Ματωμένα χέρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματωμένα χέρια
(Black Angel)
ΣκηνοθεσίαΡόι Γουίλιαμ Νιλ[1][2]
ΠαραγωγήΡόι Γουίλιαμ Νιλ
ΣενάριοΚορνέλ Γούλριτς
Βασισμένο σεThe Black Angel
ΠρωταγωνιστέςΝταν Ντιουρέα[3][2], Τζουν Βίνσεντ[3][2], Πίτερ Λόρε[3][2], Μπρόντερικ Κρόφορντ[3][2], Κόνστανς Ντάουλινγκ[3], Γουάλας Φορντ[3], Τζούνιους Μάθιους, Φρέντι Στιλ, Φλόρενς Άουερ, Τζορτζ Τσάντλερ, Χόμπαρτ Κάβανο, Τζον Φίλιπς[4] και Μπεν Μπαρντ
ΜουσικήΦρανκ Σκίνερ
ΦωτογραφίαΠολ Ιβανό
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios και Netflix
Πρώτη προβολή2  Αυγούστου 1946[1]
Διάρκεια81 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Τα Ματωμένα χέρια (Πρωτότυπος τίτλος: Black Angel) είναι Αμερικανικό φιλμ νουάρ του 1946 σε σκηνοθεσία Ρόυ Γουίλιαμ Νιλ και σενάριο του Ρόυ Τσάνσλορ, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κορνέλ Γούλριτς. Πρωταγωνιστούν οι Νταν Ντούρεα, Τζουν Βίνσεντ, Πίτερ Λόρε και Μπρόντερικ Κρόφορντ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Λος Άντζελες, ο συνθέτης Μάρτιν Μπλαίρ στέκεται μόνος του στην είσοδο της μοντέρνας πολυκατοικίας Wilshere House. Η πρώην σύζυγός του, η δημοφιλής τραγουδίστρια Μάβις Μάρλοου, ζει στο σπίτι, με τον οποίο αναμένει να αποκαταστήσει τις σχέσεις την επόμενη επέτειο του γάμου τους. Στη μνήμη αυτού του γεγονότος, ο Μάρτιν στέλνει στην πρώην σύζυγό του μια ακριβή καρφίτσα σε σχήμα καρδιάς, το οποίο της έδωσε την ημέρα του γάμου της, και το οποίο επέστρεψε σε αυτόν όταν αυτοί χώρισαν. Ωστόσο, ο Μάβις δεν θέλει να δει τον Μάρτιν και καλεί τον θυρωρό με οδηγίες να κρατήσει τον Μάρτιν έξω από το σπίτι. Ο θυρωρός στην είσοδο δεν αφήνει τον Μάρτιν να μπει, όπου φεύγοντας έρχεται αντιμέτωπος με έναν κοντό άντρα στην πόρτα, ο οποίος περνά ελεύθερα για να πάει στην Μάβις. Ο Μάρτιν απογοητευμένος συνεχίζει να επισκεπτέται διάφορα μπαρ, και μεθάει πριν χάσει τη μνήμη του. Ο φίλος του, Τζο βρίσκει τον Μάρτιν και τον παίρνει στο σπίτι του, όπου ο θυρωρός τον κλειδώνει μέσα.

Εκείνο το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, ο μουσικός Κερκ Μπένετ φτάνει στην Μάβις. Βλέποντας ότι η πόρτα στο διαμέρισμά της είναι ανοιχτή, μπαίνει μέσα, όπου ακούει το τραγούδι του Μάρτιν "Broken Heart" που ακούγεται από το γραμμόφωνο. Περιμένοντας την Μάβις, μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα, όπου την βλέπει νεκρή και ξαπλωμένη κοντά στο κρεβάτι, και δίπλα της να είναι μια καρφίτσα σε σχήμα καρδιάς. Ο Μπένετ βγαίνει για να καλέσει την αστυνομία στο τηλέφωνο, αλλά όταν ακούει έναν θόρυβο στην κρεβατοκάμαρα και επιστρέφει πίσω βλέπει ότι η καρφίτσα έχει εξαφανιστεί. Τότε προσπαθεί να εντοπίσει τον δολοφόνο, αλλά αυτός κρύβεται πίσω από την πόρτα. Ο Μπένετ τρέχει στον διάδρομο και εκείνη τη στιγμή η πόρτα του διαμερίσματος κλείνει. Εκείνη τη στιγμή, η υπηρέτρια της Μάβις φεύγει από το ασανσέρ. Βλέποντάς την, ο Μπένετ ανεβαίνει τις σκάλες, αλλά η υπηρέτρια τον βλέπει και τον αναγνωρίζει.

