Μαρία Καντεμίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Καντεμίρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Απριλίου 1700
Ιάσιο
Θάνατος9  Σεπτεμβρίου 1757
Μόσχα
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚυρία επί των τιμών
οικοδέσποινα λογοτεχνικού σαλονιού
Οικογένεια
ΓονείςΔημήτριος Καντιμήρης και Κασσάνδρα Καντακουζηνή
ΑδέλφιαΑντίοχος Δ. Καντιμήρης
Εκατερίνα Ντμιτρίεβνα Γκολιτσίνα
Șerban Cantemir

Η Μαρία Καντεμίρ (ρωσικά: Мария Дмитриевна Кантемир‎‎, 1700–1754) ήταν ρουμάνα ευγενής, πριγκίπισσα της Μολδαβίας, κυρία επί των τιμών, οικοδέσποινα λογοτεχνικού σαλονιού και ερωμένη του Μεγάλου Πέτρου, του αυτοκράτορα της Ρωσίας.

Η Μαρία Καντεμίρ, γεννημένη στο Ιάσιο ως κόρη του Μολδαβού πρίγκιπα Ντιμίτριε Καντεμίρ, έλαβε εξαιρετική εκπαίδευση. Από το 1711 έζησε στην εξορία στη Ρωσία και το 1720 ξεκίνησε μία σχέση με τον Τσάρο Πέτρο. Η Μαρία ακολούθησε τον Πέτρο στο Αστραχάν το 1722, όπου γέννησε έναν γιο από αυτόν. Το παιδί πέθανε το 1723, πιθανώς δηλητηριασμένο από τον ιατρό της αυτοκράτειρας Αικατερίνης.  (Η Αικατερίνη θεωρούσε τη Μαρία ως απειλή και φοβόταν ότι η Μαρία θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ως αυτοκράτειρα). Η σχέση της με τον Πέτρο συνεχίστηκε μέχρι το θάνατό του τον Ιανουάριο του 1725, όταν η Αικατερίνη έγινε αυτοκράτειρα και η Μαρία αναγκάστηκε να φύγει από το παλάτι. Ήταν κυρία επί των τιμών για την πριγκίπισσα Ναταλία το 1727–28 και την αυτοκράτειρα Άννα Ιβάνοβνα το 1730–31. Αργότερα φιλοξένησε ένα λογοτεχνικό σαλόνι στην Αγία Πετρούπολη .

Η Σουηδή σκλάβα Λοβίσα φον Μπουργκχάουζεν αναφέρει τη Μαρία στην αυτοβιογραφία της. Η Μπούργκχάουζεν, ως φυλακισμένη του Ντιμίτρι Καντεμίρ το 1713-1714, αναγνώρισε στη Μαρία και την αδερφή της Σμαράγδα ότι την έσωσαν από το να παγώσει μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια μίας τιμωρίας, επιτρέποντάς της να κοιμηθεί στην κρεβατοκάμαρά τους αντί σε ένα μη θερμαινόμενο πέτρινο δωμάτιο στα μέσα του χειμώνα[1][2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]