Μάμψις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάμψις
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μάμψις
31°1′34″N 35°3′50″E
ΧώραΙσραήλ[1]
Διοικητική υπαγωγήΝότιο Διαμέρισμα (Ισραήλ)
Έκταση242 εκτάριο και 514 εκτάριο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μάμψις, γνωστή και ως Μέμφις, είναι αρχαία βυζαντινή πόλη και πρώην σταθμός καραβανιών των Ναβαταίων. Στην ναβαταϊκή περίοδο, η Μάμψις ήταν ένας σημαντικός σταθμός στον δρόμο εμπορίου μπαχαρικών, που συνέδεε τη Νότια Αραβία μέσω του Εδώμ, της Αραβά και του Μαάλε Ακραμπίμ, με τα λιμάνια της Μεσογείου, καθώς και με την Ιερουσαλήμ μέσω της Μπερ Σεβά και της Χεβρώνος. Η πόλη καλύπτει 40.000 τ.μ και είναι η μικρότερη αλλά καλύτερα ανακαινισμένη αρχαία πόλη στην έρημο Νεγκέβ. Οι κάποτε πολυτελείς οικίες διαθέτουν ασυνήθιστη αρχιτεκτονική που δεν συναντάται σε καμία άλλη ναβαταϊκή πόλη.

Η ανακατασκευασμένη πόλη της Μάμψεως δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση του πώς φαινόταν κάποτε η πόλη. Ολόκληροι δρόμοι έχουν διασωθεί άθικτοι, ενώ υπάρχουν επίσης μεγάλες ομάδες ναβαταϊκών κτιρίων με ανοιχτούς χώρους, αυλές και βεράντες. Οι πέτρες είναι προσεκτικά λαξευμένες και οι αψίδες που στηρίζουν την οροφή είναι αξιοσημείωτα καλά κατασκευασμένες.

Ο Δρόμος των Μπαχαρικών - Πόλεις της Ερήμου στο Νεγκέβ, συμπεριλαμβανομένων των Μάμψις, Ελούσα, Αβντάτ και Σόβατα, ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO τον Ιούνιο του 2005.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2015.
  2. «Mostar, Macao and Biblical vestiges in Israel are among the 17 cultural sites inscribed on UNESCO's World Heritage List». UNESCO. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2021.