Μάγισσες της νύχτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι μάγισσες της νύχτας (στα γερμανικά Nachthexen) ήταν μια ομάδα από επίλεκτες Σοβιετικές πιλότους, που έδρασαν κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σοβιετική Ένωση υπήρξε το πρώτο κράτος στον κόσμο που επέτρεψε σε γυναίκες να κυβερνήσουν μαχητικά αεροσκάφη. Με εντολή του ίδιου του Ιωσήφ Στάλιν το 1942, δημιουργήθηκε το 588ο Σύνταγμα Νυχτερινών Βομβαρδισμών, αποτελούμενο από τρία σμήνη με περίπου 25 εκλεκτές νεαρές πιλότους, ηλικίας από 20 έως 30 ετών. Επικεφαλής τέθηκε η ικανότερη από αυτές, Μαρίνα Ράσκοβα. Οι περισσότερες είχαν κίνητρο την εκδίκηση για τον θάνατο συγγενικών τους προσώπων αλλά και την επιθυμία να πολεμήσουν κατά των Γερμανών εισβολέων.

Σαν αποστολή τους, είχαν να διεισδύουν, πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος, στις εχθρικές γραμμές και να βομβαρδίζουν με ακρίβεια στρατιωτικούς στόχους. Ως βομβαρδιστικά χρησιμοποιήθηκαν τριάντα διπλάνα τύπου Polikarkov Po-2, τα οποία ήταν κατασκευασμένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή για γεωργική χρήση, ήταν ελαφριά, με ξύλινα μέρη και επένδυση από υφάσματα και κόντρα-πλακέ, κάτι που τα καθιστούσε πολύ αθόρυβα. Επίσης, δεν διέθεταν ραντάρ, ούτε αλεξίπτωτα. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούσαν να αναπτύξουν αυτά τα σκάφη ήταν μόλις 150 χλμ. την ώρα, γεγονός που τους έδινε τη δυνατότητα να αποφεύγουν εύκολα τις μεγάλες μανούβρες που αναγκάζονταν να κάνουν τα καταδιωκτικά της Λουφτβάφε.

Στα τέσσερα χρόνια της δράσης τους (1942-1945) οι "μάγισσες" πραγματοποίησαν περισσότερες από 30.000 αποστολές, ρίχνοντας 23.000 τόνους βομβών. Η πρώτη επίθεσή τους καταγράφηκε στις 8 Ιουνίου του 1942, εναντίον γερμανικής μεραρχίας. Από το 1943 και μετά η φήμη τους εξαπλώθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να καταστούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ναζί. Για τον λόγο αυτό, όποιος Γερμανός αεροπόρος κατόρθωνε να καταρρίψει έστω μια από αυτές τιμούνταν με την απονομή του "Σιδηρού Σταυρού".

Η τελευταία "μάγισσα της νύχτας" Ναντέζντα Πόποβα απεβίωσε στις 8 Ιουλίου 2013, σε ηλικία 91 ετών. Είχε λάβει μέρος σε συνολικά 852 αποστολές και όπως η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της το 2010, ενώ μερικές φορές συμμετείχε σε οκτώ ή και περισσότερες ρίψεις βομβών την ίδια νύχτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περιοδικό HellosPlus, 17 Ιουλίου 2013
  • Μηνιαία εφημερίδα Εθνική Ηχώ, τεύχος Ιούλιος 2013

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]