Λεβέντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακρινή άποψη του αστικού πανοράματος του Λεβέντ από τα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.
Ένα διπλοκάρινο θαλάσσιο λεωφορείο στον Βόσπορο, με φόντο τον ορίζοντα του Λεβέντ. Το Ιστάνμπουλ Σάφαϊρ είναι ο πρώτος ουρανοξύστης στα αριστερά.

Το Λεβέντ (τούρκικα: Levent) είναι γειτονιά και μια από τις κύριες επιχειρηματικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία, που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Αποτελεί τμήμα του δήμου Μπεσίκτας και βρίσκεται στα βόρεια του Κεράτιου Κόλπου, στη δυτική ακτή του στενού του Βοσπόρου.

Το Λεβέντ, μαζί με το κοντινό Μάσλακ, είναι μια από τις κύριες επιχειρηματικές περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, όπου πολλά έργα ουρανοξυστών βρίσκονται υπό κατασκευή ή στο στάδιο του σχεδιασμού. Ένα από τα σύγχρονα αστικά πανοράματα βρίσκεται εδώ, κρυμμένο πίσω από τους λόφους του Βοσπόρου και δεν διαταράσσει την ατμόσφαιρα της ιστορικής χερσονήσου της Κωνσταντινούπολης, η οποία βρίσκεται σε αρκετή απόσταση.

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης στο Λεβέντ[1] είναι ο 54 ορόφων Ιστάνμπουλ Σάφαϊρ,[2] ο οποίος έχει ύψος 238 μέτρα (261 μέτρα με την κεραια).[2] Ήταν ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας μεταξύ 2010 και 2016, ενώ από το 2023, είναι ο πέμπτος ψηλότερος ουρανοξύστης στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία, πίσω από τον Πύργο της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 352 μέτρων[3] στην περιοχή Ατασεχίρ στην ασιατική πλευρά της πόλης. Ο Πύργος Μετροπόλ Ιστάνμπουλ (70 όροφοι / 301 μέτρα συμπεριλαμβανομένων των δίδυμων κεραιών του)[4] επίσης στην περιοχή Ατασεχίρ· και οι Πύργοι Σκάιλαντ Ιστάνμπουλ 1 και 2 (2 x 284 μέτρα),[5][6] που βρίσκονται δίπλα στο Στάδιο Νεφ στη γειτονιά Χουζούρ της περιοχής Σαρίγερ, στην ευρωπαϊκή πλευρά.

Οι σταθμοί Λεβέντ και 4. Λεβέντ κατά μήκος της γραμμής Μ2 του Μετρό Κωνσταντινούπολης εξυπηρετούν την επιχειρηματική περιοχή Λεβέντ και τις γύρω γειτονιές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Emporis: Levent Αρχειοθετήθηκε 2007-03-14 στο Wayback Machine.
  2. 2,0 2,1 Emporis: Sapphire
  3. «Central Bank of the Republic of Turkey Campus Phase I-II». limak.com.tr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023. 
  4. «Metropol İstanbul». gapinsaat.com. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2023. 
  5. «Skyland Istanbul». 
  6. «Image of Skyland Istanbul Towers».