Μαμφρέδος Ε΄ του Σαλούτσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μαμφρέδος Ε΄ του Σαλούτσο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1315
Σαλούτσο
Θάνατος1392
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΤέκναTommaso di Saluzzo, Signore di Mulazzano[1]
ΓονείςΜαμφρέδος Δ΄ του Σαλούτσο[1] και Isabella Doria[1]
ΑδέλφιαΦρειδερίκος Α΄ του Σαλούτσο
ΟικογένειαDel Vasto

O Μαμφρέδος Ε΄, ιταλ. Manfredο V (άκμασε 1330-1332) από τον Οίκο των Αλεράμιτσι-ντελ Βάστο ήταν 6ος μαρκήσιος τού Σαλούτσο (1330-1332).

Ο θυρεός τού μαρκήσιου τού Σαλούτσο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν δευτερότοκος γιος τού Μαμφρέδου Δ΄ μαρκησίου τού Σαλούτσο και της 2ης συζύγου του Ισαβέλλας Ντόρια, κόρης τού Μπερναμπό Ντόρια. Ο πατέρας του από τον 1ο του γάμο είχε γιο τον Φρειδερίκο Α΄.

Η επιρροή της μητέρας του στην Αυλή έκανε τον πατέρα του να τον ορίσει διάδοχο. Το 1330 απεβίωσε ο Μαμφρέδος Δ΄, αλλά ο Φρειδερίκος Α΄ διεκδίκησε τον θρόνο και έτσι προκλήθηκε εμφύλιος πόλεμος. Με την παρέμβαση τού εξαδέλφου τού τελευταίου, τού Αμεδαίου ΣΤ΄ κόμη της Σαβοΐας, ο Μαμφρέδος Ε΄ εξαναγκάστηκε -όταν πιάστηκε σε ερωτικό σκάνδαλο με τη μητέρα του- να παραχωρήσει τον θρόνο στον μεγαλύτερο αδελφό του το 1334.

Το 1334 απεβίωσε ο Φρειδερίκος Α΄ και ο Μαμφρέδος Ε΄ κήρυξε πόλεμο στον γιο εκείνου Θωμά Β΄. Ο στρατός του αποτελείτο κυρίως από μισθοφόρους από την Ανδεγαυία (Ανζού)· έπειτα από μακρά πολιορκία, το 1341 το Σαλούτσο παραδόθηκε και ο στρατός του λεηλάτησε την πόλη και κατέστρεψε το κάστρο. Ο Θωμάς Β΄ φυλακίστηκε.

Ο προστάτης του ήταν ο Ροβέρτος των Καπετιδών-Ανζού της Νάπολης· όταν αυτός ηττήθηκε στη μάχη τού Γκαμενάριο, ο Μαμφρέδος Ε΄ υποχρεώθηκε από τους Βισκόντι το 1342 να εγκαταλείψει το Σαλούτσο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Geoffery, Mayhew (1879). Scandals of the Day. NY,NY: Westbook Publishing House. pp. 34–38.