Μαξ Φερστάπεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαξ Φερστάπεν
ΓέννησηΜαξ Εμίλιαν Φερστάπεν
30 Σεπτεμβρίου 1997 (1997-09-30) (26 ετών)
Χάσελτ, Βέλγιο
Καριέρα στην Φόρμουλα 1
Εθνικότητα Ολλανδός
Αριθμός33 (2015–2021)
1 (2022)[1]
Αγώνες183 (183 εκκινήσεις)
Πρωταθλήματα3 (2021, 2022, 2023)
Νίκες52
Βάθρα96
Πόντοι Καριέρας2535.5
Pole Position31
Ταχύτεροι Γύροι24
Πρώτος ΑγώναςΓκραν Πρι Αυστραλίας 2015
Πρώτη ΝίκηΓκραν Πρι Ισπανίας 2016
Τελευταία ΝίκηΓκραν Πρι Βραζιλίας 2023
Τελευταίος ΑγώναςΓκραν Πρι Βραζιλίας 2023
2023 Θέση1ος (524 π.)
ΥπογραφήMax Verstappen Signature

Ο Μαξ Φερστάπεν (Max Verstappen), γεννημένος στις 30 Σεπτεμβρίου του 1997, είναι Βελγο-Ολλανδός[2] οδηγός αγώνων, ο οποίος αγωνίζεται στη Φόρμουλα 1 με την ομάδα της Red Bull Racing. Στο Αυστραλιανό Γκραν Πρι του 2015, έγινε ο νεαρότερος οδηγός που συμμετείχε στη Formula 1 σε ηλικία μόλις 17 ετών και 166 ημερών. Έχει κατακτήσει 84 πόντιουμ στην καριέρα του, καθώς και 44 νίκες. Σε ηλικία 23 ετών στο Αυστριακό Γκραν Πρι έγινε ο νεότερος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 που έκανε το grand chelem, δηλαδή εκκίνησε πρώτος στον αγώνα, κέρδισε τον αγώνα, έκανε τον ταχύτερο γύρο και βρισκόταν στην πρώτη θέση σε όλη του τη διάρκεια. Κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα Formula 1 το 2021, όπου σταμάτησε τον επτάκις πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον. Επίσης κρατάει το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες σε μια σεζόν με 15 που κατάφερε το 2022

Μετά τη σεζόν του 2015 στην οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα με την ομάδα της Scuderia Toro Rosso, ξεκίνησε τη σεζόν του 2016 με την ιταλική ομάδα προτού ανέλθει στην ομάδα της Red Bull μετά από τέσσερις αγώνες ως αντικαταστάτη οδηγού του Ντανιίλ Κβίατ. Σε ηλικία 18 ετών, κέρδισε το Ισπανικό Γκραν Πρι του 2016, στο ντεμπούτο του για την ομάδα της Red Bull, γινόμενος στο μεταξύ ο νεαρότερος νικητής και ο πρώτος Ολλανδός νικητής στην ιστορία της Formula 1.[3]

Στη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών πέτυχε πολλαπλές νίκες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης νίκης για μονοθέσιο με κινητήρα Honda από το 2006. Ο Φερστάπεν αναμένεται να παραμείνει στη Red Bull μέχρι το τέλος της σεζόν 2028, μετά την υπογραφή της επέκτασης του συμβολαίου του.

Είναι ο γιός του πρώην οδηγού της Formula 1 Γιος Φερστάπεν.

Οικογένεια και προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαξ Εμίλιαν Φερστάπεν γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1997 στο Χάσελτ του Βελγίου. Έχει μια νεαρότερη αδελφή, τη Βικτόρια[4][5]. Η οικογένεια του έχει μια μακρά σχέση με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο πατέρας του, Γιος Φερστάπεν, είναι ένας πρώην Ολλανδός οδηγός της Formula 1 ενώ η Βελγίδα μητέρα του, Sophie Kumpen, αθλήθηκε στα kart[6][7]. Ο πρώτος του εξάδελφος, Anthony Kumpen, αγωνίστηκε σε αγώνες αντοχής και είναι ένας δις πρωταθλητής του NASCAR Whelen Euro Series και πλέον είναι διευθυντής για την ομάδα PK Carsport για το Euro Series[6].

Παρόλο που ο Φερσταπεν έχει Βελγίδα μητέρα, γεννήθηκε στο Βέλγιο και διέμενε στο Bree του Βελγίου, αποφάσισε να αγωνιστεί με ολλανδικό δίπλωμα αγώνων διότι, όπως αναφέρει ο ίδιος: "Αισθάνομαι πιο πολύ Ολλανδός", αφού πέρασε πιο πολύ χρόνο με τον πατέρα του παρά με τη μητέρα του, αφού η τελευταία ασχολήθηκε κυρίως με τις δραστηριότητές τις στα kart και υπήρξε περικυκλωμένος από Ολλανδούς, μεγαλώνοντας στην πόλη Maaseik, μια βελγική πόλη στα ολλανδικά σύνορα[7]. Ο Φερστάπεν είπε το 2015: "Βασικά διέμενα στο Βέλγιο μόνο για να κοιμάμαι, αλλά κατά τη διάρκεια της μέρας πήγαινα στην Ολλανδία και είχα τους φίλους μου επίσης εκεί. Μεγάλωσα ως Ολλανδός και έτσι αισθάνομαι". Επέλεξε επίσημα την ολλανδική υπηκοότητα όταν ενηλικιώθηκε[8]. Αγωνίσθηκε στη Formula 1 για πάνω από μισή σεζόν πρωτού αποκτήσει το δίπλωμα οδήγησής του στα 18α γενέθλιά του[9]. Ο Φερστάπεν διαμένει στο Μονακό από τον Οκτώβριο του 2015, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν για φορολογικούς λόγους[10].

Πρώιμη καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Karting[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φερστάπεν ξεκίνησε την καριέρα του στα kart στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Αγωνίσθηκε στο πρωτάθλημα Mini Junior στην προσωπική του πατρίδα του Limburg στο Βέλγιο[11]. Το 2006 ο Φερστάπεν προήχθη στην κλάση Rotax Max Minimax και κέρδισε το βελγικό πρωτάθλημα[12]. Το 2007 ο Φερστάπεν κέρδισε το ολλανδικό πρωτάθλημα Minimax[13]. Αγωνιζόμενος σε ένα kart τύπου CRG βοηθώμενο από τον πατέρα του, ο Φερστάπεν κέρδισε τα βελγικά και ολλανδικά πρωταθλήματα Minimax καθώς και το βελγικό πρωτάθλημα Cadet[14][15].

Το 2009, ο Φερστάπεν μπήκε στην ομάδα Team Pex Racing, μια ομάδα υπό την CRG. Εκείνη τη χρονιά, κέρδισε το πρωτάθλημα Flemish Minimax και το βελγικό πρωτάθλημα KF5[16][17].

Το 2010, ο Φερστάπεν προήχθη στο διεθνές karting. Υπέγραψε με την CRG για να οδηγήσει για την εργοστασιακή τους ομάδα σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο KF3, ο Φερστάπεν τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον πιο έμπειρο Alexander Albon (Αλεξάντερ Άλμπον), ο οποίος τελικά έγινε ο ομόσταβλός του στην ομάδα της Red Bull Racing[18], αλλά τελικά τον νίκησε στο WSK Euro Series και κέρδισε επίσης και το WSK World Series, νικώντας τον Robert Vișoiu (Ρόμπερτ Βισόιου)[19].

Το 2011, ο Φερστάπεν κέρδισε το WSK Euro Series σε kart της ομάδας CRG με κινητήρα Parilla[20]. Το 2012, ο Φερστάπεν επιλέχθη για το πρόγραμμα οδηγών Intrepid για να οδηγήσει στις κλάσεις KF2 και KZ2. Κέρδισε το WSK Master Series στην κλάση KF2, υπερνικώντας τον οδηγό της CRG, Felice Tiene (Φελίσε Τιένε)[21]. Ο Φερστάπεν κέρδισε το χειμερινό κύπελλο South Garda στην κλάση KF2, νικώντας τους Dennis Olsen (Ντένις Όλσεν) και Antonio Fuoco (Αντόνιο Φουόκο)[22][23].

Στο τέλος του 2012, ανακοινώθηκε ότι ο Φερστάπεν θα έφευγε από την Intrepid. Μετά από μια σύντομη σύνδεση με τα προκείμενα στην CRG kart Zanardi, ο Φερστάπεν επέστρεψε στην εργοστασιακή ομάδα της CRG. Συμμετείχε στο SKUSA SuperNationals στην κλάση KZ2 με την ομάδα CRG, τερματίζοντας 21ος. Το 2013, ο Φερστάπεν κέρδισε τα ευρωπαϊκα πρωταθλήματα KF και KZ. Στην ηλικία των δεκαπέντε ετών, ο Φερστάπεν κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα KZ για το 2013 στο Varennes-sur-Allier της Γαλλίας, στο KZ1 την υψηλότερη κατηγορία karting.

