Λιβάδ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Λιβάδι ή Λιβάδ κατά την τοπική λαϊκή διάλεκτο, είναι ένα Ελληνικό χωριό της περιοχής Τσάλκα στην Γεωργία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι του χωριού με το ίδιο όνομα προήλθαν από την περιοχή της Τραπεζούντας το 1830. Στην αρχή είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή Τσάλκα στο χωριό Ολιάνκ, στη συνεχεία όμως έφυγαν από εκεί και δημιούργησαν το χωριό Λιβάδ.[1]

Το 1833, το χωριό αποτελούνταν από 19 οικογένειες. Τα κύρια επίθετα που αποτελούσαν τον οικισμό ήταν Αραβίδης, Ποζίδης, Κουρτίδης, Σταματίδης, Δεμουρτζίδης, Παναγκασίδης και άλλοι.

Το 1855, στον οικισμό είχε χορηγηθεί το καθεστώς της επίσημης αναγνώρισης του οικισμού στο έδαφος της περιοχής Τσάλκας. Από εκείνη τη στιγμή η κοινότητα αποφάσισε να συγκεντρώσει χρήματα μεταξύ των κατοίκων, δωρεά για την κατασκευή της πέτρινης εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα. Η κατασκευή του άρχισε την άνοιξη του 1860, για να ολοκληρωθεί και να γίνουν τα εγκαίνια το 1862. Στην είσοδο του ναού πάνω είχε τοποθετηθεί ένας μαρμάρινος λίθος που είχε Ελληνική επιγραφή, ο όποιος αναφέρονταν στην αφιέρωση του ναού στον Άγιο Παντελεήμονα. Από την ημερομηνία έναρξης της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα, η λειτουργία γίνονταν στην ελληνική γλώσσα. Στη συνέχεια όμως λόγω της Σοβιετικής Ένωσης που απαγορεύτηκαν αυτά, οι κάτοικοι στην πορεία ξέχασαν τα ελληνικά και αφομοίωσαν την Αζέρικη προφορά, μαζί με τα Ρώσικα και τα Γεωργιανά όπου διδάσκονταν στα σχολεία.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το Λιβάδ' στην Τραπεζούντα». www.pontos-news.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. Папунидис, Панкратис. «Ливад - Село Цалкского района». papounidis.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015.