Μανουήλ Βουτομύτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μανουὴλ Βουτουμίτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1086
Θάνατος1112
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
στρατιωτικός[1]
Δουξ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος και στρατηγός
Πόλεμοι/μάχεςΠολιορκία της Νίκαιας (1097)

Ο Εμμανουήλ "Μανουήλ" Βουτομύτης ή Βουταμίτης ή Βουτουμίτης, ήταν βυζαντινός στρατηγός, Δούξ, διοικητής της Κύπρου. Έζησε τον 12ο αιώνα και είναι γνωστή η δράση του στην Κύπρο όπου χρημάτισε διοικητής της, το όνομα του συνδέεται με την ίδρυση της Ιεράς μονής Κύκκου.

Ο Μιχαήλ στάλθηκε από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνό στην Κύπρο να καταστείλει την εξέγερση του βυζαντινού διοικητή της Ραψομάτη, ο Μιχαήλ τον κατεδίωξε, τον νίκησε και ανέλαβε ο ίδιος χρέη διοικητή[2].

Κάποια μέρα που κυνηγούσε ο Μιχαήλ στα βουνά της Μαραθάσας, έχοντας χαθεί συνάντησε τον μοναχό Ησαΐα, ρωτώντας τον μοναχό που να κατευθυνθεί αυτός έχοντας πάρει όρκο σιωπής δεν του απαντούσε και ο Μιχαήλ τον κακοποίησε. Επιστρέφοντας έπειτα αρρώστησε και κατάλαβε το λάθος του με τον γέροντα και προσευχήθηκε για συγχώρεση, όταν έγινε καλά πήγε να τον συναντήσει πάλι. Εκεί ο γέροντας Ησαΐας του ζήτησε να φέρει την εικόνα της Παναγίας από την Κωνσταντινούπολη στο νησί. Μετά από πολλές περιπέτειες η εικόνα στάλθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο στο νησί και δημιουργήθηκε η Μονή Κύκκου[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. Κυριάκου Καραμάνου, Κύπρος, 1954, σελ. 29
  3. Ιστορία ίδρυσης της Μονής Κύκκου, ανακτήθηκε 31 Δεκεμβρίου 2019