Λίμνη Χελώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λίμνη Χελώνα είναι η ελληνική μετάφραση της ονομασίας Kus Tba (γεωργιανά: კუს ტბა), μιας μικρής λίμνης στα περίχωρα της Τιφλίδας, της πρωτεύουσας της Γεωργίας. Το άλλο, λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενο όνομα αυτής της λίμνης είναι Κορκ (ქორქის ტბა).

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη χελώνα ή λίμνη Κορκ βρίσκεται νοτιοδυτικά του κέντρου της πόλης της Τιφλίδας, στη βόρεια πλαγιά της κορυφογραμμής Mtatsminda, σε υψόμετρο 686,7 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η λίμνη εκτείνεται σε επιφάνεια 0,034 χλμ., έχει λεκάνη 0,4 χλμ., μέγιστο βάθος 2,6 μ., ενώ το μέσο βάθος της είναι 1,7 μ. Το μήκος της λίμνης είναι 180 μ. και το πλάτος της είναι 50 μ. Η λίμνη σχηματίστηκε από εξωτεκτονικούς βράχους - κυρίως ως αποτέλεσμα κατολισθήσεων.

Το νερό του ποταμού Varaziskhevi χύνεται στη λίμνη. Επιπλέον, η λίμνη Χελώνα τροφοδοτείται από βροχοπτώσεις και υπόγεια ύδατα. Είναι φτωχή σε ψάρια. Το Vake Park ενώνεται με τον πράσινο ορεινό όγκο της Χελώνας και, λίγο παρακάτω, η πράσινη περιοχή της λίμνης συγχωνεύεται με το πάρκο Mtatsminda σχηματίζοντας έναν πράσινο ορεινό όγκο.

Η λίμνη Χελώνα και το περιβάλλον της είναι καλά διατηρημένα. Συχνά διοργανώνονται στην περιοχή αθλητικές εκδηλώσεις. Με την έναρξη του καλοκαιριού, ξεκινά η κολυμβητική περίοδος στη λίμνη. Εκτός από την όχθη και τα υπαίθρια καλοκαιρινά καφέ και μπαρ, η λίμνη Χελώνα διαθέτει αθλητικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό συγκρότημα, που περιλαμβάνει ένα μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου, παιδική χαρά, βάρκες και βαρκάδα και σκηνή συναυλιών, όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η λίμνη Χελώνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για αναψυχή και ψυχαγωγία για τους κατοίκους της Τιφλίδας. Με αξιοσημείωτα ήπιο, ηπειρωτικό, μέτρια ξηρό κλίμα, έχει ήπιους χειμώνες, οπότε χιονίζει ελαφρά. Στο βόρειο τμήμα της πλαγιάς της Χελώνας υπάρχει ένα υπαίθριο εθνογραφικό μουσείο, στο οποίο υπάρχει μικροσκοπικά μακέτα της Γεωργίας.

Το τελεφερίκ που συνέδεε τη λίμνη Χελώνα με το κέντρο της πόλης χτίστηκε το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και λειτουργούσε μέχρι το 2009. Η λίμνη Χελώνα είναι προσβάσιμη από τη λεωφόρο Ilia Chavchavadze μέσα σε 6 λεπτά από την Τιφλίδα. Τα καταλύματα και οι εγκαταστάσεις είναι προσαρμοσμένα για χρήση από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 απελευθερώθηκαν στη λίμνη Χελώνα ψάρια, για να σκοτώσουν το κουνούπι που μεταδίδει τον ιό ζίκα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]