Λουδοβίκος Β΄ του Σαλούτσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Β΄ του Σαλούτσο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Μαρτίου 1438
Σαλούτσο
Θάνατος27  Ιανουαρίου 1504
Γένοβα
Τόπος ταφήςναός του Αγίου Ιωάννη στο Σαλούτσο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαργαρίτα της Φουά-Καντάλ
Τζιοβάνα Παλαιολογίνα του Μομφεράτου
ΤέκναΜιχαήλ Αντώνιος του Σαλούτσο
Ιωάννης Λουδοβίκος του Σαλούτσο
Φραγκίσκος του Σαλούτσο
Ιωάννης Γαβριήλ του Σαλούτσο
ΓονείςΛουδοβίκος Α΄ του Σαλούτσο και Ισαβέλλα του Μομφερράτου
ΑδέλφιαΜαργαρίτα του Σαλούτσο
Φεντερίκο του Σαλούτσο
ΟικογένειαDel Vasto
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααντιβασιλέας της Νεαπόλεως (1503–1504)
Κυβερνήτης της Προβηγκίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος Β΄ ντελ Βάστο, ιταλ. Ludovico II del Vasto (23 Μαρτίου 1438 – 27 Ιανουαρίου 1504) από τον Οίκο των Αλεράμιτσι-ντελ Βάστο, ήταν μαρκήσιος τού Σαλούτσο ( 1475-1504). Πριν από την άνοδό του στην εξουσία, είχε τον τίτλο τού κόμη της Καρμανιόλα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Λουδοβίκου Α΄ μαρκησίου τού Σαλούτσο και της Ιωάννας Παλαιολογίνας, κόρης τού Ιωάννη-Ιακώβου μαρκησίου τού Μομφερράτου.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1475. Συνέχισε τον πόλεμο τού Λουδοβίκου Α΄ εναντίον τού Καρόλου Α΄ δούκα της Σαβοΐας και έτσι εξάντλησε τον πλούτο τού Σαλούτσο, αλλά πάλι χωρίς αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Νυμφεύτηκε πρώτα την εξαδέλφη του Ιωάννα Παλαιολογίνα· αυτή απεβίωσε το 1490 και δύο έτη μετά ο Λουδοβίκος Β΄ έκανε δεύτερο γάμο με τη Μαργαρίτα των Φουά.

Κατά τον Β΄ Ιταλικό Πόλεμο ο Λουδοβίκος Β΄ υποστήριξε τον Κάρολο Η΄ της Γαλλίας στην εισβολή του στην Ιταλία, πολεμώντας στο πλάι του στη μάχη τού Φορνόβο το 1495. Όταν ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας εισέβαλε στο δουκάτο τού Μιλάνου, ο Λουδοβίκος Β΄ ήταν πάλι στην πλευρά των Γάλλων· η τελική σύγκρουση έγινε στο Γκαριλιάνο το 1503 εναντίον των Ισπανικών δυνάμεων. Οι στρατιωτικές δαπάνες δεν επέτρεψαν την ανόρθωση στην εξαντλημένη μαρκιωνία.

Τον διαδέχθηκαν οι τέσσερις γιοί του: πρώτα ο Μιχαήλ-Αντώνιος το 1504. Στον ναό τού Σαν Τζιοβάννι στο Σαλούτσο υπάρχει επιτύμβιο μνημείο του, που παραγγέλθηκε από τη σύζυγό του Μαργαρίτα και εκτελέστηκε από τον Μπενεντέττο Μπριόσκο το 1508. Ο Λουδοβίκος Β΄ ήταν επίσης ο εμπνευστής τού νεο-γοτθικού Καθεδρικού τού Σαλούτσο και της πρώτης σύραγγας των Άλπεων, της "Buco di Viso" (σε 2.880 μ. υψόμετρο).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύθηκε πρώτα το 1481 την εξαδέλφη του Ιωάννα Παλαιολογίνα, κόρη τού Γουλιέλμου Η΄ μαρκησίου τού Μομφερράτου. Δεν απέκτησαν απογόνους και η Ιωάννα απεβίωσε το 1490.

Δύο έτη μετά έκανε δεύτερο γάμο με τη Μαργαρίτα των Φουά, κόρη τού Ιωάννη κόμη τού Κανντάλ και είχε τέκνα:


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]