Λουδοβίκος Γκοντζάγκα της Σαμπιονέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Γκοντζάγκα της Σαμπιονέτα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1481
Μπότσολο
ΘάνατοςΙουνίου 1540
Σαμπιονέτα
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Γαλλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
Οικογένεια
ΣύζυγοςFrancesca Fieschi
ΤέκναΤζούλια Γκονζάγκα
Λουδοβίκος Γκονζάγκα (Ροντομόντε)
Pirro Gonzaga
Gianfrancesco "Cagnino" Gonzaga
Paola Gonzaga
Ippolita Gonzaga[1]
ΓονείςΙωάννης Φραγκίσκος Γκοντζάγκα της Σαμπιονέτα[1] και Αντωνία ντελ Μπάλτσο[1]
ΑδέλφιαΠύρρος Γκοντζάγκα
Federico Gonzaga
Barbara Gonzaga
Λουδοβίκος Γ΄ της Μάντουα
ΟικογένειαΟίκος των Γκονζάγκα
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςSiege of Padua
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος, ιταλ.: Ludovico Gonzaga (1481 - Ιούνιος 1540) από τον Οίκο των Γκοντζάγκα ήταν Ιταλός ευγενής και κοντοτιέρο, μέλος του κλάδου Γκοντζάγκα-Σαμπιονέτα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπότσολο, ως ο πρώτος γιος του Τζιανφραντσέσκο 1ου κόμη της Σαμπιονέτα και της Αντωνίας ντελ Μπάλτσο, κόρη του Πιέτρο δούκα της Άντρια. Με το τέλος του πατέρα του, έλαβε τμήματα της οικογενειακής γης, όπως το Ροντίγκο και -μαζί με τον αδελφό του Πύρρο- τα Γκατσουόλο, Σαμπιονέτα, Πομπονέσκο και Ντόζολο. Οι άλλοι δύο γιοι, ο Φεντερίκο (1484-1527) και ο Τζιανφραντσέσκο (απεβ. νέος), έλαβαν τα Μπότσολο (Ιταλία)|Μπότσολο, Ριβαρόλο και Ίζολα Ντοβαρέζε, ενώ το Σαν Μαρτίνο έπρεπε να μοιραστεί μεταξύ όλων των αδελφών.

Ο Λουδοβίκος στάλθηκε από τον πατέρα του στην Αυλή του Καρόλου Ζ΄ της Γαλλίας. Αργότερα έλαβε από τον αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό Α΄ το δικαίωμα να κόβει νομίσματα για τη Σαμπιονέτα και το Μπότσολο (Ιταλία)|Μπότσολο. Το 1509 συμμετείχε στην Πολιορκία της Πάδοβας. Έναν χρόνο αργότερα υπερασπίστηκε τη Βερόνα και απέκτησε τον τίτλο του κυβερνήτη αυτής της πόλης. Το 1511, μετά το τέλος του θείου του Λουδοβίκου Γκοντζάγκα, επισκόπου της Μάντουα, δέχθηκε τα φέουδα του Οστάνο και του Καστέλ Γκοφφρέντο, προκαλώντας διαμάχες με τους συγγενείς του, τού κύριου κλάδου των Γκονζάγκα της Μάντοβα. Το 1515 προσλήφθηκε ως διοικητής από τον πάπα Λέοντα Ι΄ και έναν χρόνο αργότερα ήταν υπό τον Φραγκίσκο Β΄ Γκοντζάγκα μαρκήσιο της Μάντουα. Το 1517 αγόρασε για 20.000 δουκάτα το φέουδο Καζαλματζόρε, αλλά μετά από πολιορκία αναγκάστηκε να το παραδώσει στους Σφόρτσα.

Ο Λουδοβίκος ζούσε τις περισσότερες φορές στη Σαμπιονέτα, την οποία είχε λάβει από τον Πύρρο, μαζί με τη σύζυγό του Φραντσέσκα Φιέσκι και τα παιδιά τους. Δεδομένου ότι κανένας γιος του δεν επέζησε, με το τέλος του Λουδοβίκου τα εδάφη του πήγαν στον εγγονό του Βεσπασιανό Α΄ Γκονζάγκα, μεγαλύτερο γιο του πρωτότοκου γιου του Λουδοβίκου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Φραντσέσκα Φιέσκι και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ventura, Leandro (2008). I Gonzaga delle nebbie: storia di una dinastia cadetta nelle terre tra Oglio e Po. Silvana. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]