Λίρα Ιταλικής Σομαλιλάνδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Ιταλικής Σομαλιλάνδης απεικονίζεται στην μια όψη της λίρας

Η λίρα ήταν νόμισμα της Ιταλικής Σομαλιλάνδης από το 1925 έως και το 1938. Αντικατέστησε την ρουπία με ισοτιμία των 8 λίρες = 1 ρουπία. Δεν τυπώθηκαν ποτέ χαρτονομίσματα αυτού του νομίσματος αλλά μόνο κέρματα. Παράλληλα με την λίρα, στην Ιταλική Σομαλιλάνδη, ήταν σε χρήση και Ιταλικά κέρματα και χαρτονομίσματα. Από το 1938 ήταν σε χρήση χαρτονομίσματα της λίρας της Ιταλικής Ανατολικής Αφρικής.

Κέρματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1925 τέθηκαν στην κυκλοφορία αργυρά κέρματα με ονομαστικές αξίες των 5 και 10 λιρών. Τα κέρματα αυτά ήταν λίγο μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των 5 και 10 λιρών τα οποία τέθηκαν στην κυκλοφορία την επόμενη χρονιά. Στην μια όψη των κερμάτων απεικονίζεται ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ' ενώ στην άλλη το εθνόσημο της Ιταλικής Σομαλιλάνδης. Όλες οι επιγραφές είναι γραμμένες στην Ιταλική γλώσσα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Krause, Chester L. and Clifford Mishler (1991). Standard Catalog of World Coins: 1801–1991 (18th ed. ed.). Krause Publications. ISBN 0873411501.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Coins of Colonian Africa (Αγγλικά) Άρθρο για τα αποικιακά νομίσματα της Αφρικής με εικόνες της λίρας της Ιταλικής Σομαλιλάνδης.