Σειρά Formula[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Testing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εμπειρία του Φερστάπεν σε αγωνιστικό μονοθέσιο ήταν στην πίστα Pembrey στις 11 Οκτωβρίου του 2013. Έκανε 160 γύρους σε ένα όχημα Formula Renault Barazi-Epsilon FR2.0-10. Το όχημα του δόθηκε από την ολλανδική ομάδα Manor MP Motorsport[24]. Έκανε τεστ για αρκετές ομάδες Formula Renault 2.0 το 2013[25]. Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Φερστάπεν έκανε τεστ για ένα μονοθέσιο Dallara F311 για τη Formula 3, κινούμενο από τη Motopark Academy. Άλλο ένα τεστ για τη Formula Renault ήρθε τον Δεκέμβριο στην πίστα την Jerez. Οδηγώντας για την Josef Kaufmann Racing, ο Φερστάπεν ήλθε ταχύτερος από τους "γνώριμους" στη Formula Renault, Steijn Schothorst (Στέιν Σόθχορστ) και Matt Perry (Ματ Πέρι)[26]. Στην πίστα Ricardo Tormo πλησίον της Βαλένθια, ο Φερστάπεν έκανε χρόνο ταχύτερο από τους πιο έμπειρους οδηγούς, συμπεριλαμβανομένων των Tatiana Calderon (Τατιάνα Καλδερόν) και Eddie Cheever III (Έντι Τσίβερ ο Τρίτος)[27].

Florida Winter Series[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Ιανουαρίου 2014, ανακοινώθηκε ότι ο Φερστάπεν θα έκανε το αγωνιστικό του ντεμπούτο στο Florida Winter Series.

Στις 5 Φεβρουαρίου, στο δέυτερο αγωνιστικό του σαββατοκύριακο, ο Φερστάπεν κέρδισε τον πρώτου του αγώνα στην κατηγορία της Formula στον διεθνή αυτοκινητόδρομο του Palm Beach μετά που ξεκίνησε από την pole position[28].

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Φερστάπεν κέρδισε τον δεύτερό του αγώνα στον αυτοκινητόδρομο Homestead-Miami αφού κέρδισε τον Nicholas Latifi (Νικολά Λατιφί) με μια διαφορά 0.004 δευτερολέπτων[29].

Formula 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 2014, ο Φερστάπεν οδήγησε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Formula 3 της FIA για την ομάδα Van Amersfoort Racing[30]. Τερμάτισε στην παρθενική του σεζόν στο πρωτάθλημα τρίτος, πίσω από τον πρωταθλητή Esteban Ocon (Εστεμπάν Οκόν) και τον δέυτερο Tom Blomqvist (Τομ Μπλόμγκβιστ), κερδίζοντας 10 αγώνες στο μεταξύ.

Καριέρα στη Formula 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Scuderia Toro Rosso (2014-2016)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2014, ο Φερστάπεν συμμετείχε στην ομάδα Junior της Red Bull αφού έκανε τεστ σε ένα μονοθέσιο Formula Renault 3.5. Δέχθηκε επίσης μια πρόταση από τη Mercedes να συμμετάσχει στο πρόγραμμα νέων της, την οποία και έλαβε υπ' όψιν του[31].

Σεζόν 2015: Νεαρότερος οδηγός πλήρους απασχόλησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετέχοντας στα πρώτα δοκιμαστικά του Ιαπωνικού Γκραν Πρι του 2014, ο Φερστάπεν έγινε ο νεαρότερος οδηγός ο οποίος συμμετείχε σε σαββατοκύριακο Γκραν Πρι, ως μέρος της προετοιμασίας του για μια θέση πλήρους απασχόλησης με την Toro Rosso για το 2015. Ο Φερστάπεν έγινε ο νεαρότερος οδηγός που ξεκίνησε σε αγώνα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, συμμετέχοντας στο άθλημα έναν χρόνο πριν από τους νέους περιορισμούς στις δηλώσεις των οδηγών, στο ντεμπούτο του στο Αυστραλιανό Γκραν Πρι του 2015 στην ηλικία των 17 ετών και 166 ημερών - "σπάζοντας" το ρεκόρ του Jaime Alguersuari (Ζεμέ Αλγκουερσαρί) για σχεδόν 2 χρόνια[32]. Στον πρώτο του αγώνα, ο Φερστάπεν έτρεξε στις θέσεις των πόντων μέχρι να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον αγώνα λόγω ενός θέματος με τον κινητήρα[33]. Παρόλα αυτά στον επεκείμενο αγώνα της Μαλαισίας, ο Φερστάπεν κατατάχθηκε έκτος και τερμάτισε στην έβδομη θέση, πετυχαίνοντας τους πρώτους του πόντους στη Formula 1 σε ηλικία 17 ετών και 180 ημερών, ξεπερνώντας το ρεκορ του νεαρότερου οδηγού που πέτυχε πόντους σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα[34]. Ύστερα από αυτό, απέτυχε να πετύχει πόντους στην Κίνα, λόγω ενός προβλήματος στον κινητήρα στον τελευταίο γύρο, στο Μπαχρέιν λόγω ηλεκτρικών θεμάτνω και στην Ισπανία, τερματίζοντας στην 11η θέση, εκτός πόντων.

Στο Γκραν Πρι του Μονακό του 2015, ο Φερστάπεν ενεπλάκη σε μια σύγκρουση υψηλής ταχύτητας με τον Romain Grosjean (Ρομαίν Γκροζάν), αφού ακούμπησε στο πίσω μέρος της Lotus, στην κεντρική ευθεία πριν την πρώτη στροφή Saint Devote, με αποτέλεσμα να φύγει σε υψηλή ταχύτητα στα προστατευτικά ελαστικά της στροφής[35]. Του δόθηκε μια ποινή πέντε θέσεων για το εν λόγω ατύχημα, και αναγνωρίσθηκε ως "επικίνδυνος" από τον οδηγό της Williams, Felipe Massa (Φελίπε Μάσσα) - παρότι ο Φερστάπεν του απάντησε αναφέροντας ότι ο ίδιος είχε εμπλακεί σε παρόμοιο ατύχημα με τον Sergio Perez (Σέρχιο Πέρεθ) στο Καναδικό Γκραν Πρι του 2014[36].

Ο Φερστάπεν συνέχισε να τερματίζει σε συχνή βάση στους πόντους, καθώς επίσης πέτυχε και το καλύτερο αποτέλεσμα της σεζόν στην Ουγγαρία, τερματίζοντας 4ος και ισοφαρίζοντας το ρεκόρ στο Γκραν Πρι των Ηνωμένων Πολιτείων. στο τέλός της σεζόν, στον Φερστάπεν απονεμήθηκαν τρία βραβεία στην Τελετή Απονομής Βραβείων της FIA, ως "Πρωτάρης της Χρονιάς", "Προσωπικότητας της Χρονιάς" και "Δράση της Χρονιάς" για την προσπέραση του ενάντια στον Felipe Nasr (Φελίπε Νασρ) στην εξωτερική της στροφής Bianchimont στο Βελγικό Γκραν Πρι[37].

Σεζόν 2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φερστάπεν ξεκίνησε τη σεζόν του 2016 στην Toro Rosso, ξανά δίπλα στον Carlos Sainz (Κάρλος Σάινθ). Ο Φερστάπεν κατατάχθηκε πέμπτος για τον πρώτο αγώνα της σεζόν στην Αυστραλία, αλλά κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπήρξαν πολλά παράπονα προς την ομάδα εξ αιτίας του ότι βρισκόταν πίσω από τον Sainz στην πίστα, πρωτού τελικά κάνει επαφή με τον ομόσταβλό του προσπαθώντας να τον προσπεράσει με τρεις γύρους να παραμένουν, τελικά τερματίζοντας δέκατος[38]. Ο Φερστάπεν απόλαυσε ένα πιο επιτυχές σαββατοκύριακο στον επόμενο αγώνα του Μπαχρέιν, τερματίζοντας έκτος για να πετύχει τους πρώτους πόντους της ομάδας στην πίστα του Sakhir[29].

