Λαοδίκη (σύζυγος του Μιθριδάτη Δ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λαοδίκη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος2ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιθριδάτης Δ' του Πόντου
ΓονείςΜιθριδάτης Γ' του Πόντου και Λαοδίκη
ΑδέλφιαΜιθριδάτης Δ' του Πόντου
Φαρνάκης Α' του Πόντου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης

H Λαοδίκη η Φιλάδελφος και Επιφανής (έζησε τον 2ο αιώνα π.Χ.) από τη Δυναστεία των Μιθριδατιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα τού Πόντου και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα τού Πόντου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Μιθριδάτη Γ΄ τού Πόντου και της Λαοδίκης των Σελευκιδών, ίσως κόρης τού Αντιόχου Δ΄ Επιφανούς. Αδέλφια της ήταν ο Φαρνάκης Α΄ του Πόντου και ο Μιθριδάτης Δ΄ του Πόντου.

Οι ιστορικές πηγές δεν αναφέρουν τη Λαοδίκη. Είναι γνωστή από νομίσματα, αγάλματα και επιγραφές. Κάποια στιγμή παντρεύτηκε τον αδελφό της Μιθριδάτη Δ΄· δεν φαίνεται να απέκτησαν τέκνα.

Ο Μιθριδάτης Δ΄, σύζυγος της Λαοδίκης. Ο βασιλιάς όρθιος· επάνω από το κεφάλι του ο ήλιος κι η σελήνη. Επιγραφές ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΙΘΡΙΔΑΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΥ. Μουσείο Calouste Gulbenkian Λισσαβόνας.

Τα νομίσματα που έχουν διασωθεί με αυτήν και άλλα μαζί με τον σύζυγό της, δείχνουν ότι ήταν βασίλισσα τού Πόντου από το 162 ως τη δεκαετία τού 150. Από τα νομίσματα φαίνεται πιθανό να ήταν συμβασίλισσα με τον Μιθριδάτη Δ΄. Δείχνουν ένα ωραίο, διπλό πορτραίτο κατά το πρότυπο των Πτολεμαϊκών κοπών.

Ένα από αυτά δείχνει τους δύο συζύγους σε προτομή στη μία όψη. Στην άλλη ο Ζεύς και η Ήρα (τα αδέλφια σύζυγοι) όρθιοι, μετωπικοί. Ο δαφνοστεφής Ζεύς κρατεί σκήπτρο στο δεξί και κεραυνό στο αριστερό· η Ήρα κρατεί σκήπτρο στο δεξί χέρι της. Υπάρχει η επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΙΘΡΙΔΑΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΛΑΟΔΙΚΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΩΝ. Η σχεδίαση τού νομίσματος είναι μία δήλωση Ελληνισμού.

Στα νομίσματα που εμφανίζεται μόνη της, η επιγραφή είναι ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΛΑΟΔΙΚΗΣ. Σε άλλα αργυρά νομίσματα ο τίτλος της είναι σε μονόγραμμα. Σε ένα η μορφή της είναι με πέπλο και στην άλλη όψη η Ήρα, όρθια, μετωπική με μακρύ ένδυμα να κρατά σκήπτρο στο δεξί. Σε άλλο υπάρχει η μορφή της με πέπλο και στην άλλη όψη κέρας Αμάλθειας, εξάκτινο άστρο και επιγραφή ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΛΑΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΥ. Είναι η μόνη βασίλισσα στα νομίσματα με το επίθετο Επιφανής. Στη νήσο Δήλο έχει τιμηθεί με άγαλμα με επιγραφή.

Σύμφωνα με τεκμήρια είχε καλές σχέσεις με τα βασίλεια της εποχής της και ήταν καλή γνώστης της Ελληνικής και Περσικής κοινωνίας. Φαίνεται να ήταν μία διακεκριμένη μονάρχης με επιρροή και αξιόλογη ισχύ. Πρέπει να ήταν ευλαβής, υπερήφανη για την Ελληνική και Περσική καταγωγή της· να κυβέρνησε δίκαια και ισότιμα για τις δύο κοινωνίες.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον αδελφό της Μιθριδάτη Δ΄ τού Πόντου. Δεν απέκτησαν τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • B.C. McGing, The foreign policy of Mithridates VI Eupator, King of Pontus, BRILL, 1986
  • M. Getzel, Hellenistic settlements in Europe, the islands and Asia Minor, Cohen University of California Press, 1995
  • The First Royal Coinage of Pontos (from Mithridates III to Mithridates V), Francois de Callatay
  • The Dynastic History of the Hellenistic Monarchies of Asia Minor According to Chorography of George Synkellos by Oleg L. Gabelko