. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018. 
  6. Amy Longsdorf (1 Αυγούστου 2018). «'I Walk Alone,' διαθέσιμο για πρώτη φορά σε DVD και Blu-ray». The Morning Call. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]