Μετά από λίγο καιρό, ο αστυνομικός Φλαντ επιστρέφει στο σπίτι του Μπένετ και της συζύγου του, Κάθι και τον παίρνει στο αστυνομικό τμήμα. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Μπένετ ισχυρίζεται ότι δεν σκότωσε κανέναν, αλλά παραδέχεται ότι η Μάβις τον εκβίαζε με αποδεικτικά στοιχεία για τη σχέση που είχε μαζί της και ότι θα μιλούσε στην γυναίκα του για αυτό.

Η αστυνομία θεωρεί ότι αυτό είναι το κίνητρο της δολοφονίας και μαζί με την κατάθεση της υπηρέτριας της Μάβις και των δακτυλικών αποτυπωμάτων του στο σπίτι, θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκείς λόγοι για τη μεταφορά της υπόθεσης στο δικαστήριο. Ως αποτέλεσμα, ο Μπένετ δικάζεται και καταδικάζεται σε θάνατο για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Παρά την απιστία του συζύγου της, η Κάθι δεν πιστεύει ότι είναι δολοφόνος και προσπαθεί να πείσει τον Φλαντ να συνεχίσει την έρευνα του, αλλά αυτός επιμένει ότι ο άντρας της είναι ο δολοφόνος. Στη συνέχεια, η Κάθι αποφασίζει να ξεκινήσει μια δική της έρευνα. Σε ένα καφενείο, η Κάθι ακούει κατά λάθος μια συνομιλία μεταξύ ηθοποιών που αναφέρουν ότι η Μάβις δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της Μάρτιν Μπλαίρ, υποστηρίζοντας τις πράξεις του, καθώς, κατά τη γνώμη τους, ο Μάβις ήταν μια φοβερή γυναίκα. Από έναν από τους ηθοποιούς, η Κάθι παίρνει τη διεύθυνση του Μάρτιν και σύντομα τον βρίσκει μεθυσμένο στο δωμάτιό του.

Ο Μάρτιν επιβεβαιώνει στην Κάθι ότι βρισκόταν κοντά στο σπίτι της Μάβις εκείνο το βράδυ, όπου η η Κάθι τον κατηγορεί για τον φόνο. Ωστόσο, ο Τζο έρχεται σύντομα, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι παρέδωσε προσωπικά τον μεθυσμένο Μάρτιν στο δωμάτιό του εκείνο το βράδυ και τον κράτησε μέσα, έτσι ώστε ο Μάρτιν να έχει άλλοθι και η αστυνομία να το γνωρίζει. Ζητώντας συγνώμη, η Κάθι φεύγει, αφήνοντας ήσυχα στον Μάρτιν ένα χρηματικό ποσό ως αποζημίωση. Την επόμενη μέρα, ο νηφάλιος Μάρτιν φτάνει στο σπίτι της Κάθι για να επιστρέψει τα χρήματά της. Η Κάθι του λέει για τις μάταιες προσπάθειές της να αποδείξει την αθωότητα του συζύγου της. Κατά λάθος βλέποντας μια φωτογραφία του συζύγου της, ο Μάρτιν λέει στην Κάθι ότι ο Μπενέτ δεν είναι ο άνθρωπος που είδε να μπαίνει στο σπίτι της Μάβις εκείνο το βράδυ και αποφασίζουν να αναζητήσουν τον δολοφόνο μαζί. Κοιτάζοντας τα πράγματα του άντρα της, η Κάθι βρίσκει ένα χαρτί με τα αρχικά ΜΜ, στο πίσω μέρος του οποίου είναι γραμμένος ένας αριθμός τηλεφώνου που ανήκει στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης "Ρίο".

