Μέλανθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μέλανθος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΚόδρος[1][2]
ΓονείςΑνδρόπομπος[1] και Ηνιόχη
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς των Αθηνών

Στην ελληνική μυθολογία ο Μέλανθος ήταν ήρωας, απόγονος του βασιλιά της Μεσσηνίας Νηλέως και γιος του Ανδροπόμπου. Οι Ηρακλείδες τον έδιωξαν από την Πύλο, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αττική, όπου και πολιτογραφήθηκε.

Ο Μέλανθος προσφέρθηκε να μονομαχήσει με τον βασιλιά των Θηβών, τον Ξάνθο, για να τερματισθεί οριστικά ο πόλεμος ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Βοιωτούς. Στη μονομαχία αυτή ο Μέλανθος νίκησε και σκότωσε τον αντίπαλό του με τη βοήθεια του θεού Διονύσου. Σύμφωνα με τον Παυσανία εκείνος που σκότωσε τον Ξάνθο και μάλιστα με δόλο, δεν ήταν ο Μέλανθος αλλά ο πατέρας του Ανδρόπομπος. Ανεξαρτήτως αυτού, ο Μέλανθος ή ο πατέρας του μετά το θάνατο του Ξάνθου ως ήρωας ανακηρύχθηκε βασιλιάς και έτσι απομακρύνθηκε από το θρόνο ο Θυμοίτης. Ο Μέλανθος απέκτησε παιδιά και ένα από αυτά ήταν ο μετέπειτα βασιλιάς των Αθηνών Κόδρος.

Σύμφωνα με άλλη παράδοση, όταν ο Μέλανθος έφυγε από την Πύλο έλαβε ένα δελφικό χρησμό ότι έπρεπε να εγκατασταθεί στον τόπο εκείνο όπου θα του προσέφεραν ως γεύμα μία κεφαλή και πόδια. Περνώντας από την Ελευσίνα οι ιερείς του προσέφεραν την κεφαλή και τα πόδια του ζώου που μόλις είχαν θυσιάσει, και έτσι ο Μέλανθος εγκαταστάθηκε εκεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969, σελ. 594