Red Bull (2016 και έπειτα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν 2016: Νεαρότερος νικητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Μαΐου, έπειτα από το Ρωσικό Γκραν Πρι, η Red Bull ανακοίνωσε ότι ο Φερστάπεν θα αντικαθιστούσε τον Daniil Kvyat από το Ισπανικό Γκραν Πρι και έπειτα, με τον Kvyat να επιστρέφει στην Toro Rosso. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ομάδας της Red Bull, Christian Horner (Κρίστιαν Χόρνερ), "ο Μαξ έχει αποδείξει ότι είναι ένα καταπλητικό νεαρό ταλέντο. Η απόδωσή του στην Toro Rosso είναι εντυπωσιακή μέχρι τώρα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να του προσφέρουμε μια θέση για να οδηγήσει για τη Red Bull Racing"[39]. Αφού κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση για το Ισπανικό Γκραν Πρι[40], ο Φερστάπεν ανέβηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τον ομόσταβλό του Daniel Ricciardo (Ντάνιελ Ρικκιάρντο) στον πρώτο γύρο αφού οι δύο Mercedes των Lewis Hamilton (Λιούις Χάμιλτον) και Nico Rosberg (Νίκο Ρόσμπεργκ) εγκατέλειψαν τον αγώνα έπειτα από σύγκρουση μεταξύ τους. Ο Φερστάπεν πήρε τα ηνία του αγώνα καθώς του δώθηκε μια στρατηγική δύο πιτ-στοπ έναντι της στρατηγικής των τριών πίτ-στοπ που δώθηκε στον Ricciardo, και κρατώντας πίσω του τον Kimi Raikkonen (Κίμι Ράικκονεν) της Ferrari στους τελευταίους γύρους του αγώνα, κέρδισε τελικά το Γκραν Πρι, η πρώτη νίκη της καριέρας του στη Formula 1. Κάνοντας αυτό, αντικατέστηκε τον Sebastian Vettel (Σεμπάστιαν Φέτελ) ως τον νεαρότερο νικητή στην ιστορία της Formula 1, σε ηλικία 18 ετών και 228 ημερών[3].

Στους πρώτους οκτώ αγώνες με τη Red Bull πέτυχε έξι αποτελέσματα εντός των πρώτων 5, συμπεριλαμβανομένων 4 πόντιουμ.

Κατά τη διάρκεια του Βελγικού Γκραν Πρι, ο Φερστάπεν προσέκρουσε στον Raikkonen στην πρώτη στροφή, πίεσε τον Vettel, τον Raikkonen και τον Perez εκτός στην Les Combes και επιθετικά έκλεισε τον Raikkonen στην ευθεία Kemmel[41]. Ο Φερστάπεν δέχθηκε αυστηρή κριτικά για την οδήγησή του με τον Raikkonen να αναφέρει ότι "αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει ένα τεράστιο ατύχημα". Ο διευθυντής του Φερστάπεν, ο Horner, είπε ότι η οδήγησή του ήταν "ακραία" και ότι "ο Φερστάπεν θα μάθει από το Βέλγιο"[42]. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2016, ο διευθύνων της Formula 1, Charlie Whiting (Τσάρλι Γουάιτινγκ) κάλεσε τον Φερστάπεν για να συζητήσουν. Ο Whiting έδωσε στον Φερστάπεν μια ήπια προειδοποίηση για την επιθετική του οδήγηση[43]. Ωστόσο, τον Οκτώβριο οι ανησυχίες των οδηγών σχετικά με τις αμυντικές τακτικές του Φερστάπεν, οδήγησαν τη FIA στο να απαγορεύσει την κίνηση κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος[44].

Στο Βραζιλιανικό Γκραν Πρι του 2016, ο Φερστάπεν κατατάχθηκε τέταρτος[45]. Σε έναν αγώνα γεμάτο από βροχή, με το ζόρι κατάφερε να αποφύγει την πρόσκρουση με τις μπαριέρες όταν γλύστρισε στην κυρίως ευθεία. Μετά από μια επιπλέον αλλαγή ελαστικών από τις ενδιαμέσες στις βρόχινες γόμες, έτρεχε στην 16η θέση, με 15 γύρους να παρεμένουν. Ο Φερστάπεν τότε έκανε αρκετές προσπεράσεις στους τελικούς γύρους για να τελειώσει τελικά τον αγώνα στην τρίτη θέση[46]. Δέχθηκε πολλούς έπαινους για αυτή του την απόδοση, με τον διευθυντή της ομάδας του, Christian Horner να την αποκαλεί "μια από τις καλύτερες οδηγήσεις που έχω δει στη Formula 1"[47]. Παρόλα αυτά δέχθηκε κριτική από τον Sebastian Vettel, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Φερστάπεν τον είχε "σπρώξει" εκτός πίστας όταν κέρδισε μια θέση εναντίον του στη στροφή Junção προς το τέλος του αγώνα. Οι αγωνοδίκες δεν συμμερίστηκαν την άποψη του Vettel και αποφάσισαν ότι δεν χρειαζόταν κάποια επίπληξη ή τιμωρία[48].

Σεζόν 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φερστάπεν στο Μαλαισιανό Γκραν Πρι του 2017

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 αγώνων της σεζόν του 2017, ο Φερστάπεν υπέστη 7 αποσύρσεις, 4 λόγω μηχανικών προβλημάτων[49] και 3 λόγω των συγκρούσεων στον πρώτο γύρο, στην Ισπανία, την Αυστρία και τη Σιγκαπούρη[50]. Από τους αγώνες στους οποίους τερμάτισε, ωστόσο, κατέκτησε την τρίτη θέση στην Κίνα και άλλους 5 αγώνες στους οποίους ταξινομήθηκε 4ος ή 5ος.

Από το Γκραν Πρι της Μαλαισίας και έπειτα, ο Φερστάπεν πέτυχε μια σωρεία επιτυχιών. Κέρδισε το δεύτερό του αγώνα στο Γκραν Πρι της Μαλαισίας, μια μέρα μετά τα 20α γενέθλιά του, προσπερώντας τον Lewis Hamilton για την πρώτη θέση στους πρώτους γύρους του αγώνα. Τερμάτισε δεύτερος στο επόμενο Γκραν Πρι της Ιαπωνίας[51]. Έπειτα τερμάτισε τρίτος στο Γκραν Πρι των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κατατάχθηκε τέταρτος αφού η προσπέρασή του ενάντια στον Kimi Raikkonen κρίθηκε παράνομη (θεωρήθηκε ότι "έκοψε" τη στροφή στην προσπάθειά του)[52]. Τότε κέρδισε τον τρίτο του αγώνα Formula 1 (και δεύτερο για το 2017) στο Μεξικανικό Γκραν Πρι, αφού προσπέρασε τον Sebastian Vettel στον πρώτο γύρο και ηγήθηκε του αγώνα μέχρι το τέλος του[53].

Σεζόν 2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους πρώτους έξι αγώνες της σεζόν, ο Φερστάπεν ενεπλάκη σε τουλάχιστον ένα επεισόδιο σε κάθε αγώνα. Στην Αυστραλία, κατατάχθηκε 4ος, αλλά έπεσε πίσω από τον Kevin Magnussen (Κέβιν Μάγκνουσεν) στην αρχή. Στις προσπάθειες του να επανακαταλάβει τη θέση έτρεξε πολλές φορές εκτός πίστας και τραυμάτισε το μονοθέσιό του, τελικά γλυστρώντας και πέφτοντας στην κατάταξη. Ανέκαμψε και τελικά τερμάτισε τον αγώνα στην έκτη θέση[54]. Στον επόμενο αγώνα, στο Μπαχρέιν, συνέκρουσε κατά τη διάρκεια των κατατακτηρίων και ξεκίνησε στην 15η θέση[55]. Μετά από έναν παραγωγικό πρώτο γύρο στον οποίο βρήκε μια θέση ανάμεσα στους πόντους ενώ αποτέλεσε και μια πρόκλιση για τον Lewis Hamilton. Στην προσπάθεια του να προσπεράσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή στην εκκίνηση του δεύτερου γύρου, προσέκρουσε με τον οδηγό της Mercedes και έπαθε πρόβλημα στα ελαστικά το οποίο τελικά οδήγησε σε πρόβλημα στην ανάρτηση, το οποίο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει[56].

