Μαρίκα Ανθοπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρίκα Ανθοπούλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1899
Αθήνα
Θάνατος1974
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός

Η Μαρίκα Ανθοπούλου-Μηλιάδου (1899-1974) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός που σταδιοδρόμησε κυρίως στη θεατρική σκηνή. Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Η Μαρίκα ήταν κόρη της τραγουδίστριας της όπερας Μάγδας Κομνηνού και πρωτοεμφανίσθηκε στη σκηνή κατά την παιδική της ηλικία (13 ετών), στον θίασο του Κ. Μουστάκα. Λίγα χρόνια αργότερα έπαιξε στην ελληνική οπερέτα Στα Παραπήγματα, έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, όπου σημείωσε την πρώτη μεγάλη της επιτυχία, καθώς και στη μεγάλη επιθεώρηση «Παναθήναια». Στη συνέχεια συνεργάσθηκε με πολλούς θιάσους σε έργα πρόζας, επιθεωρήσεις και οπερέτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο. Εμφανίσθηκε επίσης και ως χορεύτρια. Διέκοψε τις εμφανίσεις της το 1929 και τις επανέλαβε μεταπολεμικά, το 1947. Το 1955 πραγματοποίησε την τελευταία επαγγελματική της εμφάνιση, με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας.

Δύο μόνο ήταν οι εμφανίσεις της Μ. Ανθοπούλου στον ελληνικό κινηματογράφο [1], η εμπορική ακμή του οποίου άρχισε μετά τη λήξη της σταδιοδρομίας της. Συγκεκριμένα έπαιξε στις ταινίες:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Ανθοπούλου-Μηλιάδου Μαρίκα» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 665

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]