Μαρία Άννα της Βουρβόνης-Κοντέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μαρία Άννα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Φεβρουαρίου 1678[1]
Hôtel de Condé
Θάνατος11  Απριλίου 1718[1]
Hôtel de Vendôme
Αιτία θανάτουνόσος
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛουδοβίκος Ιωσήφ του Βαντόμ (από 1710)[2]
ΓονείςΕρρίκος Γ΄ του Κοντέ και Άννα Ενριέττα της Βαυαρίας
ΑδέλφιαΛουδοβίκος Γ΄ του Κοντέ
Λουίζα Βενεδίκτη των Βουρβόνων
Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων
Άννα Μαρία των Βουρβόνων
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Άννα (Marie Anne de Bourbon, 24 Φεβρουαρίου 1678 - 11 Απριλίου 1718) από τον Οίκο των Βουρβόνων ήταν κόρη του Πρίγκιπα του Κονντέ και ως τέτοια ήταν πριγκίπισσα εξ αίματος. Με τον γάμο της έγινε δούκισσα του Βαντόμ & του Ετάμπ.

Η Μαρία-Άννα των Βουρβόνων, που παντρεύτηκε τον δούκα του Βαντόμ & Ετάμπ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η τέταρτη κόρη του Ερρίκου Γ΄ Ιουλίου του Κονντέ και της Άννας Ερριέττας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Εδουάρδου του Παλατινάτου-Ζίμμερν.

Στη νεότητά της ήταν γνωστή ως Δεσποινίς ντε Μονμορανσύ, που προερχόταν από έναν από τους τίτλους του πάππου της. Ο πατέρας της ήταν πρίγκιπας εξ αίματος και ο πρωτότοκος γιος του Λουδοβίκου Β΄ του Κονντέ.

H Μαρία Άννα γεννήθηκε στο Οτέλ ντε Κοντέ, στο Παρίσι, όπου ο πατέρας της ήταν υβριστικός σε αυτήν, όπως και η μητέρα της. Αυτός συχνά χτυπούσε την κόρη του. Ήταν η μικρότερη από πέντε αδέλφια και από τα τελευταία που παντρεύτηκε. Το 1704 ο πατέρας της ζήτησε να παντρευτεί τον Φερδινάνδο Κάρολο Γκοντζάγκα της Μάντουα, αλλά η πρόταση δεν υλοποιήθηκε και ο Δούκας νυμφεύτηκε τη Σουζάνα Ερριέττα της Λωρραίνης, γνωστή ως Δεσποινίς ντ' Ελμπέφ.

Με τη βοήθεια της 3ης αδελφής της Λουίζας Βενεδίκτης, Δούκισσας του Μαιν, και χωρίς την άδεια της μητέρας της -ο πατέρας και ο αδελφός της είχαν ήδη αποβιώσει- η Μαρία Άννα παντρεύτηκε τον μακρινό εξάδελφό της Λουδοβίκο Ιωσήφ, Δούκα του Βαντόμ, δισεγγονό του Ερρίκου Δ΄ της Γαλλίας από την ερωμένη του Γκαμπριέλ ντ'Εστρέ. Ο γάμος έγινε το 1710 στο παρεκκλήσιο του Ανακτόρου ντε Σω, κατοικία της Λουίζας Βενεδίκτης. Η 2η αδελφή της Άννα Μαρία είχε αποβιώσει 25 ετών και ο αδελφός της δύο μήνες πριν. Αν και η Χήρα Πριγκίπισσα του Κοντέ δεν είχε πληροφορηθεί για τον επικείμενο γάμο, ήταν παρούσα στην τελετή μαζί με τον εγγονό της Λουδοβίκο Ερρίκο Α΄ του Κονντέ, τη σύζυγό του Μαρία Άννα των Κοντί· επίσης με τη χήρα 1η κόρη της Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων και τα δύο της παιδιά Λουδοβίκο Αρμάνδο Β΄ του Κοντί και τη Λουίζα Αδελαΐδα. Εκεί παραβρέθηκαν ο Δούκας και η Δούκισσα του Μαιν (οι ιδιοκτήτες του Ανακτόρου) με τα τέκνα τους Λουδοβίκο Αύγουστο του Ντόμμπ και Λουδοβίκο Κάρολο του Ε.

Δύο ημέρες μετά τον γάμο ο Δούκας του Βαντόμ άφησε τη σύζυγό του στο Σω και αποσύρθηκε στο Ανάκτορο ντ'Ανέ. Όταν απεβίωσε το 1712, της άφησε τον τίτλο και τις ιδιοκτησίες του δουκάτου του Ετάμπ. Το 1714 η Μαρία-Άννα άρχισε βελτιώσεις και να επεκτείνει το Οτέλ ντε Βαντόμ στο Παρίσι, όπου απεβίωσε το 1718 σε ηλικία 40 ετών. Τάφηκε στη μονή των Καρμηλιτών Φωμπούρ Σαιν-Ζακ του Παρισιού. Το δουκάτο του Ετάμπ κληρονόμησε η κόρη του αδελφού της Λουίζα Ελισάβετ των Βουρβόνων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Ιωσήφ, Δούκα του Βαντόμ, στρατάρχη της Γαλλίας με σπουδαίες επιτυχίες. Δεν απέκτησαν τέκνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p22014.htm#i220131. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p22014.htm#i220131. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Williams, H. Noel (1912). "Love Affairs of the Condé family". Love Affairs of the Condé family. pp. 268–280.