Μαριέττα της Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαριέττα της Πάτρας
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1420
Πάτρα
Θάνατος12  Απριλίου 1503
Πάντοβα
ΘρησκείαΕλληνική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύντροφοςΙωάννης Β΄ της Κύπρου
ΤέκναΙάκωβος Β' της Κύπρου
Ο Ιωάννης Β΄ της Κύπρου, εραστής της Μαριέττας. Από αυτήν απέκτησε τον μόνο γιο του.

Η Μαριέττα, γαλλ. Marietta (απεβ. 12 Απριλίου 1503) ήταν ερωμένη του Ιωάννη Β΄ της Κύπρου και μητέρα του μόνου γιου του Ιακώβου Β΄ της Κύπρου. Όταν ο Ιωάννης Β΄ νυμφεύτηκε την Ελένη Παλαιολογίνα, αυτή διέταξε να κόψουν τη μύτη της Μαριέττας. Μετά που απεβίωσε ο γιος της, κρατήθηκε στη Βενετία σχεδόν αιχμάλωτη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερωμένη του βασιλιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Δεν γνωρίζουμε πώς έφτασε στην Κύπρο, πάντως έγινε ερωμένη του Ιωάννη Β΄ της Κύπρου πριν το 1438. Το Χρονικό του Φλόριο Μπουστρόν περιγράφει πως ήταν "πολύ όμορφη και συνετή". Με τον βασιλιά απέκτησε το 1439/40 έναν γιο, τον Ιάκωβο (Β΄).

Ο Ιωάννης Β΄ είχε νυμφευτεί πρώτα το 1435 την Αμαδέα Παλαιολογίνα, κόρη του Ιωάννη-Ιακώβου μαρκησίου του Μομφερράτου, αλλά δεν απέκτησε τέκνα. Το 1440 απεβίωσε η Αμαδέα και το 1441/42 ο βασιλιάς νυμφεύτηκε την 14ετή Ελένη Παλαιολογίνα, κόρη του Θεοδώρου Β΄ δεσπότη του Μωρέως και απέκτησε κόρη την Καρλόττα της Κύπρου. Η Ελένη, μόλις έμαθε για την ύπαρξη της Μαριέττας και του γιου της, διέταξε την κοπή της ρίνας της Μαριέττας.

Η βασίλισσα Ελένη συνέχισε την εχθρότητά της προς τον Ιάκωβο. Όταν αυτός το 1456 διορίστηκε αρχιεπίσκοπος της Νικοζίας, η Ελένη θύμωσε. Ο Ιάκωβος σκότωσε τον Γιάκοπο Ούρρι, καγκελάριο του βασιλείου, το 1457 και διέφυγε στη Ρόδο, αφού είχε πριν φύγει από τη θέση του. Ωστόσο ο βασιλιάς τον συγχώρησε και τον αποκατέστησε στην αρχιεπισκοπή, πράγμα που εξόργισε τη βασίλισσα. Το 1458 απεβίωσε ο Ιωάννης Β΄ και η Ελένη, έτσι το στέμμα περιήλθε στην Καρλόττα, μόνο νόμιμο τέκνο του, που στέφθηκε βασίλισσα της Κύπρου. Όμως ο Ιάκωβος έπληξε το δικαίωμά της στον θρόνο, καθώς εκείνη ήταν γυναίκα· μάλιστα με τη βοήθεια του Μαμελούκου σουλτάνου της Αιγύπτου, ανάγκασε την Καρλόττα να διαφύγει από το νησί και το 1463 στέφθηκε βασιλιάς. Ο Ιάκωβος Β΄ κυβέρνησε το διάστημα 1463-73· νυμφεύτηκε την Αικατερίνη Κορνάρο το 1472, αλλά ο υστερότοκος γιος τους Ιάκωβος Γ΄ της Κύπρου απεβίωσε ενός έτους.

Ο Ιάκωβος Β΄ της Κύπρου, γιος της Μαριέττας.

Αιχμάλωτη στη Βενετία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το 1473 απεβίωσε ο Ιάκωβος, τη Μαριέττα την πήραν στη Βενετία και μετά στην Πάδουα, όπου τέθηκε σε ημι-αιχμαλωσία: μία απόφαση του Συμβουλίου των Δέκα στη Βενετία το 1479, καταγράφει ότι η Μαριέττα ήταν υπό την επιτήρηση του magister puerorum regiorum Χριστοφόρου Μούτιους. Η Μαριέττα απεβίωσε το 1503 στην Πάδουα και τάφηκε στοην εκκλησία του Αγ. Αυγουστίνου. Το επίγραμμα του μνημείου εκεί γράφει για τη Marieta mater quondam Jacobi Cypri Regis. Ο Ιάκωβος Β΄ είχε και τέσσερα νόθα παιδιά, των οποίων οι πολυάριθμοι απόγονοι φθάνουν ως τον 21ο αι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Charles Cawley, Medieval Lands, Cyprus
  • Benjamin Arbel and David Jacoby, Intercultural Contacts in the Medieval Mediterranean, p.45, published by Frank Cass, London, Google Books, retrieved on 19 June 2009
  • Pano Kivides Community Council, History, retrieved on 19 June 2009