Η Κάθι και ο Μάρτιν κατευθύνονται σε αυτό το κλαμπ, όπου ο Μάρτιν βλέπει τον άντρα που είδε στο Wilshire House. Είναι ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, ο κύριος Μάρκο. Η Κάθι και ο Μάρτιν αποφασίζουν να τον ακολουθήσουν. Λίγες μέρες αργότερα εμφανίζονται στο κλαμπ για ακρόαση, όπου ο Μάρκο ενθουσιάζεται πολύ από την μουσική τους και στην συνέχεια τους κάνει ένα συμβόλαιο για αρκετές εβδομάδες. Στο γραφείο, ο Μάρτιν βλέπει έναν επώνυμο φάκελο με τα αρχικά ΜΜ, που ο Μάρκο βάζει στη θυρίδα του. Σύντομα, ο Μάρκο καλεί την Κάθι στο γραφείο του για να της δώσει ένα δώρο. Παίρνει μια θήκη με μια καρφίτσα από το χρηματοκιβώτιο, αλλά, ανοίγοντας τη θήκη, η Κάθι βλέπει ότι δεν είναι αυτή η καρφίτσα που είχε η Μάβις. Η Κάθι καταφέρνει να κατασκοπεύει και να απομνημονεύσει τον κωδικό από το χρηματοκιβώτιο.

Οι παραστάσεις της Κάθι και του Μάρτιν γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και ο Μάρκο παρατείνει τη σύμβαση μαζί τους. Η σχέση μεταξύ της Κάθι και του Μάρτιν γίνεται όλο και πιο ζεστή και εμπιστευτική. Ο Μάρτιν σταματά να πίνει και γράφει ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Κάθι. Σύντομα εμφανίζεται μια θετική κριτική στην εφημερίδα σχετικά με την απόδοση του ντουέτου τους. Το επόμενο βράδυ, όταν ο Μάρκο φεύγει με τον συντάκτη του άρθρου για τη συναυλία του Σοστακόβιτς, η Κάθι καλεί τον αστυνόμο Φλαντ, πεπεισμένη ότι μπορεί να πάρει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία από το χρηματοκιβώτιο του Μάρκο που θα επιτρέψουν την επανάληψη της έρευνας. Στη συνέχεια μπαίνει κρυφά στο γραφείο του, ανοίγει το χρηματοκιβώτιο και προσπαθεί να ανοίξει το μεταλλικό κουτί που είναι αποθηκευμένο εκεί. Ο Μάρκο επιστρέφει ξαφνικά, ο οποίος, ισχυρίζεται, έχει γνωρίζει εδώ και καιρό ποιοι είναι. Εκείνη τη στιγμή, ο Φλαντ και ο Μάρτιν εμφανίζονται στο γραφείο. Για να διώξει τις υποψίες από πάνω του, ο Μάρκο ανοίγει ένα κουτί στο οποίο φυλάσσεται το πιστοποιητικό γέννησης της κόρης του. Λέει ότι η Μάβις τον εκβίαζε, απειλώντας να πει στην κόρη του για το εγκληματικό του παρελθόν. Η Κάθι λέει στον Φλαντ ότι ο Μάρτιν ήταν αυτός που είδε τον Μάρκο να μπαίνει το απόγευμα της δολοφονίας στο Wilshire House. Σε αυτό, ο Φλαντ απαντά ότι εκείνη την εποχή περιπολούσε αυτήν την περιοχή και είδε τον Μάρκο μία ώρα πριν από τη δολοφονία.

Η Κάθι πιστεύει ότι η τελευταία της ελπίδα να βρει τον πραγματικό δολοφόνο και να σώσει τον σύζυγό της από το θάνατο έχει καταρρεύσει.Επιστρέφοντας στο σπίτι, λέει στον Μάρτιν ότι δεν ξέρει τι άλλο μπορεί να κάνει. Ο Μάρτιν λέει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο Μπενέτ είναι πραγματικά ένοχος και της ομολογεί την αγάπη του. Η Κάθι απαντά ότι είναι ευγνώμων σε αυτόν για τη φροντίδα και τη βοήθεια του, αλλά πάντα θα αγαπά μόνο τον σύζυγό της.