Στον επόμενο αγώνα, στην Κίνα, ο Φερστάπεν κατατάχθηκε 5ος και είχε ανέβει στην 3η θέση μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου. Και οι δύο Red Bull έκαναν πιτ-στοπ για να αποκτήσουν "φρέσκα" ελαστικά κατά τη διάρκεια ενός αυτοκινήτου ασφαλείας τα οποία τους έδωσαν το πλεονέκτημα στις γόμες έναντι των μπροστινών μονοθεσίων. Σε μια προσπάθεια να κατακτήσει την 3η θέση έναντι του Sebastian Vettel, ο Φερστάπεν συγκρούστηκε με τον ηγέτη του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα την πτώση του στην 8η θέση καθώς και μια ποινή 10 δευτερολέπτων. Ανέκαμψε για να κατακτήσει την 4η θέση, με την ποινή του να τον ρίχνει τελικά στην 5η θέση. Ο ομόσταβλός του, Ricciardo, τελικά πήρε τη νίκη στον αγώνα[57]. Στο Αζερμπαϊτζάν, ο Φερστάπεν μπλέκτηκε σε μια μάχη με τον Ricciardo για την τέταρτη θέση, που διήρκησε ολόκληρο τον αγώνα. Μετά από πολλές εναλλαγές θέσεων μεταξύ των δύο ομοστάβλων, ο Ricciardo "έπεσε" στο πίσω μέρος του Φερστάπεν κατά τη διάρκεια προσπάθειας προσπεράσματος στο οποίο ο Ολλανδός αμύνονταν επιθετικά, οδηγόντας και τα δύο μονοθέσια σε απόσυρση από τον αγώνα. Και οι δύο οδηγοί κατηγορήθηκαν από την ομάδα και επιπλήχθηκαν από τους αγωνοδίκες[58]. Ο Φερστάπεν επανήλθε στην Ισπανία με το πρώτο πόντιουμ της σεζόν, τερματίζοντας τρίτος πίσω από τις Mercedes, κρατώντας πίσω του τον Vettel. Παρόλα αυτά, ο αγώνας δεν ήταν δίχως κάποιο γεγονός καθώς έπεσε στο πίσω μέρος της Williams του Lance Stroll (Λανς Στρολ) κατά τη διάρκεια ενός εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας, προκαλώντας μικρές φθορές στην μπροστινή αεροτομή του[59].

Στο Μονακό, ο Φερστάπεν έκανε άλλο ένα σφάλμα όταν συγκρούσθηκε προς το τέλος των τρίτων δοκιμαστικών σε ένα ατύχημα που θύμισε έντονα ένα ατύχημα που είχε στο ίδιο σημείο πριν από δύο χρόνια[60]. Η ομάδα του δεν μπορούσε να επιδιωρθώσει το μονοθέσιό του έγκαιρα για τις κατατακτήριες και αναγκάστηκε να εκκινήσει τελευταίος σε έναν αγώνα που είναι γνωστός για τις δύσκολες προσπεράσεις του[61]. Ο ομόσταβλός του Ricciardo, εν τω μεταξύ, πήρε το πλεονέκτημα έδρας της Red Bull παίρνωντας την pole position και τη νίκη. Ο Φερστάπεν κατάφερε να πάρει 2 πόντους τερματίζοντας στην 9η θέση, προσπερνώντας 6 μονοθέσια στην πίστα[62]. Ο διευθυντής της ομάδας, Christian Horner, σχολίασε την εκκίνηση του Φερστάπεν στη σεζόν λέγοντας ότι "χρειάζεται να σταματήσει να κάνει λάθη" και ότι έπρεπε "να μάθει από τα λάθη του", ενώ ο Helmut Marko, διευθυντής της εξελικτικής πορείας των οδηγών της Red Bull, είπε ότι ο Φερστάπεν ήταν "πολύ ανυπόμονος"[61]. Ο Φερστάπεν βρισκόταν στην 6η θέση του πρωταθλήματος με 35 πόντους, μόλις 3 πόντους μπροστά από τον Fernando Alonso (Φερνάντο Αλόνσο) ο οποίος βρισκόταν σε μια πολύ πιο αργή McLaren και 37 βαθμούς πίσω από τον ομόσταβλό του στην 3η θέση, ο οποίος είχε κατακτήσει 2 νίκες στους πρώτους 6 αγώνες.

Στον Καναδά, ο Φερστάπεν πρωτοστάτησε και στα 3 δοκιμαστικά και κατατάχθηκε 3ος, 2 δέκατα πίσω από τον Sebastian Vettel στην pole position. Τελικά τερμάτισε και τρίτος και έθεσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Στον ερχόμενο γύρο της Γαλλίας, κατέκτησε την 2η θέση. Στην Αυστρία, τον αγώνα-έδρα της Red Bull, ξεκίνησε 4ος στη σχάρα εκκίνησης, προσπέρασε τον Kimi Raikkonen πρωτού πάρει το πλεονέκτημα της απόσυρσης του Valterri Bottas και ενός εσφαλμένου πιτ-στοπ από τον Lewis Hamilton, ο οποίος έπειτα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει από την 4η θέση, για να κατακτήσει την 4η νίκη της καριέρας του. Στη Βρετανία, ο Φερστάπεν ταλαιπωρήθηκε από θέματα, τερματίζοντας τα πρώτα δοκιμαστικά νωρίς λόγω ενός θέματος στο κιβώτιο ταχυτήτων και εγκαταλείποντας τα δεύτερα δοκιμαστικά έπειτα από μια σύγκρουση, πρωτού εγκαταλείψει τον αγώνα λόγω ενός θέματος στα φρένα. Τερμάτισε 4ος στη Γερμανία αφού λάθη στη στρατηγική της ομάδας, επέτρεψαν έναν ανακαμπτώμενο Hamilton να τον προσπεράσει καθώς και κέρδισε τον αγώνα. Ο Φερστάπεν τερμάτισε στο πρώτο μισό της σεζόν με μια ακόμα απόσυρση στην Ουγγαρία και ακολουθούσε από κοντά τον ομόσταβλό του στο πρωτάθλημα λόγω της ανάκαμψής του και θέματα αξιοπιστίας για τον Ricciardo.

Ο Φερστάπεν απόλαυσε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα στο δεύτερο μισό της σεζόν, πετυχαίνοντας αποτελέσματα στο πόντιουμ στο Βέλγιο, στη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ στον τελευταίο αγώνα κατέκτησε την 2η θέση ξεκινώντας από την 18η στη σχάρα εκκίνησης λόγω ενός θέματος στις αναρτήσεις στις κατατακτήριες. Ο Φερστάπεν τότε κατέκτησε την 5η νίκη της καριέρας του στο Μεξικό. Ήταν σαφέστατα αναστατωμένος αφότου για λίγο έχασε τον τίτλο του νεαρότερου pole-sitter για μια διαφορά 0.026. Ο Φερστάπεν ωστόσο είχε μια πολύ καλύτερη εκκίνηση από τον Ricciardo και πήρε την πρώτη θέση στον αγώνα στην πρώτη στροφή, προσπερνώντας την ταχύτατα κινούμενη Mercedes του Lewis Hamilton. Ήταν κοντά στο να κερδίσει το Βραζιλιανικό Γκραν Πρι του 2018, έχοντας προσπεράσει τον Raikkonen, τον Vettel, τον Bottas και τον Hamilton. Ωστόσο, συγκρούστηκε με τη Force India του οδηγού Esteban Ocon που προσπαθούσε να αποτρέψει τον Φερστάπεν από το να του "ρίξει γύρο". Μετά τη σύγκρουση με τον Ocon, ο Φερστάπεν τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Hamilton. Μετά από μια αψυμαχία με τον Ocon μετά τον αγώνα, ο Φερστάπεν έσπρωξε τον οδηγό της Force India, για την οποία του δώθηκε ποινή "κοινωνικής εργασίας" από τη FIA[63]. Τελείωσε τη σεζόν με ακόμα ένα πόντιουμ, καθώς τερμάτισε 3ος στο Άμπου Ντάμπι[64].

Ο Φερστάπεν τελείωσε τη σεζόν στην 4η θέση του πρωταθλήματος με 249 πόντους, παίρνοντας δύο νίκες, έντεκα πόντιουμ και δύο ταχύτερους γύρους.

Σεζόν 2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φερστάπεν θα κινούνταν με κινητήρες Honda από το 2019 και έπειτα, έπειτα από την αλλαγή της Red Bull από του κινητήρες Renault σε κινητήρες Honda για τη σεζόν 2019 και έπειτα. Αφού ο Ricciardo μεταγράφηκε στην ομάδα της Renault για το 2019, ο Φερστάπεν είχε αρχικά ως ομόσταβλο στη Red Bull τον Pierre Gasly (Πιέρ Γκασλί). Ο Φερστάπεν κατατάχθηκε στην 4η και τερμάτισε στην 3η θέση στην Αυστραλία, το πρώτο πόντιουμ για μονοθέσιο κινούμενο από κινητήρα Honda από το Βρετανικό Γκραν Πρι του 2008. Ο Φερστάπεν ήταν σε τροχιά για τον δεύτερο τερματισμό του στην 3η θέση στο Μπαχρέιν πρωτού ένα αυτοκίνητο ασφαλείας τον αποτρέψει από το να προσπεράσει την πνέουσα τα λοίσθια Ferrari του Charles Leclerc (Σαρλ Λεκλέρ), κρατώντας τον στην 4η θέση. Δύο ακόμα αποτελέσματα στην 4η θέση ακολούθησαν στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν, πρωτού έλθει ένα δεύτερο πόντιουμ, καθώς τερμάτησε 3ος στην Ισπανία. Στο Μονακό, ο Φερστάπεν κατατάχθηκε στην 3η θέση. Μπήκε στην πορεία του Valterri Bottas στη διάρκεια των πιτ-στοπ, κερδίζοντας την 2η θέση, αλλά του δόθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων ως αποτέλεσμα. Ο Φερστάπεν πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στη δεύτερη θέση αλλά έπεσε στην 4η λόγω της ποινής.

