Λογοτεχνικό Καφέ (Αγία Πετρούπολη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογοτεχνικό Καφέ (Αγία Πετρούπολη)
Χάρτης
Είδοςκαφετέρια
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°56′12″N 30°19′6″E
Διοικητική υπαγωγήΑγία Πετρούπολη
ΤοποθεσίαNevsky Prospect
ΧώραΡωσία
Commons page Πολυμέσα

Το «Λογοτεχνικό Καφέ» (ρωσ. Λιτερατούρναγια Καφέ), το πιο ιστορικό «καφέ» της Αγίας Πετρούπολης, βρίσκεται στον αριθμό 18 της Λεωφόρου Νέφσκι (Nevskii Prospekt), της κεντρικότερης οδικής αρτηρίας της πόλης, λίγο πριν από το κανάλι του ποταμού Μόικα (Moyka). Ιδρύθηκε το 1835, αρχικά ως ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία «Βολφ και Μπεραντζέ» (Wolff et Berange).

Το κτίριο, με έντονες ιταλικές και γαλλικές αρχιτεκτονικές επιρροές, το έχτισε το 1815 ο Ρώσος αρχιτέκτονας Βασίλι Στάσοφ (Vassili Stassov, 1769 - 1848).

Διάσημοι θαμώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Λογοτεχνικό Καφέ» της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό για την κοσμική πελατεία του, ήταν τόπος συνάντησης προσωπικοτήτων της εποχής και δημοφιλές στέκι των λογοτεχνικών κύκλων στις αρχές του 19ου αιώνα.

Διάσημοι θαμώνες του ήταν, μεταξύ άλλων, οι ποιητές Αλεξάντερ Πούσκιν και Μιχαήλ Λέρμοντοφ, οι συγγραφείς Φιόντορ Ντοστογιέφσκι και Μιχαήλ Σαλτυκόφ - Στσεντρίν, ο συγγραφέας μύθων Ιβάν Κρυλόφ, ο κριτικός Βισαριόν Μπελίνσκι και άλλοι.

Το «Λογοτεχνικό Καφέ» και ο Πούσκιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αίθουσα στο "Λογοτεχνικό Καφέ", με προτομή του Πούσκιν

Το «Λογοτεχνικό Καφέ» της Αγίας Πετρούπολης συνδέεται με τον Αλεξάντρ Πούσκιν (Alexander Pushkin, 1799 - 1837), το μεγαλύτερο ποιητή της Ρωσίας. Από εδώ έφυγε ο Πούσκιν για τη μοιραία μονομαχία του. Εδώ πήρε ο Πούσκιν το τελευταίο γεύμα του. Εδώ συνάντησε ο Πούσκιν τον μάρτυρά του Κονσταντίν Ντάνζας (Konstantin Danzas), πριν ξεκινήσει για τον τόπο της μονομαχίας.

Τον Νοέμβριο του 1836 ο Πούσκιν έλαβε μια ανώνυμη επιστολή, που του απένειμε το «Δίπλωμα των Απατημένων Συζύγων». Ο νεαρός βαρώνος Ζωρζ ντ' Αντ (Georges d' Anthes), αξιωματικός του ρωσικού ιππικού γαλλικής καταγωγής, «γνωστός για τις εύκολες κατακτήσεις του ανάμεσα στις κυρίες της Πετρούπολης», είχε αρχίσει να ερωτοτροπεί με την όμορφη γυναίκα του Πούσκιν, τη Ναταλία Γκοντσάροβα. Αυτό ανάγκασε τελικά τον Πούσκιν να καλέσει τον ντ' Αντ σε μονομαχία.

Η μονομαχία πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1837 στα χιονισμένα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Ο Πούσκιν τραυματίστηκε θανάσιμα στη δεξιά κάτω κοιλία. Πέθανε σε ηλικία 38 ετών δύο ημέρες αργότερα, στις 2:45 μ.μ. της 29ης Ιανουαρίου 1837.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Noel Riley Fitch: The Grand Literary Cafes of Europe, New Holland Publishers (UK) Ltd, London 2006
  • Sergei Nekrasov (Edit.): Alexander Pushkin: The Life and the Muse, ABRIS Publishers, Saint Petersburg 1999
  • Μήτσος Αλεξανδρόπουλος: Πέντε Ρώσοι Κλασικοί, Εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Αθήνα 2006.