Μαλκότσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρακτέρ Μαλκότση, μοντέλο ΕΜ-4 (1959), από διαφήμιση του 1962

Η Τέχνικα Σ. Μαλκότσης Α.Ε., γνωστή με την εμπορική επωνυμία Μαλκότση, ήταν ο σημαντικότερος Έλληνας κατασκευαστής κινητήρων, ξεπερνώντας αρκετούς κατασκευαστές κινητήρων (κυρίως ντίζελ και σεμι-ντίζελ) που άνθισαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1920 και (κυρίως) τη δεκαετία του 1930, όπως οι Δημάδης-Κανάκης στον Βόλο, ο Πετεινάρης στην Καλαμάτα, ο Σιδέρης, η BIO και άλλοι στην Αθήνα κ.λπ.

Ιδρυτής της εταιρείας ήταν, μικρασιατικής καταγωγής, Σωκράτης Μαλκότσης. Ο Μαλκότσης αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1919, ως μηχανολόγος μηχανικός, συνεχίζοντας τις σπουδές του για ένα χρόνο στο Πολυτεχνείο της Λιέγης. Με έδρα τον Πειραιά, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μαλκότσης παρήγαγε διάφορα είδη βιομηχανικού εξοπλισμού. Η εταιρεία συνεργάστηκε με το Ελληνικό Πυριτιδοποιείο και Καλυκοποιείο του Μποδοσάκη, κατασκευάζοντας βλήματα για το Βασιλικό Ναυτικό, αλλά και όργανα ακριβείας.[1]

Η εταιρεία Μαλκότσης επέκτεινε τις εγκαταστάσεις της, το 1949, αυξάνοντας των αριθμό των απασχολούμενων τεχνιτών σε 150 και κατασκευάζοντας τους πρώτους πετρελαιοκινητήρες της τον Αύγουστο του ίδιου έτους, Οι κινητήρες αυτοί ήταν τετράχρονοι, δικύλινδροι, αερόψυκτοι, με οριζόντια διάταξη κυλίνδρων.[1]

Μετά τον πόλεμο παρήγαγε εξοπλισμό για αρκετές ελληνικές εταιρείες αλλά σταδιακά επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στους κινητήρες ντίζελ, γενόμενη σύντομα η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον τομέα της.

Οι κινητήρες Μαλκότση βρήκαν χρήση σε ποικιλία βιομηχανικών εφαρμογών, ενώ τα μοντέλα κινητήρων για σκάφη έγιναν θρυλικά για την αξιοπιστία τους. Παράγεται επίσης μια σειρά ηλεκτρικών κινητήρων. Η σειρά EM Diesel (η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με βρετανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών) περιελάμβανε κινητήρες ειδικά σχεδιασμένους για την κίνηση οχημάτων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στα μοντέλα αγροτικών ελκυστήρων (τρακτέρ) της εταιρείας, EM-2 και EM-4[εκκρεμεί παραπομπή]. Τα τρακτέρ δεν μπήκαν σε μαζική παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους τους, της έλλειψης χρηματοδότησης και άλλων προβλημάτων που σχετίζονταν με την πλήρη έλλειψη κρατικής στήριξης[1]. Η εταιρεία αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα αργότερα, λόγω του ανταγωνισμού από τις φθηνότερες εισαγωγές, και εξαγοράστηκε το 1991 από την Δράκος - Πολέμης Α.Ε., εταιρεία παραγωγής αντλιών που χρησιμοποίησε όλη την υποδομή της Μαλκότσης για τη δική της παραγωγή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Η πορεία του Σωκράτη Μαλκότση». Car and Driver. 27 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λ.Σ. Σκαρτσής και Γ.Α. Αβραμίδης, Made in Greece: το ελληνικό αυτοκίνητο, όχημα και αεροσκάφος, Τυπόραμα, Πάτρα (2003), ISBN 960-7620-30-5 (ανατυπώθηκε από το Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας το 2007).
  • Λ.Σ. Σκαρτσής, Έλληνες κατασκευαστές οχημάτων και μηχανών - 1800 έως σήμερα: Εικονογραφημένη ιστορία, Μαραθών (2012), ISBN 978-960-93-4452-4 (eBook).
  • Ε. Ρούπα και Ε. Χεκίμογλου, Η ιστορία του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, ΚΕΡΚΥΡΑ Α.Ε.-economia PUBLISHING, Αθήνα (2009), ISBN 978-960-8386-95-2.