Λανδούλφος Η΄ της Κάπουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λανδούλφος Η΄ της Κάπουα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος11ος αιώνας[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΠανδόλφος ΣΤ΄ της Κάπουα

Ο Λανδούλφος Η΄., Landulf VIII, [2] (άκμασε 10547-1062) από τον Οίκο της Κάπουας, ήταν ο τελευταίος Λομβαρδός πρίγκιπας της Κάπουα από το 1057, όταν απεβίωσε ο αδελφός του Πάντουλφ ΣΤ΄, μέχρι την κατάκτηση της πόλης το 1058 από τον Ριχάρδο κόμη της Αβέρσα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λανδούλφος Η΄ συγκυβέρνησε για πρώτη φορά με τον αδελφό του το 1047, όταν ο πατέρας τους, ο διαβόητος Πάντουλφ ΣΤ΄ πρίγκιπας της Κάπουα & δούκας της Γκαέτα, επανήλθε ως πρίγκιπας για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με τον Κατάλογο Πριγκίπων της Κάπουα (Catalogus Principum Capuæ) βασίλευσε για δώδεκα χρόνια, τα οποία θα αντιστοιχούσαν στη διακυβέρνησή του από κοινού με τον αδελφό του από το τέλος του πατέρα τους το 1050 μέχρι την τελική εκδίωξή του από την Κάπουα.

Σύμφωνα με τα Χρονικά της Νάπολης (Annali di Napoli), η ίδια η πόλη Κάπουα δεν καταλήφθηκε πλήρως από τον Ριχάρδο μέχρι τις 21 Μαΐου 1062. Ο Λανδούλφος Η΄ πιθανότατα αναγκάστηκε να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στον Ριχάρδο και τον γιο του Ιορδάνη το 1058, αλλά του επετράπη να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το 1062. Οι γιοι του Λανδούλφος Η΄ δεν τα πήγαν καλά: τους είδε ο πάπας Βίκτωρ Γ΄ (εξάδελφος του πατέρα τους) να περιφέρονται στην ύπαιθρο της Νότιας Ιταλίας ως ζητιάνοι.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. He is also numbered Landulf V or VI because the first two Landulfs of Capua, who were not princes, are sometimes ignored in the numbering, as well as another Landulf, who was only a co-ruler.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]