Λετονικό Φεστιβάλ Τραγουδιού και Χορού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Λετονικό Φεστιβάλ Τραγουδιού και Χορού (λετονικά: Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερασιτεχνικά χορωδιακά γεγονότα στον κόσμο και ένα σημαντικό γεγονός στον λετονικό πολιτισμό και την κοινωνική ζωή. Είναι επίσης ένα αριστούργημα της Στοματικής και Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Το Πανλετονικό Φεστιβάλ Τραγουδιού και Χορού διεξάγεται από το 1873, συνήθως κάθε πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας, τέχνης και λαϊκής τέχνης, συναυλίες ορχήστρας και εορταστική παρέλαση. Οι εκδηλώσεις και οι διαγωνισμοί που οδηγούν στην εκδήλωση πραγματοποιούνται καθ 'όλη την περίοδο μεταξύ των φεστιβάλ.

Περίπου 30.000 άτομα συμμετέχουν συνολικά στην εκδήλωση.[1] Παρόλο που συνήθως τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια λαϊκής τέχνης και κλασσικής χορωδίας, με έμφαση στο τραγούδι ενός α καπέλλα, τα τελευταία χρόνια σύγχρονα λαϊκά τραγούδια ενσωματώνονται στο ρεπερτόριο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παράδοση των φεστιβάλ τραγουδιού ξεκίνησε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αργότερα οργανώθηκε και από τους Γερμανούς της Βαλτικής. Τα πρώτα βήματα που πραγματοποιήθηκαν στο έδαφος της Λετονίας ήταν κατά τη διάρκεια των ημερών τραγουδιού στο Ντίκλι το 1864, τα οποία οδήγησαν στην διοργάνωση ενός πλήρους Φεστιβάλ Τραγουδιού στη Ρίγα το καλοκαίρι του 1873. Στο πρώτο φεστιβάλ συμμετείχαν 1003 τραγουδιστές και 30 ορχήστρες. Μόνο μια φορά το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε έξω από τη Ρίγα. Αυτό ήταν το φεστιβάλ του 1895 το οποίο διοργανώθηκε στην Γιελγκάβα.

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής και της προσάρτησης της Λετονίας το 1940, τα φεστιβάλ στην Λετονική ΣΣΔ συνεχίστηκαν, τα οποία γιόρταζαν τη Σοβιετική Ένωση (για να επιτρέψει τη συνεχή του ύπαρξη). Κατά τη διάρκεια της κατοχής η παράδοση του φεστιβάλ συνεχίστηκε στην εξορία, πρώτα στα στρατόπεδα εκτοπισμένων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως στις δυτικές ζώνες της Γερμανίας και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία. Το Φεστιβάλ Τραγουδιού και Χορού στο εξωτερικό πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, το οποίο εναλλάσεται ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Από το 1960, ένα ξεχωριστό Λετονικό Φεστιβάλ Τραγουδιού και Χορού Νέων διοργανώνεται σε εναλλασσόμενο πενταετή κύκλο, σε αντίστοιχη κλίμακα. Το τελευταίο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010.[2]

Το 24ο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2008. Τα κυριότερα γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Μεζάπαρκς και στο στάδιο Ντάουγκαβα στη Ρίγα.

Το 25ο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013.[3]

Το 26ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το 2018 σηματοδοτώντας την 100ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Λετονίας.

Πρόσθετα έκτακτα φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν το 2001 και το 2011, για να εορταστούν σημαντικές επέτειοι της ίδρυσης της Ρίγα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εσθονικό Φεστιβάλ Τραγουδιού
  • Λιθουανικό Φεστιβάλ Τραγουδιού

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]