Στον Καναδά, ο τελευταίος γύρος του Φερστάπεν στον δεύτερο γύρο των κατατακτηρίων απετράπη από μια κόκκινη σημαία, η οποία προκλίθηκε από ένα ατύχημα εκ μέρους του Kevin Magnussen. Αυτό οδήγησε τον Φερστάπεν να καταταχθεί 11ος και να ξεκινήσει τον αγώνα από την 9η θέση. Αργότερα στον αγώνα, κατάφερε να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος και να κατακτήσει την 5η θέση. Στη Γαλλία ξεκίνησε και τερμάτησε στην 4η θέση. Στην Αυστρία ο Φερστάπεν ξεκίνησε 2ος αλλά μετά από μια άσχημη εκκίνηση, έπεσε στην 8η θέση. Μετά από μια δυνατή πίεση, ανέβηκε στην 2η θέση πρωτού προσπεράσει με αμφιλεγόμενο τρόπο τη Ferrari του Charles Leclerc για την πρώτη θέση με τρεις γύρους να μένουν. Αυτό αποτέλεσε την πρώτη νίκη για ομάδα με κινητήρες Honda από το Ουγγρικό Γκραν Πρι του 2006. Στη Βρετανία, ο Φερστάπεν, βρισκόμενος στην 3η θέση, κτυπήθηκε από τον Sebastian Vettel και βρέθηκε στην αμμοπαγίδα. Ο Φερστάπεν κατάφερε να συνεχίσει στον αγώνα και να περάσει τη γραμμή στην 5η θέση.

Το χαοτικό και γεμάτο βροχή Γερμανικό Γκραν Πρι, ξεκίνησε περίπου με τον ίδιο τρόπο με την Αυστρία για τον Φερστάπεν καθώς μια αδύναμη εκκίνηση τον έριξε πίσω στην κατάταξη. Παρόλα αυτά, θα αποκτούσε την πρώτη θέση στα μέσα του αγώνα μετά από μια πρόσκρουση του πρώτου στον αγώνα, Lewis Hamilton. Ο Φερστάπεν θα πήγαινε και θα ηύξανε την απόστασή του αφού η πίστα άρχισε να στεγνώνει, παίρνοντας την 2η νίκη της σεζόν. Στην Ουγγαρία, κατέκτησε την πρώτη pole position της καριέρας του, και ηγήθηκε του αγώνα για το μεγαλότερο μέρος του, πρωτού προσπεραστεί στους τελευταίους γύρους από τον Hamilton, που είχε κάνει άλλο ένα πιτ-στοπ για φρέσκες γόμες, σε ένα στοίχημα για να φτάσει τον "ηγέτη". Μέχρι το καλοκαιρινό διάλειμμα, οι δυνατές αποδόσεις του στο πρώτο μισό της σεζόν, τον καθέστησαν άτυπο υποψήφιο για το πρωτάθλημα.

Πριν από το Βελγικό Γκραν Πρι, ο Φερστάπεν απέκτησε έναν νέο ομόσταβλό στο πρόσωπο του Alexander Albon αφότου ο Pierre Gasly υποβιβἀστηκε στην Toro Rosso. Στον αγώνα, ο Φερστάπεν είχε μια αδύναμη εκκίνηση και συγκρούστηκε με τον Kimi Raikkonen στην πρώτη στροφή, με αποτέλεσμα πρόβλημα στις αναρτήσεις και την απόσυρσή του από τον αγώνα, την πρώτη του στη σεζόν. Στην Ιταλία, δεν έθεσε χρόνο κατά τη διάρκεια των κατατακτηρίων λόγω ηλεκτρολογικών προβλημάτων στον πρώτο γύρο των κατατακτηρίων, αλλά ήταν αναγκασμένος να ξεκινήσει από την τελευταία θέση της σχάρας εκκίνησης λόγω ποινής αφού άλλαξε εξάρτημα του κινητήρα. Αφου τραυμάτησε την μπροστινή αεροτομή στον πρώτο γύρο, ανέκαμψε για να τελειώσει τον αγώνα στην 8η θέση. Ακολούθησαν αποτελέσματα στην 3η και 4η θέση στη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία αντίστοιχα. Αφού υπέστη ζημιά στον πρώτο γύρο του Ιαπωνικού Γκραν Πρι μετά από επαφή με τον Charles Leclerc, ο Φερστάπεν οδηγήθηκε στη δεύτερη απόσυρσή του στη χρονιά.

Στο Μεξικό, κατατάχθηκε στην πρώτη θέση, πρωτού του δωθεί ποινή επειδή αγνόησε κίτρινες σημαίες μετά από ένα ατύχημα του Valterri Bottas. Ο Φερστάπεν υπέστη φθορά στα ελαστικά του νωρίς στον αγώνα μετά από επαφή με τον Bottas, πέφτοντας πίσω στην κατάταξη πρωτού καταφέρει να "σκαρφαλώσει" και τελικά να τερματίσει στην 6η θέση. Άλλο ένας τερματισμός στην 3η θέση ακολούθησε, πρωτού πάρει την pole position, την 2η της καριέρας του, στη Βραζιλία, με χρόνο 1:07:508. Σε έναν χαοτικό αγώνα, προσπέρασε τον Lewis Hamilton για να πάρει την πρωτιά σε δύο διαφορετικούς χρόνους, πρωτού κατακτήσει την 3η νίκη της σεζόν. Ο Φερστἀπεν τελείωσε τη σεζόν με την 2η θέση στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Φερστάπεν τερμάτισε στη σεζόν του 2019 στην 3η θέση στο πρωτάθλημα με 278 πόντους, το καλύτερο αποτέλεσμα στην καριέρα του μέχρι σήμερα. Πήρε 3 νίκες, έκανε 9 αποτελέσματα στο πόντιουμ, πήρε 2 pole position και έκανε 3 ταχύτερους γύρους.

Σεζόν 2020[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2020, ο Φερστάπεν υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του με τη Red Bull, για να μείνει με την ομάδα μέχρι το τέλος του 2023.

Ο Φερστάπεν συνέχισε να αγωνίζεται με τη Red Bull το 2020, δίπλα στον Albon. Στο Αυστριακό Γκραν Πρι του 2020, ξεκίνησε δεύτερος, αλλά αποσύρθηκε νωρίς στον αγώνα λόγω ενός προβλήματος στον άξονα, το οποίο τελικά προκάλεσε θέμα στη μονάδα ενέργειας[65]. Η Honda, για να αντιμετωπίσει το θέμα που οδήγησε στην απόσυρση, παρουσίασε ορισμένα αντίμετρα[66].

Στο Ουγγρικό Γκραν Πρι, συγκρούστηκε σε υγρές καταστάσεις στον αναγνωριστικό γύρο αλλά κατάφερε τελικά να οδηγήσει το μονοθέσιό του στη γραμμή εκκίνησης, όπου η ομάδα του, κόντρα στον χρόνο και μετά από υπερπροσπάθεια, κατάφερε να φτιάξει την ανάρτηση και να προετοιμάσει το μονοθέσιο. Μετά από τις επιδιωρθώσεις, ο Φερστάπεν ανέβηκε από την 7η θέση της σχάρας στην 2η μέχρι το τέλος του αγώνα[67].

Κέρδισε το Γκραν Πρι για τα 70 χρόνια της Formula 1, ξεκινώντας από την 4η θέση. Ο διευθυντής της ομάδας της Red Bull, Christian Horner, το σχολίασε ως μια "καταπλητική απόδοση" από τον Φερστάπεν και την ομάδα της Red Bull[68].

Ήλθε δεύτερος στο Ισπανικό Γκραν Πρι, αφου κατατάχθηκε 3ος. Στο Βελγικό Γκραν Πρι, τερμάτισε 3ος αφού κατατάχθηκε στην 3η θέση, επίσης. Υπέφερε 2 αποσύρσεις στη σειρά στο Ιταλικό και το Γκραν Πρι της Τοσκάνης, ενώ μετά από αυτά έχασε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Στο Ρωσικό Γκραν Πρι, ο Φερστάπεν τερμάτησε τον αγώνα στην 2η θέση, το 7ο πόντιουμ του για το 2020, αφού κατατάχθηκε δεύτερος, ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Hamilton. Στο Γκραν Πρι του Άιφελ, ο Φερστάπεν τερμάτησε 2ος αφού κατατάχθηκε 3ος. Πέτυχε επίσης τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Στο Πορτογαλικό Γκραν Πρι, ο Φερστάπεν κατατάχθηκε 3ος. Μετά από έναν αδύναμο πρώτο γύρο, έπεσε στην 5η θέση. Ανέκαμψε στην 3η θέση και πέτυχε το 40ο του πόντιουμ στην καριέρα του στη Formula 1. Στο Γκραν Πρι της Εμίλια Ρομάνια, βρισκόταν σε πορεία για την 2η θέση μετά από ένα πρόβλημα στο πάτωμα για τον Valterri Bottas, αλλά υπέστη φθορά στα λάστιχα κάτι που οδήγησε στην 4η απόσυρσή του για το 2020.

Κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμαστικών για το Πορτογαλικό Γκραν Πρι, ο Φερστάπεν αποτέλεσε το πρωταγωνιστή ενός επίμαχου θέματος, με κέντρο τα σχόλια που έκανε στον ασύρματο της ομάδας έπειτα από μια σύγκρουση με τον Lance Stroll, όπου και χρησιμοποίησε τις φράσεις "καθυστερημένος" και "Μόγγολος", μετά από τη σύγκρουση. Ο Φερστάπεν παραδέχθηκε μετά τη διαδικασία ότι η επιλογή των λέξεων "δεν ήταν σωστἠ", ενώ η Μογγολική κυβέρνηση και η ομάδα Μογγολικής ταυτότητας έχει ζητήσει από τον οδηγό να απολογηθεί για τα σχόλια. Η Μογγολική κυβέρνηση, επίσης, έχει απαιτήσει από τη FIA να πάρει μέτρα για τα σχόλια τα οποία έγιναν, παρότι η FIA δεν έχει κάνει κάποια κίνηση[69][70].

Στους επόμενους 3 αγώνες, τα αποτελέσματα του Φερστάπεν ήταν απογοητευτικά με τον Ολλανδό να τερματίζει 6ος στο Τουρκικό Γκραν Πρι, μετά από ένα γλύστριμα που του στοίχησε χρόνο και θέσεις[71]. Στο Γκραν Πρι του Μπαχρέιν, τερμάτησε στην 2η θέση και πήρε και τον ταχύτερο χρόνο του αγώνα[72], σε ένα Γκραν Πρι το οποίο έμεινε γνωστό για το τρομακτικό ατύχημα του Romain Grosjean, που τον είδε να ξεφεύγει από την τυλιγμένη στις φλόγες Haas[73][74]. Στο δέυτερο Γκραν Πρι στο Μπαχρέιν, το Γκραν Πρι του Σακίρ[75], ο Φερστάπεν υπέστη την 4η εγκατάλειψη του στη σεζόν, μετά από ένα περίεργο συμβάν στον πρώτο γύρο, στο οποίο στην προσπάθεια του να αποφύγει την επαφή με τον Charles Leclerc και τον Sergio Perez, τελικά έπεσε στην αμμοπαγίδα και τελικά στις μπαριέρες. Τουλάχιστον η χρονιά έκλεισε θετικά για τον 23χρονο -τότε- οδηγό, με την pole position και τη νίκη στο τελευταίο Γκραν Πρι της χρονιάς, στο Άμπου Ντάμπι[76].

Το 2020, ο Μαξ Φερστάπεν τελείωσε τη χρονιά στην 3η θέση με 214 πόντους, πίσω από τις δύο Mercedes του Lewis Hamilton και του Valterri Bottas, με 2 νίκες, 11 πόντιουμ, 4 ταχύτερους γύρους και μια pole position[77].

Σεζόν 2021: Παγκόσμιος πρωταθλητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Γκραν Πρι του Μπαχρέιν του 2021, ο Φερστάπεν ήταν πρώτος σε όλους τους δοκιμαστικούς γύρους και κατέκτησε την 4η pole position της καριέρας του. Αυτή ήταν και η πρώτη (και μέχρι τώρα η μόνη) φορά που κατέκτησε συνεχόμενες pole position[78]. Πάλεψε με τον Lewis Hamilton για τη νίκη, και στον 53ο γύρο, προσπέρασε τον Hamilton, παρότι τελικά αναγκάστηκε να παραδώσει τη θέση του, επειδή στην προσπάθεια του να προσπεράσει τον Hamilton, πέρασε εκτός ορίων της πίστας, με αποτέλεσμα να βγει 2ος πίσω από τον Βρετανό[79]. Στον επόμενο γύρο, το Γκραν Πρι της Εμίλια Ρομάνια, ο Φερστάπεν κατατάχθηκε τρίτος με τον νέο του ομόσταβλο, τον Sergio Perez να κατατάσσεται 2ος, κάτι που αποτέλεσε την πρώτη φορά που χάνει στις κατατακτήριες από ομόσταβλό του, από το Γκραν Πρι της Ιταλίας το 2019. Στην εκκίνηση του αγώνα, ο Φερστάπεν κατάφερε να προσπεράσει όχι μόνο τον 2ο Perez αλλά και τον poleman Lewis Hamilton και τελικά να πάρει την 1η θέση. Παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης μετά τον πρώτο γύρο των πιτ-στοπ καθώς και μετά από την επανεκκίνηση του αγώνα, αφού ο αγώνας ανεστάλθη στον 33ο γύρο. Ο αντίπαλός του, Hamilton, τερμάτισε 2ος μειώνοντας τη διαφορά του πρωταθλήματος έναντι του Φερστάπεν στον 1 πόντο. Στο επερχόμενο Πορτογαλικό Γκραν Πρι, ο Φερστάπεν τερμάτισε 2ος μετά από μια μακρά μάχη με τον Lewis Hamilton. Η μεταξύ τους μάχη συνεχίστηκε και στο Ισπανικό Γκραν Πρι, με τη στρατηγική της Mercedes να δίνει στον Hamilton το προβάδισμα και τελικά τη νίκη[80].