Φεύγοντας από την Κάθι, ο Μάρτιν ξεκινά να μεθά και πάλι, όπου το κάνει για αρκετές ημέρες. Το βράδυ πριν από την εκτέλεση του Μπένετ, ο Μάρτιν πάει σε ένα από τα μπαρ όταν μια γυναίκα τον υποδέχεται ευγενικά, στο φόρεμα της οποίας βλέπει την καρφίτσα του σε σχήμα καρδιάς. Όταν την ρωτά πού το βρήκε, η γυναίκα υπενθυμίζει στον Μάρτιν ότι ο ίδιος της έδωσε αυτήν την καρφίτσα πριν από λίγους μήνες. Ο Μάρτιν ισχυρίζεται ότι λέει ψέματα, γεγονός που οδηγεί σε αψιμαχία με τον φίλο αυτής της κυρίας. Ο Μάρτιν συλλαμβάνεται και μεταφέρεται σε μια κλινική για αποτοξίνωση. Ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι, ο Μάρτιν αρχίζει να θυμάται τα γεγονότα που συνέβησαν τη νύχτα της δολοφονίας. Θυμάται πώς ο φύλακας τον άφησε έξω από το δωμάτιο της Μάβις, στην συνέχεια περπάτησε ήσυχα περνώντας από την πίσω πλευρά του Wilshire House, μπήκε στο διαμέρισμα της Μάβις και πώς, χωρίς να μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, στραγγάλισε την Μάβις. Ο Μάρτιν μιλάει για όλα αυτά στον γιατρό του, απαιτώντας να επικοινωνήσει αμέσως με τον αστυνόμο Φλαντ. Όταν ο Φλαντ δεν είναι στο γραφείο του, ο Μάρτιν δραπετεύει από το νοσοκομείο και φτάνει στο διαμέρισμα της Κάθι, η οποία όμως δεν είναι στο σπίτι. Ο Μάρτιν καλεί την αστυνομία και ζητά από τον αστυνόμο Φλαντ να επικοινωνήσει μαζί του το συντομότερο δυνατό. Περιμένοντας την κλήση του Φλαντ, ο Μάρτιν βρίσκει ένα μπουκάλι ουίσκι στο ντουλάπι και δεν μπορεί να αντισταθεί και μεθά. Όταν χτυπάει το τηλέφωνο, ο Μάρτιν, βρίσκεται αναίσθητος και δεν το ακούει. Η Κάθι επιστρέφει στο σπίτι και βλέπει ότι ο Μάρτιν κοιμάται στον καναπέ στο σαλόνι της, κρατώντας μια καρφίτσα. Σύντομα, φτάνει ο Φλαντ, όπου ο Μάρτιν ομολογεί σε αυτόν και στην Κάθι ότι αυτός δολοφόνησε την Μάβις. Ο Φλαντ καλεί άμεσα τον κυβερνήτη να σταματήσει την εκτέλεση του Κερκ Μπένετ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κριτικός κινηματογράφου Ντένις Σβαρτς έγραψε στην κριτική του για την ταινία:

«Τα ματωμένα χέρια είναι μια ταινία νουάρ οπλισμένη με τα ακόλουθα: ένα λαμπρό σενάριο του Ρόυ Τσάνσλορ που προέρχεται από ένα μυθιστόρημα Κόρνελ Γούλριτς, μια συναρπαστική παράσταση που έδωσε ο Νταν Ντουρέα, ο οποίος έχει σπανίως τέτοιο συμπαθητικό χαρακτήρα και σκηνοθετείται άψογα από τον Ρόι Γουίλιαμ Νιλ. Αυτός ήταν ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος του Ντουρέα. Η ταινία θέτει την ερώτηση: Είναι ήρωας ή κακός;. Η ταινία χαμηλού προϋπολογισμού έχει μια εκπληκτική απλότητα. Είναι μια εξαιρετική μελέτη του χαρακτήρα του Μάρτιν Μπλαιρ που απεικονίστηκε από τον Ντουρέα, καθιστώντας τον σε μια περίπλοκη μορφή μαύρου αγγέλου».[5]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.imdb.com/title/tt0038360/. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=25644.html. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 www.cinematografo.it/cinedatabase/film/l-angelo-nero/7081/. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2016.
  4. nm0680515.
  5. «Η κριτική του Ντένις Σβαρτς». dennisschwartzreviews.com. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]