Λόις Λέιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόις Λέιν
Ζωγραφιά από τον Γκάρι Φρανκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Lois Lane (Αγγλικά)
ΚατοικίαMetropolis
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑμερικανικά αγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑμερικανικά αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταρεπόρτερ
δημοσιογράφος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣούπερμαν[1]
ΤέκναJon Kent
Chris Kent
El Chapulín Colorado
ΓονείςSam Lane
ΑδέλφιαLucy Lane
Ιστότοπος
www.dccomics.com/characters/lois-lane
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Λόις Λέιν είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που εμφανίζεται σε αμερικανικά κόμικς που εκδίδονται από την DC Comics . Δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Τζέρι Σίγκελ και τον καλλιτέχνη Τζο Σάστερ, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Action Comics #1 (Ιούνιος 1938). Η Λόις είναι μια βραβευμένη δημοσιογράφος για την εφημερίδα Μιτρόπολις Daily Planet και το πρωταρχικό ερωτικό ενδιαφέρον του υπερήρωα Σούπερμαν και του alter ego του, Κλαρκ Κεντ . Στη συνέχεια της DC, είναι επίσης η σύζυγός του και η μητέρα του γιου τους, Τζον Κεντ, του νεότερου Superboy στο DC Universe .

Η φυσική εμφάνιση της Λόις βασίστηκε αρχικά στην Τζοάν Κάρτερ, ένα μοντέλο που προσέλαβε ο Τζο Σάστερ. Για τον χαρακτήρα της, η Τζέρι Σίγκελ εμπνεύστηκε από την ερμηνεία της ηθοποιού Γκλέντα Φάρελ του φανταστικού ρεπόρτερ Τόρτσι Μπλέιν σε μια σειρά ταινιών. Ο Σίγκελ πήρε το όνομά της από την ηθοποιό Λόλα Λέιν.[2] Επηρεάστηκε επίσης από τη δημοσιογράφο της πραγματικής ζωής Ελίζαμπεθ Κόχραν.[3]

Οι απεικονίσεις του χαρακτήρα ποικίλουν καλύπτοντας τα κόμικς και άλλες προσαρμογές μέσων . Η αρχική έκδοση της Λόις Λέιν στη Χρυσή Εποχή, καθώς και οι εκδοχές της από τη δεκαετία του 1970 και μετά, απεικονίζουν τη Λόις ως μια ατρόμητη δημοσιογράφο και πνευματικά ίση με τον Σούπερμαν. Κατά τη διάρκεια της Silver Age of Comics, ήταν η πρωταγωνίστρια του Superman's Girl Friend, Lois Lane, μιας σειράς κόμικς που είχε ελαφρύ και χιουμοριστικό τόνο. Ξεκινώντας το 2015, είναι η πρωταγωνίστρια στη σειρά μυθιστορημάτων για νέους ενήλικες, Lois Lane, της συγγραφέας Γκουέντα Μποντ .

Η Λόις έχει εμφανιστεί σε διάφορες διασκευές μέσων και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών γυναικείων χαρακτήρων κόμικ. Η ηθοποιός Νοέλ Νιλ υποδύθηκε αρχικά τη Λοις Λέιν στη σειρά ταινιών Superman της δεκαετίας του 1940 και αργότερα επανέλαβε τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά Adventures of Superman της δεκαετίας του 1950, αντικαθιστώντας τη Phyllis Coates από τη δεύτερη σεζόν. ΗΜάργκοτ Κίντερ έπαιξε τον χαρακτήρα σε τέσσερις ταινίες του Σούπερμαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η Κέιτ Μπόσγουορθ στην ταινία του 2006 Superman: Η Επιστροφή και η Έιμι Άνταμς στο Εκτεταμένο Σύμπαν της DC . Η Τέρι Χάτσερ υποδύθηκε τη Lois στην τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1990 Lois & Clark: The New Adventures of Superman and Έρικα Ντούρανς στη σειρά Smallville του 2000. Η Ελίζαμπεθ Τούλοχ υποδύεται αυτήν τη στιγμή τον χαρακτήρα στην τηλεοπτική σειρά Arrowverse Superman & Lois. Οι ηθοποιοί που έχουν εκφράσει τη φωνή της Lois σε προσαρμογές κινουμένων σχεδίων είναι η Τζοάν Αλεξάντερ στη σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων Fleischer Superman και η Ντάνα Ντελάνι στο Superman: The Animated Series, μεταξύ άλλων.

Παράπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Εβραϊκά) Aleph.
  2. Letters to the Editor, Time magazine (May 30, 1988), pp. 6–7.
  3. Farghaly, Nadine (2013). Examining Lois Lane: The Scoop on Superman's Sweetheart. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, Inc. σελ. 44. ISBN 978-0810892378.