Στο Γκραν Πρι του Μονακό, μετά από ένα ατύχημα που είχε στον τρίτο γύρο των κατατακτηρίων, ο poleman Charles Leclerc, βρέθηκε με πρόβλημα στο μονοθέσιο του λίγη ώρα πριν τον αγώνα με αποτέλεσμα ο δεύτερος Φερστάπεν να γίνεται ο άτυπος poleman. Στη διάρκεια του αγώνα δεν έχασε το προβάδισμα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και πήρε τη δεύτερη νίκη της χρονιάς και για πρώτη φορά στην καριέρα του, το προβάδισμα στο πρωτάθλημα και για τον εαυτό του και για την ομάδα της Red Bull. Στο Μπακού για το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν ο Φερστάπεν πήρε το προβάδισμα μετά από έξυπνη στρατηγική της Red Bull στα πιτ-στοπς κρατώντας εύκολα την πρώτη θέση προτού εγκαταλείψει το Γκραν Πρι μετά από πρόβλημα στο πίσω αριστερό ελαστικό του. Η διαμάχη του πρωταθλήματος όμως έμεινε ζωντανή με τον Hamilton να βγαίνει εκτός πίστας στον προτελευταίο γύρο, τερματίζοντας τελικά στην 15η θέση. Στο Γαλλικό Γκραν Πρι ο Φερστάπεν πήρε με σχετική ευκολία την pole και θα ξεκινούσε από την πρώτη θέση. Ένα λάθος στην πρώτη στροφή τον έριξε στην 2η θέση, πίσω από τον Hamilton. Άλλη μια φορά η έξυπνη τακτική της Red Bull έδωσε το πλεονέκτημα στον Φερστάπεν και μόλις 2 γύρους πριν το πέσιμο της καρώ σημαίας, προσπέρασε τον Hamilton για να πάρει τη νίκη και να δημιουργήσει μια διαφορά 12 πόντων στο πρωτάθλημα. Στον 8ο γύρο, το Γκραν Πρι Στυρίας, ο Φερστάπεν κατέκτησε την Pole Position καθώς τόσο στα προκριματικά, όσο και σε όλες τις ελεύθερες δοκιμές, εκτός της 3ης, ήταν 1ος. Στον αγώνα την επόμενη μέρα πήρε τη νίκη όντας 1ος και στους 71 γύρους, παίρνοντας 25 βαθμούς ανεβάζει τη διαφορά απο τον Λιούις Χάμιλτον κατά 18 βαθμούς. Στον 9ο γύρο, το Γκραν Πρι Αυστρίας, τα πράγματα ήταν και πάλι εύκολα για τον Μαξ Φερστάπεν καθώς πήρε και την pole position αλλά και τη νίκη για δεύτερη συνεχόμενη φόρα στην Αυστρία το 2021, με αποτέλεσμα να ανεβάσει τη διαφορά από τον δεύτερο Λιούις Χάμιλτον στους 32 βαθμούς. Ήρθε λοιπόν η στιγμή του 10ου γύρου, στη Μεγάλη Βρετανία, στην πατρίδα του Χάμιλτον. Ο Φερστάπεν ήρθε στην πατρίδα του Χάμιλτον με μεγάλο προβάδισμα στην κατάταξη, με αποτέλεσμα ο ίδιος να περιμένει ένα θετικό αποτέλεσμα. Στις κατατακτήριες όμως, ο Χάμιλτον ήταν αυτός που πήρε την Pole Position, περιμένοντας να κρατήσει και την pole στο sprint. Στο sprint όμως τα πράγματα έδειξαν αλλιώς καθώς ο Φερστάπεν, κάνοντας μια εκπληκτική εκκίνηση, πήρε την πρωτοπορία και τερμάτισε 1ος καθώς ήταν και ο πρώτος οδηγός που πήρε νίκη σε sprint. Την επόμενη μέρα όμως το δράμα ξεκίνησε. Ο Χάμιλτον κάνοντας απίθανη εκκίνηση, ήταν ρόδα ρόδα με τον Φερστάπεν αλλά δεν κατάφερε να πάρει την πρωτοπορία. Όμως στη γνωστή στροφή Copse, ο Χάμιλτον από την εσωτερική προσπάθησε να προσπεράσει τον Φερστάπεν, με αποτέλεσμα να ακουμπήσουν. Ο Φερστάπεν έπεσε στις μπαριέρες σφοδρά με αποτέλεσμα να πάει σε νοσοκομείο. Στη συνέχεια όμως ο πρωτοπόρος ήταν ο Σαρλ Λεκλέρκ και ο Χάμιλτον τιμωρήθηκε με ποινή 10 δευτερολέπτων. Ο Χάμιλτον δυστυχώς κέρδισε τον αγώνα, μειώνοντας τη διαφορά στους 7 βαθμούς στην κατάταξη. Πηγαίνοντας στο Ουγγρικό Γκραν Πρι τα πράγματα συνέχισαν να μην πηγαίνουν καλά για τον Φερστάπεν. Χάνοντας την Pole Position από τον Χάμιλτον, στην εκκίνηση ο Βάλτερι Μπότας, ο ομόσταβλος του Χάμιλτον, έπεσε πάνω στον Λάντο Νόρις, με αποτέλεσμα ο Νόρις να πέσει πάνω στο μονοθέσιο του Φερστάπεν και ο Μπότας να πέσει πάνω στον ομόσταβλο του Φερστάπεν, Πέρεζ. Το κακό της υπόθεσης, ο Φερστάπεν τερμάτισε μόνο 9ος με αποτέλεσμα ο Χάμιλτον που τερμάτισε 2ος να πάρει την πρωτοπορία κατά 8 βαθμούς. Μετά από το καλοκαίρι ο Φερστάπεν ήρθε γερά κατακτόντας Pole Position μπροστά από τον Τζορτζ Ράσελ στο Βελγικό Γκραν Πρι και πέρνοντας νίκη στον μικρότερο αγώνα στην ιστορία της Formula 1. Ωστόσο όμως οι οδηγοί πήραν τους μισούς πόντους από τους κανονικούς γιατί δεν διάνυσαν το 75% του κανονικού αγώνα. Ο Φερστάπεν πήρε 12,5 βαθμούς με αποτέλεσμα να μειώσει τη διαφορά στους 3 βαθμούς από τον πρώτο Χάμιλτον. Ήρθε η ώρα τώρα όμως για την πατρίδα του Φερστάπεν, στην Ολλανδία. Ο Φερστάπεν μπροστά από το απίστευτο κοινό του πήρε Pole Position και νίκη με πολύ μεγάλη ευκολία καθώς ξαναπήρε την 1η θέση στην κατάταξη από τον Χάμιλτον κατά 3 βαθμούς. Πηγαίνοντας στην Ιταλία τα πράγματα δεν έδειξαν όπως νομίζαμε. Ο Μπότας πήρε την Pole για το sprint με δεύτερο τον Χάμιλτον και τρίτο τον Φερστάπεν. Ο Χάμιλτον όμως κάνοντας μια φρικτή εκκίνηση, έπεσε 6ος καθώς ο Πιερ Γκασλί που ήταν μπροστά τρακάρει με αποτέλεσμα να φέρει το safety car. Ο Μπότας τερμάτησε πρώτος αλλά ο Φερστάπεν πήρε την πρώτη θέση και ο τρίτος Ντάνιελ Ρικιάρντο πήγε στη δεύτερη θέση διότι ο Μπότας πήρε ποινή γιατί αλλάξε κινητήρα και θα αρχίσει τελευταίος. Στην εκκίνηση ο Ρικιάρντο ήταν αυτός που πέρασε τον Φερστάπεν και ο Χάμιλτον από 4ος ανέβηκε στην 3η θέση να βρεθεί πίσω από τον μεγάλο αντίπαλο του, Φερστάπεν. Ο Χάμιλτον προσπάθησε να περάσει τον Φερστάπεν στο Della Rogia Chicane αλλά οδηγήθηκε εκτός πίστας με αποτέλεσμα να πάει πάλι 4ος. Τώρα όμως ήρθε η ώρα του δράματος. Ο Φερστάπεν μπαίνει στα pit με αποτέλεσμα να κάνει undercut στον Ρικιάρντο και να πάρει την πρωτοπορία. Η Red Bull όμως με φρικτό pit stop 11 δευτερολέπτων δεν θα βγει μπροστά από τον Ρικιάρντο, με αποτέλεσμα να βγει πίσω από τον Νόρις στην 9η θέση. Ήρθε όμως και η στιγμή του Χάμιλτον για να μπει στα pit, καθώς η Mercedes κάνει pit stop των 4 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα να βγει ρόδα ρόδα με τον Φερστάπεν αλλά στην 1 με 2 στροφή, και οι δύο ήταν εκτός. Ο Φερστάπεν σε αυτό το σημείο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μονοθέσιο του Χάμιλτον. Το συμβάν προκαλεί safety car με αποτέλεσμα ο Σαρλ Λεκλέρκ μετά το pit stop του να βγει στην 2η θέση, πίσω από τον Ντάνιελ Ρικιάρντο. Η McLaren ήταν αυτή που πήρε τη νίκη αλλά και το 1-2 μπροστά από τον Μπότας. Πηγαίνοντας στο Γκραν Πρι της Ρωσίας, ο Φερστάπεν είχε φάει ποινή 3 θέσεων για το συμβάν στην Ιταλία, αλλά η Red Bull αποφάσισε να αλλάξει κινητήρα με αποτέλεσμα ο Φερστάπεν να ξεκινήσει τελευταίος. Στις ελεύθερες δοκιμές, εκτός από την 3η γιατί αναβλήθηκε λόγω βροχής, ταχύτερος ήταν ο Μπότας. Στις κατατακτήριες όμως ο Νόρις ήταν αυτός που πήρε την Pole Position με 2ο τον Σάινθ και τρίτο τον Ράσελ. Ο Φερστάπεν όμως κάνοντας καταπληκτικό αγώνα, από 20ος, πήγε 2ος πίσω από τον μεγάλο του αντίπαλο, Χάμιλτον που πήρε τη νίκη από τα χέρια του Νόρις καθώς, η βροχή έκανε την εμφάνιση της προς το τέλος του αγώνα και ο Νόρις αρνήθηκε να μπει στα pit για βρόχινα ελαστικά.

Σεζόν 2022[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2022 ο Verstappen υπέγραψε πενταετή επέκταση συμβολαίου με τη Red Bull Racing για τις σεζόν 2023 έως 2028.

