Μαρκ Μπράντλεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρκ Μπράντλεϊ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Ιανουαρίου 1969
Σεντ Τζορτζ Τζίντζερλαντ
Χώρα πολιτογράφησηςΆγιος Χριστόφορος και Νέβις
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών
Κολλέγιο Σαίντ Κάθρινς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαConcerned Citizens' Movement
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρωθυπουργός του Νέβις (από 2017)[1][2]
Minister of Foreign Affairs of St Kitts and Nevis (2015–2022)[3]
Member of the National Assembly of Saint Kitts and Nevis (από 2020)[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαρκ Μπράντλεϊ (Mark Brantley, γεννημένος στις 11 Ιανουαρίου 1969) είναι ο πρωθυπουργός του Νέβις και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις . Στις 10 Μαΐου 2022 ο Δρ Τίμοθι Χάρις, έχοντας χάσει την υποστήριξη της εκλεγμένης πλειοψηφίας για να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός και αντιμετωπίζοντας μια ιστορική πρόταση δυσπιστίας στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αποφάσισε να διαλύσει το Κοινοβούλιο και ισχυρίστηκε ότι θα ανακαλέσει το διορισμό περισσότερων από το 50% του πρώην υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Μπράντλεϊ.[5] Ο Μπράντλεϊ υπηρέτησε στο παρελθόν ως ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση της Ομοσπονδίας του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις (2007 – 2015). Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών, απέκτησε το δίπλωμα Αξίας Νομικής Εκπαίδευσης από τη Νομική Σχολή Νόρμαν Μάνλεϊ στην Τζαμάικα και είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Αστικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Κολλέγιο Αγίας Αικατερίνης. Πριν εισέλθει στην πολιτική, εργάστηκε ως δικηγόρος.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπράντλεϊ είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και έχει ενεργήσει σε αρκετές αξιόλογες υποθέσεις που αφορούν διεθνείς διαφορές. [6] Παρακολούθησε το Γυμνάσιο της Τσαρλστάουν. Ολοκλήρωσε την τριτοβάθμια εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών όπου αποφοίτησε με πτυχίο Νομικής. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κολέγιο της Αγίας Αικατερίνης, ένα κολέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο παρακολούθησε ως υπότροφος της Κοινοπολιτείας) όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο του Αστικού Δικαίου. Έγινε δεκτός ως δικηγόρος στο σύλλογο του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, την Ανγκουίλα, τη Γρενάδα, την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και την Δομινίκα .

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπηρετεί ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης, εκπροσωπώντας το συντηρητικό Κίνημα Ανησυχών Πολιτών με έδρα το Νέβις . Διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις από το 2017 έως το 2022. Χρημάτισε στο παρελθόν αναπληρωτής πρωθυπουργός της διοίκησης του νησιού Νέβις και κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Τουρισμού, Υγείας, Πολιτισμού, Νεολαίας, Αθλητισμού και Κοινοτικής Ανάπτυξης σε αυτήν την κυβέρνηση. Την περίοδο 2007-2015 υπηρέτησε ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση. Παρουσιάζει μια εβδομαδιαία δίωρη πολιτική συζήτηση στο VON Radio 860AM.

Στις 29 Οκτωβρίου 2017 ο πρωθυπουργός και ηγέτης του CCM Βανς Έιμορι παραιτήθηκε, με τον Μπράντλεϊ να κερδίζει τους ηγετικούς ρόλους στο συνέδριο του κόμματος CCM. [7] Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές, επιτρέποντάς του να διατηρήσει τον ρόλο του ως πρωθυπουργού του Νέβις. [8]

Οδήγησε το κόμμα του στη νίκη στις εκλογές της Συνέλευσης του Νέβις του 2017, με το CCM να κερδίζει 4 από τις 5 έδρες. Επί του παρόντος υπηρετεί ως πρωθυπουργός του Νέβις με αρκετούς υπουργικούς ρόλους στη διοίκηση του νησιού Νέβις.

Στις γενικές εκλογές του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις ήταν υποψήφιος με το CCM και ήρθε 2ος σε έδρες (με 3 συνολικά για το κόμμα του), συγκεντρώνοντας ποσοστό 12,62%.[9] Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Νησιωτικής Συνέλευσης του Νέβις, οι οποίες διεξήχθησαν στις 12 Δεκεμβρίου 2022, το Κίνημα Σκεπτόμενων Πολιτών κέρδισε τις 3 από τις συνολικά 5 έδρες. [10]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπράντλεϊ είναι παντρεμένος με δύο κόρες. [11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 5  Οκτωβρίου 2021.
  2. «St. Kitts & Nevis | Government at a Glance | The Cabinet». Ανακτήθηκε στις 15  Ιουλίου 2022.
  3. Ανακτήθηκε στις 5  Οκτωβρίου 2021.
  4. Ανακτήθηκε στις 5  Οκτωβρίου 2021.
  5. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2016. 
  6. «Hon. Mark A.G. Brantley». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2022. 
  7. «CCM holds convention: Nevis' premier to hand over leadership». The St Kitts and Nevis observer. Οκτώβριος 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  8. Parker, Benjamin. «Brantley elected Premier as CCM win Nevis election». WIC News. http://wicnews.com/caribbean/brantley-elected-premier-ccm-win-nevis-election-49329232/. 
  9. «SKNVibes». www.sknvibes.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2022. .
  10. «Brantley-led CCM wins Nevis Island Assembly Elections». 13 Δεκεμβρίου 2022. 
  11. «The Observer's Man of the Year, 2010: Mark Brantley :: The St. Kitts-Nevis Observer». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2016. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]