Ο Verstappen υπέστη δύο αποσύρσεις που σχετίζονται με το σύστημα καυσίμων στους τρεις πρώτους αγώνες, βρίσκοντας τον εαυτό του 46 βαθμούς πίσω από τον ηγέτη του πρωταθλήματος Charles Leclerc. Απάντησε κερδίζοντας πέντε από τους επόμενους επτά αγώνες, επιτρέποντάς του να πάρει το προβάδισμα στο πρωτάθλημα και να δημιουργήσει μια διαφορά 37 βαθμών από τη δεύτερη θέση, που μέχρι τότε κατείχε ο συμπαίκτης του Sergio Pérez. Στις 9 Οκτωβρίου 2022 ο Φερστάπεν αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1.[81]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Champion Mex Verstappen to run No.1 on Red Bull in 2022 as he reveals congratulations from Wolff and Hamilton| Formula 1». www.formula1.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. «Jos Verstappen over de nationaliteit van Max». GPToday.net (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  3. 3,0 3,1 Ostlere, Lawrence (2016-05-15). «F1: Max Verstappen wins Spanish GP after Lewis Hamilton and Nico Rosberg crash – as it happened» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/sport/live/2016/may/15/f1-spanish-gp-live-lewis-hamilton-nico-rosberg. Ανακτήθηκε στις 2021-05-18. 
  4. «Max Verstappen». ESPN UK (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  5. «Formula 1 News, Live Grand Prix Updates, Videos, Drivers and Results - ESPN». ESPN.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  6. 6,0 6,1 «24 Hours of Le Mans - Previous class winner Jos Verstappen's son in F1 in 2015 | The official website of 24 Heures du Mans». web.archive.org. 29 Νοεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  7. 7,0 7,1 CORNELISSEN, Marc. «Geen rijbewijs, wel in de F1». Het Nieuwsblad (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  8. GPfans.com. «Dit is waarom Max Verstappen niet onder de Belgische vlag rijdt». GPfans (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  9. «Road legal at last! Verstappen passes driving test on 18th birthday». Formula 1® - The Official F1® Website (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  10. «Latest Formula 1 Breaking News - Grandprix.com». www.grandprix.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  11. «Limburgs Kart Championship - Mini-Junior 2005 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  12. «Rotax Max Challenge Belgium Minimax 2006 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  13. «Rotax Max Challenge Belgium Minimax 2007 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  14. «Belgian Championship - Cadet 2008 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  15. «Rotax Max Challenge Belgium Minimax 2008 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  16. «Belgian Championship - KF5 2009 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  17. «VAS Championship - Rotax Minimax 2009 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  18. «CIK-FIA World Cup - KF3 2010 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  19. «WSK World Series - KF3 2010 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  20. «WSK Euro Series - KF3 2011 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  21. «WSK Master Series - KF2 2012 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  22. «17° Winter Cup - KF2 2012 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  23. «SKUSA SuperNationals XVI - KZ2 2012 standings | Driver Database». www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  24. «Max Verstappen sensationeel in allereerste meters Formule Renault 2.0 | RaceXpress». www.racexpress.nl. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  25. «Verstappen: 'Max al net zo snel als ervaren coureurs'». nl.motorsport.com (στα Ολλανδικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  26. Hendrix, Niels. «Max op haar na snelste bij laatste FR 2.0 test van 2013». verstappen.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  27. Hendrix, Niels. «Max fenomenaal snel bij zijn eerste F3 test op Valencia». verstappen.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  28. «Motorsport.com: Max Verstappen, Formule 1, MotoGP, MXGP, Le Mans, DTM en meer». nl.motorsport.com (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  29. 29,0 29,1 «Formule 1 nieuws - Lees het laatste nieuws over Formule 1». nl.motorsport.com (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  30. «FIA Formula 3 European Championship - Max Verstappen new part of the Red Bull Junior Team». web.archive.org. 24 Σεπτεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  31. «Max Verstappen per direct opgenomen in opleiding Red Bull». NU (στα Ολλανδικά). 12 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  32. «Max Verstappen to race with Toro Rosso F1 team in 2015». www.autosport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  33. «Australian GP: Lewis Hamilton beats Nico Rosberg to win». www.autosport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  34. «Malaysian GP 2015: Sebastian Vettel picks up surprise win for Ferrari to blow world title wide open». www.telegraph.co.uk. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  35. «Monaco GP: Max Verstappen penalised for crash with Romain Grosjean». www.autosport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  36. «Max Verstappen hits back at Felipe Massa over Monaco crash criticism». Sky Sports (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  37. «Lewis Hamilton & Mercedes officially crowned 2015 world champions». Sky Sports (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  38. «So unfair! Off to your bedroom, Max» (στα αγγλικά). BBC Sport. https://www.bbc.co.uk/sport/formula1/35854819. Ανακτήθηκε στις 2021-05-18. 
  39. «New line-up for Spain | Red Bull Racing Formula One Team». web.archive.org. 8 Μαΐου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  40. «How Spanish GP qualifying unfolded» (στα αγγλικά). BBC Sport. 2016-05-08. https://www.bbc.co.uk/sport/live/formula1/35946953. Ανακτήθηκε στις 2021-05-18. 
  41. «Is F1's rising star Verstappen too reckless?» (στα αγγλικά). BBC Sport. https://www.bbc.co.uk/sport/formula1/37226080. Ανακτήθηκε στις 2021-05-18. 
  42. «Horner: Verstappen will learn from Belgium». ESPN.com (στα Αγγλικά). 29 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  43. «Verstappen warned over driving by FIA» (στα αγγλικά). BBC Sport. https://www.bbc.co.uk/sport/formula1/37258313. Ανακτήθηκε στις 2021-05-18. 
  44. «F1 outlaws moving under braking» (στα αγγλικά). BBC Sport. https://www.bbc.co.uk/sport/formula1/37741994. Ανακτήθηκε στις 2021-05-18. 
  45. «FORMULA 1 GRANDE PRÊMIO DO BRASIL 2016 - QUALIFYING». web.archive.org. 17 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  46. «Max Verstappen stole the show in Brazil GP, says Mercedes' Toto Wolff | F1 News». web.archive.org. 17 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  47. «Max Verstappen's Brazilian GP drive hailed as 'one of the best ever in F1' | F1 News». web.archive.org. 17 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  48. «Sebastian Vettel: Max Verstappen move was 'not correct'». web.archive.org. 17 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  49. «Reliability 'unacceptable' - Verstappen» (στα αγγλικά). BBC Sport. https://www.bbc.co.uk/sport/formula1/41068214. Ανακτήθηκε στις 2021-05-18. 
  50. «Spanish GP: Valtteri Bottas triggers Max Verstappen-Kimi Raikkonen crash». Sky Sports (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  51. «Standings». Formula 1® - The Official F1® Website (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  52. «Standings». Formula 1® - The Official F1® Website (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  53. «Standings». Formula 1® - The Official F1® Website (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  54. «Early damage a factor in Max Verstappen's Australian GP spin». www.autosport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  55. «Verstappen's right foot caused Bahrain crash». Eurosport UK (στα Αγγλικά). 13 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  56. «Bahrain GP: Sebastian Vettel holds off Valtteri Bottas for victory». Sky Sports (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  57. «Chinese Grand Prix: Ricciardo wins, Verstappen and Vettel collide». www.autosport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  58. «Max Verstappen, Daniel Ricciardo reprimanded for all-Red Bull Azerbaijan GP crash». Sky Sports (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  59. «WINNERS AND LOSERS - Spanish Grand Prix edition». www.formula1.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  60. «Monaco GP F1 practice: Ricciardo fastest as Verstappen crashes in FP3». www.autosport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  61. 61,0 61,1 «Verstappen crash 'unnecessary' - Marko» (στα αγγλικά). BBC Sport. https://www.bbc.co.uk/sport/formula1/44267114. Ανακτήθηκε στις 2021-05-18. 
  62. «Monaco Grand Prix: Daniel Ricciardo wins despite car problem». www.autosport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  63. «FIA gives Max Verstappen 'public service' for Esteban Ocon shove». www.autosport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  64. «Standings». Formula 1® - The Official F1® Website (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  65. «Albon's DNF likely caused by Hamilton clash, not Honda fault». The Race (στα Αγγλικά). 10 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  66. «Red Bull, Honda have countermeasures for engine issues». The Race (στα Αγγλικά). 9 Ιουλίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  67. «'Second feels like a win' says Verstappen as he recovers from pre-race crash to podium | Formula 1®». www.formula1.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  68. «Max Verstappen roars to spectacular victory in 70th Anniversary Grand Prix». the Guardian (στα Αγγλικά). 9 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  69. «Portimao F1 radio comments 'not correct', says Verstappen». www.motorsport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  70. «Mongolian government wants FIA to act on Verstappen comments». www.motorsport.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  71. «2020 Turkish Grand Prix: Spectacular spin for Verstappen as he battles Pérez for P2». Formula 1® - The Official F1® Website (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  72. «Sakhir Grand Prix 2020 - Bahrain F1 Race». Formula 1® - The Official F1® Website (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  73. «Romain Grosjean speaks: On how he escaped fiery crash, his secret injury, whether he'll race again – and more | Formula 1®». www.formula1.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  74. «Bahrain Grand Prix stopped on first lap as Grosjean survives horror crash · RaceFans». RaceFans (στα Αγγλικά). 29 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. [νεκρός σύνδεσμος]
  75. «2020 Bahrain Grand Prix: Verstappen hits DHL advertising board». Formula 1® - The Official F1® Website (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  76. «Abu Dhabi Grand Prix 2020 - F1 Race». Formula 1® - The Official F1® Website (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  77. «F1 Standings 2020: See previous season drivers & teams results». F1-Fansite.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  78. «Verstappen sends warning shot to Mercades after taking pole in season opener». www.abc.net.au (στα Αγγλικά). 28 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  79. «'It is what it is' – Verstappen philosophical about surrendering lead to Hamilton following off-track pass | Formula 1®». www.formula1.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  80. «2021 Spanish Grand Prix race report and highlights: Late pass secures Hamilton victory in Spain after race-long battle with Verstappen | Formula 1®». www.formula1.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2021. 
  81. «FORMULA 1: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ». www.voria.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]